Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 21. novembris
Andis, Zeltīte

Divi no vienas cepešpannas

Šoreiz abās receptēs izmantots pavisam neliels sviesta ķirbītis Butternut – jā, tas, kurš izskatās pēc bumbiera, kuram ir blīvs mīkstums skaisti dzeltenā krāsā un maz sēklu. No cepeškrāsnī cepta ķirbja šķēlēm sanāca gan humoss uzkodām, gan pamatēdienā ķirbju un kartupeļu biezenis.

Abām receptēm izmantots ķirbis no vienas cepešplātnes – to izcep vispirms.

Ņem 450 g ķirbja mīkstuma ar visu mizu (250 g vajadzēs biezenim, 200 g humosam) un sagriež apmēram 3 cm biezās šķēlēs jeb gabaliņos.

Biezenim nomazgā, nosusina, pārgriež uz pusēm (mizu atstāj) 250 g kartupeļu. Savukārt humosam nomizo 2–3 ķiplokdaiviņas. Visu ieber lielā bļodā, pārlaista ar šļuku olīveļļas, pārkaisa sāli un ar rokām apmaisa, lai visi dārzeņu gabaliņi saeļļojas. Izkārto ķirbju šķēles, ķiplokdaiviņas un kartupeļu pusītes uz cepešplātnes, kas pārklāta ar cepamo papīru, un šauj 200 grādos sakarsētā cepeškrāsnī uz 20–25 minūtēm. Tad pārklāj dārzeņiem foliju, lai neapdeg, un cep vēl 10 minūšu.

 

Cepta ķirbja un kartupeļu biezenis ar siera noti

Lieliska alternatīva, kad gribas mazliet citādāku kartupeļu biezeni. Šis sanāk bagātīgs garšā un, pateicoties tam, ka ķirbis un kartupeļi cepti krāsnī ar visu mizu, arī patīkamā konsistencē. Ļoti labi piestāv gan zivs, gan gaļas ēdieniem!

 

Pagatavošanas laiks: 10 minūtes (+laiks, kamēr ķirbji un kartupeļi cepas krāsnī)

Sarežģītības pakāpe: vienkārši

Daudzums: 2 porcijas

 

SASTĀVDAĻAS

  • 250 g krāsnī cepta ķirbja mīkstuma (ar visu mizu)
  • 250 g krāsnī ceptu kartupeļu (ar visu mizu)
  • 100 ml piena
  • 20 g sviesta
  • sāls pēc garšas
  • svaigi malti baltie pipari
  • 20 g smalki rīvēta parmezāna vai līdzīga siera
  • timiāns dekorēšanai

Ja vēlas, var arī šim ēdienam pievienot ceptas ķiplokdaiviņas – tad vienkārši tās uz cepešplātes saliek vairāk nekā divas trīs.

 

GATAVOŠANA

1. Kad ķirbji un kartupeļi izcepti, tos liek bļodā un ar stampiņu samīca kopā.

2. Katliņā sasilda pienu un izkausē tajā sviestu. Pielej to pie saspaidītajiem ķirbjiem un kartupeļiem, samaisa.

3. Pieber sāli un piparus pēc garšas un iemaisa arī smalki rīvēto sieru.

4. Pasniedz ar zaļumiem – šoreiz timiāns, bet labi der arī, piemēram, svaigi kapāti pētersīļi.


Ķirbja humoss ar turku zirnīšiem un zātaru

Garšīgi un veselīgi! Un patiešām var tikai minēt, kas ir šī humosa sastāvā, jo ķirbi kā tādu sagaršot ir grūti. Ļoti garda uzkoda gan uz brokastu maizītēm, gan ar dažādiem svaigiem dārzeņiem

 

Pagatavošanas laiks: 5 minūtes (+laiks, kamēr ķirbji un kartupeļi cepas krāsnī)

Sarežģītības pakāpe: viegli

Daudzums: bļodiņa ar humosu

 

SASTĀVDAĻAS

  • 200 g krāsnī izcepta ķirbja ar visu mizu
  • 1 mazā kārbiņa konservētu turku zirņu
  • 2–3 krāsnī ceptas ķiplokdaiviņas 2–3 ēd. k. sezama sēklu eļļas vai olīveļļas ½ tējk. maltu kumīna sēklu ½ tējk. maltu koriandra sēklu 1 ēd. k. sezama sēklu
  • svaigi spiesta citrona sula pēc garšas
  • sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas
  • zaatar garšviela pasniegšanai

Zaatar ir interesants garšvielu maisījums ar sezama sēklām, kaltētu sumahu, oregano, timiānu u. c. garšaugiem. Ja tāds nav pieejams, pārkaisa, ar ko vēlas!

 

GATAVOŠANA

1. Sausā pannā viegli apgrauzdē sezama sēklas, līdz tās sāk zeltoties un smaržot.

2. Izceptās ķirbja šķēles sagriež sīkāk un kopā ar ceptajām ķiplokdaiviņām liek blendējamā traukā.

3. Pievieno turku zirnīšus ar daļu no konservēšanas šķidruma, pielej eļļu, pieber apgrauzdētās sezama sēklas, maltas kumīna un koriandra sēklas, visu sablendē, pēc vajadzības pievienojot vēl eļļu vai šķidrumu no zirnīšiem.

4. Pēc garšas pieber sāli un piparus, piespiež citrona sulu. Samaisa, pagaršo, vai vēl kā netrūkst. Pasniedz, pārlaistītu ar sezama sēklu eļļu un zātaru.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pēda, kas paliek

Šoreiz sākšu ar nedaudz provokatīvu jautājumu – kā jūs teiktu, kas ir Latvijas nacionālais sporta veids? Nu, tāds, kas katram te dzīvojošajam ir asinīs jau līdz ar piedzimšanu, un, pat ja profesion...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata