Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Porziņģis šonakt pārrakstīs Latvijas basketbola vēsturi

Naktī uz piektdienu pēc Latvijas laika norisināsies Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) drafts un sagaidāms, ka kā viens no pirmajiem tajā tiks izvēlēts talantīgais latviešu uzbrucējs Kristaps Porziņģis, kurš tādējādi pārrakstīs Latvijas basketbola vēsturi.

Šī gada NBA drafts norisināsies naktī uz piektdienu plkst.2 pēc Latvijas laika.

Porziņģis iepriekš NBA drafta prognozēs bija iekļuvis pat labāko trijniekā, bet lielākoties tiek uzskatīts, ka latvieti izvēlēsies ne zemāk par piekto sesto numuru.

Vēl pirms gada Porziņģi savā īpašumā vēlējusies iegūt Orlando Magic komanda, kam šogad ir piektās izvēles tiesības, bet šīs nakts draftā Latvijas basketbolists ir iekļuvis arī Filadelfijas 76ers un Ņujorkas Knicks vienību uzmanības lokā.

Jau kādu laiku basketbolists atrodas ASV, kur bez treniņiem veic arī pārrunas ar klubu pārstāvjiem. Latvietis pirms drafta apmeklēja Losandželosas Lakers, Magic un Knicks bāzes. Vairāki apskatnieki norāda, ka Porziņģi varētu izvēlēties tieši "Knicks", kam draftā ticis ceturtais numurs, taču klubs nenoliedz, ka Porziņģa izvēles gadījumā būtu gatavs iesaistīties maiņas darījumos.

Pats spēlētājs intervijā ar prestižajam medijam ESPN atzina, ka "Knicks" ir lieliska organizācija, iespējams, pat labākā organizācija līgā. Tiesa, basketbolists citu klubu organizācijas neesot īsti pētījis.

Kā zināms, Porziņģis jau pērn bija pieteicies NBA draftam, tomēr vēlāk atsauca savu kandidatūru. Jau tad spēlētājam paredzēja, ka viņš varētu tikt izraudzīts pirmajā kārtā. Iemesls savas kandidatūras atsaukšanai bija vēlme vēl gadu palikt Spānijā un turpināt savu attīstību, lai šogad izpelnītos augstāku drafta numuru.

Jau pērn "Magic" neslēpa interesi par Porziņģi, bet trešdien šis klubs no Memfisas "Grizzlies" komandas ieguva tiesības uz citu latviešu basketbolistu Jāni Timmu. Medijos pastāv uzskats, ka Orlando klubs piesaistījis latviešu uzbrucēju, lai komandā radītu draudzīgāku vidi Porziņģim, kuru komanda varētu izvēlēties šonakt.

Lielu interesi par Porziņģi izrāda arī "76ers", kam draftā būs jāizvēlas kā trešajai. Tiesa, Filadelfijas organizācijā ir pietiekami daudz garo spēlētāju, tāpēc klubs varētu izmantot iespēju tikt pie kāda no aizsargiem.

Tāpat Ziemeļamerikas mediji vēsta, ka interesi par Porziņģi izrāda slavenais Bostonas "Celtics", kam draftā ir tikai 16.izvēle. Tiesa, netiek izslēgts, ka šis klubs centīsies veikt maiņas darījumu, lai tiktu pie labāka izvēles numura.

Jau šobrīd gandrīz droši var teikt, ka Porziņģis pārrakstīs Latvijas basketbola vēsturi. Prognozes liecina, ka viņu neizvēlēsies zemāk par piekto sesto izvēli, līdz ar to viņš kļūs par visu laiku visaugstāk draftēto latvieti. Šis gods pagaidām pieder Andrim Biedriņam, kuru 2004.gadā Goldensteitas "Warriors" izvēlējās ar 11.numuru.

Ja latvietis tiks izvēlēts ar piekto numuru, tas būs arī Baltijas rekorda atkārtojums. Tieši ar šādu numuru 2011.gadā tika izvēlēts lietuvietis Jons Valančūns, kurš pārstāv Toronto "Raptors" krāsas.

Kā Porziņģa labākās īpašības tiek minētas atlētisms, metiens no distances un koordinācija, kā arī labās angļu valodas zināšanas. Vairāki eksperti uzsver, ka latvietis jau vairākus gadus mērķtiecīgi devies pretī NBA, tāpēc cītīgi apguvis valodu, lai "nepazustu tulkojumā". Savukārt pie Porziņģa trūkumiem galvenokārt tiek minēts ķermeņa masas trūkums, jo pagaidām viņš vēl nav gatavs, lai NBA laukumos zem groziem cīnītos ar lielākiem pretspēlētājiem. Tomēr eksperti paredz, ka divu trīs sezonu laikā šo trūkumu latvietis izlabos un varētu kļūt par vienu no līgas labākajiem basketbolistiem.

Par šī gada drafta favorītiem uzskatāmi Karls Taunss un Džahlils Okafors, kurus ar pirmo numuru varētu izvēlēties attiecīgi Minesotas "Timberwolves" un Losandželosas "Lakers". Pēc šīm vienībām savas izvēles veiks "76ers", "Knicks" un "Magic".

Taunss aizvadītajā sezonā pārstāvēja Kentuki Universitātes komandu. Pirms drafta basketbolists trenējās tikai pie "Timberwolves". Savukārt Daremas "Duke Blue Devils" pārstāvošo Okaforu spēja gūt punktus soda laukumā un spēles izjūta piesaistījusi "Lakers" uzmanību. Tiesa, tiek apšaubīts, vai jaunais spēlētājs varētu dot tikpat lielu pienesumu kā viens no visu laiku leģendārākajiem centra pozīcijas spēlētājiem Karīms Abduls-Džabars vai slavenais Šakils O'Nīls.

Vēl viens no drafta favorītiem D'Endželo Rasels varētu pievienoties "76ers" komandai, jo klubs meklējot labu saspēles vadītāju. Rasels iepriekšējā sezonā spēlēja Ohaio Universitātes vienībā.

Tiekot draftēts pirmajā kārtā, Porziņģis tiks pie garantēta līguma uz vismaz diviem gadiem ar iespēju to pagarināt uz trešo un ceturto gadu. Šī gada drafta pirmais numurs drīkstēs parakstīt līgumu par aptuveni maksimums 5,7 miljoniem dolāru (5,085 miljoniem eiro) lielu algu nākamajā sezonā, bet ar katru nākamo sezonu šī summa nedaudz palielināsies. Tikmēr drafta nākamie numuri sezonā drīkstēs saņemt nedaudz mazākas summas. Garantēti līgumi ar NBA klubu ir tikai pirmajā kārtā izvēlētajiem basketbolistiem. Tiekot draftēts ar vienu no pirmajiem numuriem, Porziģis tiks pie daudzmiljonu līguma.

Porziņģis basketbolu sāka spēlēt sešu gadu vecumā, kad pārstāvēja Liepājas "Lauvas" vienību. Kad Porziņģis bija 15 gadus vecs, 2010.gadā viņa aģents izsūtīja video ar basketbolista prasmēm dažādām Itālijas un Spānijas vienībām. Uz vēstuli atsaucās Spānijas augstākās līgas (ACB) klubs "Sevilla", kas uzaicināja jauno basketbolistu atrādīties.

"Kad ierados sevi atrādīt "Sevilla" klubam, tobrīd Spānijā bija ļoti karsti laika apstākļi, kas negatīvi ietekmēja manu sniegumu," sarunā ar "Eurocup Basketball" iepriekš pauda Porziņģis. "Tomēr 2010.gadā no kluba puses saņēmu piedāvājumu un neminstinoties to parakstīju."

Atrādīties Spānijas klubam Kristaps devās kopā ar pašlaik 32 gadus veco brāli Jāni Porziņģi, kurš arī bija basketbolists. 2012.gadā J.Porziņģis trīs mēnešus spēlēja Itālijas A sērijas komandā Soresinas "Vanoli Cremona". Tāpat viņš paguva uzspēlēt Latvijas, Lietuvas, Austrijas, Zviedrijas, Beļģijas un Ungārijas vienībās.

Tikmēr viņa brālim Kristapam šī bija pirmā pieturvieta ārpus dzimtenes, tāpēc nācās pielāgoties dažādiem sadzīves apstākļiem. "Patiesībām jau pārbaudes līguma sākumā bija grūti, taču, kad atgriezos Latvijā, aprunājoties ar brāli, sapratu - šī ir lieliska iespēja mācīties un reizē spēlēt basketbolu Spānijā. Mainīju domas un izvēlējos atgriezties Spānijā. Pirmās sezonas ievads bija ļoti sarežģīts, jo spāņu valodu nepārzināju, bet tikai daži spēlētāji runāja angliski. Bija grūti sazināties ar komandas biedriem un treneriem. Turklāt man bija anēmija, kuras dēļ nācās izlaist treniņus. Es nejutos labi - visu laiku biju miegains un neizgulējies."

Tomēr laika gaitā Porziņģis sev izkaroja arvien stabilāku vietu "Sevilla" sistēma un ar laiku ielauzās pirmajā komandā, aizvadītajā sezonā jau kļūstot par vienu no tās līderiem. Iepriekšējā sezonā Spānijas čempionātā latvietis aizvadīja 34 spēles, vidēji cīņā laukumā pavadot 22 minūtes, kuru laikā caurmērā guva 10,7 punktus un savāca 4,8 bumbas zem groziem.

Tāpat 19 gadus vecais Porziņģis aprīlī tika nosaukts par Eiropas kausa turnīra labāko jauno spēlētāju. Šajās sacensībās latviešu basketbolists vidēji mačā guva 11,6 punktus un savāca 4,1 bumbu zem groziem.

Latvijas vēsturē līdz šim NBA draftēti trīs spēlētāji. No viņiem visaugstāk tika izraudzīts Biedriņš, kuru 2004.gada draftā ar kopējo 11.numuru izvēlējās "Warriors". Tāpat 2011.gadā ar 42.numuru Dāvi Bertānu izraudzīja Indiānas "Pacers" komanda, bet uzreiz pēc tam viņš tika aizmainīts uz Sanantonio "Spurs". Savukārt Timma "Grizzlies" kluba aizgādībā nonāca 2013.gadā, kad tas latvieti izvēlējās ar kopējo 60.numuru. Tiesa, šo divu gadu laikā uzbrucējam neizdevās pārliecināt Memfisas komandu par savu lietderību.

Tikmēr spēlējuši pasaules spēcīgākajā basketbola līgā ir tikai divi Latvijas basketbolisti. Biedriņš savas karjeras laikā ir pārstāvējis divas komandas - "Warriors" un Jūtas "Jazz". Kopā viņš 516 regulārā čempionāta spēlēs vidēji guvis 6,3 punktus un izcīnījis 7,0 atlēkušās bumbas, 2008./2009.gada sezonā vidēji pat gūstot 11,9 punktus un izcīnot 11,2 atlēkušās bumbas. Tomēr pēc tam viņa karjerā sākās ievērojams kritums.

2013.gada vasarā Biedriņš trīs komandu maiņas darījumā nonāca "Jazz" vienībā. Pēdējo reizi Biedriņš laukumā devās 2013.gada 16.decembrī.

Biedriņš kļuva par otro NBA spēlējušo latvieti aiz Gundara Vētras, kurš to paveica pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu sākumā, aizvadot dažas spēles Minesotas "Timberwolves" komandā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi