Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Zaļo nemanāmās pārvērtības

Latvijas Zaļā partija ir pirmā jaundibinātā atjaunotās Latvijas partija, un tai šopiektdien aprit 27 gadi. Šī diena var kļūt nozīmīga, jo parādīs, vai "zaļie" var izvairīties no šķelšanās un kurš īsti ir tās līderis – valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars, līdzpriekšsēdētājs Viesturs Silenieks vai otrs līdzpriekšsēdētājs Ingmārs Līdaka.

Latvijas Zaļajā partijā ir vairākas neparastas lietas. Tostarp – LZP valdes priekšsēdētāju partijā neuzskata par politisko līderi, kā tas ir citos politiskajos spēkos, bet gan par ģenerālsekretāru, "kurš atbild par slotām", kā jokojot sacīja viens no vecbiedriem. Silenieks un Līdaka norādīja, ka valde ir izpildinstitūcija, kas veic politiskās vadības dotos uzdevumus un nodarbojas ar saimnieciskām lietām, ieskaitot ziedotāju piesaistīšanu, ar ko līdzpriekšsēdētāji neesot saistīti.

Taču publiski redzams – līdzpriekšsēdētājs Silenieks tvīto par saviem hobijiem, savukārt Tavars regulāri sniedz politiskus vēstījumus. Viņa paziņojumam par atbalstu jaunievēlētā ASV prezidenta Donalda Trampa politikai citi LZP vadošie politiķi nesteidza pievienoties. Taču, ņemot vērā Tavara amata nosaukumu, viņa viedokli mediji saista ar partijas nostāju un visbiežāk izrāda interesi tieši par viņu. Tavars ir partijā jau aptuveni desmit gadu, ilgu laiku nepamanīts, ir mērķtiecīgi veidojis savu karjeru. Kad viņš pirmo reizi kandidēja valdes priekšsēdētāja vēlēšanās, vadošie LZP politiķi uz šo posteni netiecās, jo pēc grozījumiem partiju likumā tas nozīmēja arī papildu atbildību, ieskaitot paraksta tiesības.

Ir iespaids, ka Zaļo un Zemnieku savienībā Tavaram ir lielāks svars nekā paša partijā. Viņam ir uzticēts arī Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra postenis. Nav iespējams noteikt, vai ir vēl kādi mazāk pamanāmi pienākumi, kas viņam ļāva izvirzīties.

Viedokļu dažādība LZP vadībā iekrita acīs jau pirms 12. Saeimas vēlēšanām, kad 2014. gada rudenī ZZS pēc ilgiem meklējumiem premjera amatam vēlreiz nominēja partijas Latvijai un Ventspilij vadītāju Aivaru Lembergu. Publiski Tavars bija viens no šīs izvēles iniciatoriem, savukārt LZP līdzpriekšsēdētāji no tās norobežojās, liecina aģentūras LETA arhīva ziņas. Silenieks toreiz sacījis, ka viņš personīgi nevarētu atbalstīt Lemberga kļūšanu par Ministru prezidentu, taču atzina, ka LZP pozīciju formulējot partijas valde, kurā LZP līdzpriekšsēdētāju nav. Atbalstu Lembergam Tavars pamatoja ar sabiedrības domas aptauju rezultātiem. Viņam tagad atradās atbilde arī uz jautājumu, vai nav mulsinoši par premjera kandidātu izraudzīties smagos noziegumos apsūdzētu personu, kas varētu būt šķērslis viņa nonākšanai amatā. Tavaru vairāk mulsinot tas, ka Lembergam "šāds statuss ir saglabājies tik ilgi, un kādam tas noteikti ir izdevīgi".

Dienas arhīvā atrodams, ka tā paša gada sākumā LZP kongresā Silenieks ar gandarījumu teicis – tā neesot nejaušība, ka LZP biedri jau gadiem kongresā pulcējas Kara muzejā. Esot sasniegts ilgi gaidītais rezultāts un "zaļajiem" uzticēts aizsardzības ministra amats, kurā tolaik bija tagadējais Valsts prezidents Raimonds Vējonis. "Nevajadzētu šaubīties, kurš būs Zaļās partijas premjera kandidāts. Raimondam Vējonim līdzvērtīga kandidāta Latvijas politikā nav un nebūs,» toreiz piebilda Ingmārs Līdaka. Pērn kongress vairs nenotika Kara muzejā, bet gan Jūrmalā, kurā tā dalībniekus uzņēma Jūrmalas mērs Gatis Truksnis.

Īsi pirms gadumijas LZP biedri atkal bija aicināti uz Jūrmalu, kurā notika Ziemassvētku sarīkojums. Neviens no aptaujātajiem Tavara oponentiem to nebija apmeklējis. SestDienas rīcībā ir vēstule, kuru partijas vadībai bija nosūtījis Ingmārs Līdaka. Tajā viņš Jūrmalā organizēto balli vērtē kā provokāciju pret LZP valdes vairākumu un līdzpriekšsēdētājiem, kuri lēma Truksni izslēgt no partijas. Līdaka arī norāda, ka viņam vairākas nedēļas nav izdevies tikties ar Jūrmalas mēru, lai ar viņu izrunātos. "Taisnības labad jāatzīst, ka minētā persona Latvijas Zaļajā partijā tā īsti nekad nav bijusi, jo tālāk par Latvijas Zemnieku savienības valdes priekšsēdētāja Augusta Brigmaņa kabinetu ZZS struktūras gaiteņos noorientēties tai vienmēr bijis par grūtu," vēstulē norāda Līdaka. Viņš uzskata, ka notiekošais partijā var negatīvi atsaukties gan uz premjera Kučinska, gan Valsts prezidenta Vējoņa tēlu. "Mēs esam ļoti tuvu tam, lai izdarītu liktenīgo kļūdu! Man ir patiesi kauns partijas seno un jaunuzņemto biedru priekšā par to, kas šobrīd notiek mūsu partijā. LZP vienmēr atzīta par monolītu un draudzīgu. Acīmredzot, pārbaudi ar varu tik tiešām izturēt nav viegli!" arī šis ir fragments no Līdakas vēstules.

Visu rakstu par Latvijas Zaļo partiju un tās izaicinājumiem lasiet šīs nedēļas žurnālā SestDiena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata