Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Arheologi ar mākslīgajiem pavadoņiem "noņem" zemes kārtu

Smilšu apraktām drupām un nogrimušām pilīm vairs nebūs miera. To tūkstošiem gadu ilgā dusēšana, pasargāta no cilvēku ziņkārīgajiem skatieniem, tiks pārtraukta, un virs noslēpumainākajiem akmeņu krāvumiem aizvien biežāk atskanēs ekskavatoru rūkoņa un lāpstu šķindēšana. Par to ir pārliecināti itāļu arheologi, kuriem izdevās ar jaunas tehnoloģijas palīdzību ielūkoties zem dubļu un akmeņu kārtas netālu no Peru Kahuači tuksneša. Virtuāli noņemot zemes kārtu, viņu skatienam pavērās senas māla piramīdas paliekas.

Itāļu pētnieki Nikolo Mažīni un Roza Lasaponāre pavēstīja, ka uzgājuši drupas, analizējot no satelīta Quickbird iegūtos attēlus. Viņi fotografēja teritoriju ap Naskas upi Peru dienvidos, ko klāj zāle un dažādi augi. Tuvākā zināmā arheoloģisko izrakumu vieta atrodas gandrīz divu kilometru attālumā.

Nošķir ķieģeļus

Tā kā Kahuači tiek uzskatīta par vienu no lielākajām senajām māla pilsētām, arheologi pieļāva domu, ka ap to jābūt citām apmetnēm vai celtnēm. Viņiem nenācās vilties. Ar Quickbird infrasarkano staru kameru sataisījuši augstas izšķirtspējas attēlus un piemērojuši tiem speciālu algoritmu, itāļi pazemē ieraudzīja ģeometrisku figūru, ko viņi uzskata par piramīdas paliekām.

Piramīdas pamatu izmērs esot aptuveni 100 reiz 110 metru. Tā sastāvot no vismaz četrām dažādu izmēru kārtām, kas ļauj to pieskaitīt pakāpienveida piramīdām.

"Mēs zinām, ka Kahuači smiltīs ir apraktas vēl daudzas ēkas, taču līdz šim tikpat kā nebija iespējams no gaisa noteikt to atrašanās vietu un formu," Discovery televīzijai stāstīja N.Mažīni, "lielākā problēma bija niecīgā atšķirība starp māla ķieģeļiem, kas ir saules izkaltēta zeme, un pārējo augsnes apakškārtu."

Algoritms iekrāso dažādus objektus atšķirīgās krāsās. Tā rezultātā zinātnieki var ieraudzīt dažādu materiālu veidojumus. Ja kāds liek domāt par cilvēku roku darbu, speciālisti to var pārbaudīt ar ierastākām metodēm.

"Šī jaunā tehnoloģija paver iespēju atrast apraktus māla monumentus arī citur pasaulē. Kad mēs iegūstam vairāk informācijas par ēkas izmēru un formu, mēs varam ķerties pie arheoloģijas, lai izceltu piramīdas un apkārtējās ēkas virszemē," turpmāko meklējumu scenāriju iezīmēja N.Mažīni.

Šaušalīgas tradīcijas

Kahuači laikā no I gs. pirms mūsu ēras līdz V gs. mūsu ērā dzīvoja Naskas civilizācija, kura no akmeņiem veidoja mītiem apvītās milzu ģeometriskās figūras un dzīvnieku attēlus, kas vislabāk redzami no gaisa. Māla pilsēta bijusi viņu ceremoniju centrs ar piramīdām, tempļiem un laukumiem. Tur, gluži tāpat kā citās Amerikas indiāņu kultūrās, tikušas veiktas šaušalīgas upurēšanas ceremonijas, kas piesaistījušas tūkstošiem skatītāju no visa reģiona.

Naskas civilizācija izzuda, kad Andos par dominējošo tautu kļuva inki. Norietu veicināja divas spēcīgas dabas katastrofas. Ap 300.gadu Kahuači piemeklēja pamatīgi plūdi, bet pusgadsimtu vēlāk to skāra postoša zemestrīce. Cilvēki pameta šo reģionu, bet pirms aiziešanas noslēdza visus monumentus un apraka tos zem tuksneša smiltīm.

"Līdz šim mums izdevies atrakt un atjaunot milzīgu asimetrisku piramīdu, kas zināma kā Lielā piramīda. Templis ar terasi un mazāka piramīda ir atrakšanas procesā," ziņojumā rakstīja cits itāļu arheologs Džuzepe Orefiči, kurš šajā vietā strādā jau vairākas desmitgades.

"Šis ir interesants atradums. Tāpat kā Lielajā piramīdā, šajā varētu būt cilvēku upuru atliekas," Discovery stāstīja antropologs Andrea Druzīni no Padujas universitātes. Izrakumos Kahuači upurvietās jau atrasts aptuveni 20 bojātu galvaskausu.

"Tiem pieres daļā bija izgriezti apaļi caurumi, un no anatomiskā viedokļa tie bija perfekti sagatavoti," uzsvēra A.Druzīni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko