Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Pārbaudi, vai tavs dators nav inficēts

Zinot, cik simtus tūkstošus vīrusu un citu kaitīgo programmu nes katra jauna diena, nav nekāds brīnums, ka arī jūsu dators "kaut ko saķer" pat tad, ja tajā instalēti aizsardzības risinājumi, un rezultātā jūs, pats to nezinot, piedalieties kiberkriminālās aktivitātēs… Kā lai pārliecinās, vai tava datora IP adrese gadījumā nav robottīkla sastāvā?

Cert.lv piedāvā tiešaitē pārliecināties, vai jusu dators nav iekļuvis kāda robottīkla pinekļos.

Lūdzu, Cert.lv paziņojums:

CERT.LV piedāvā ikvienam datorlietotājam tiešsaistē pārbaudīt, vai dators ir „inficēto” sarakstā.

Saskaņā ar Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas CERT.LV informāciju, šobrīd Latvijā vismaz 3000 datori, to skaitā arī valsts un pašvaldību institūciju datori, ir nokļuvuši robottīklu kontrolē. Kļūstot par robottīklu sastāvdaļu, datori bez to īpašnieku ziņas izsūta mēstules, izplata kaitnieciskas programmatūras un tiek iesaistīti citās kaitnieciskās aktivitātēs, piemēram, uzbrukumos citiem datoriem. Datori var būt inficēti arī ar dažādiem vīrusiem, kas aktivizē mēstuļu izsūtīšanu, zog informāciju vai patvaļīgi izmanto datora resursus.

Lai pārbaudītu, vai dators ir ”inficēts”, ir jāatver CERT.LV datorlietotāju izglītošanas portālswww.esidross.lv. Ja interneta protokola (IP) adrese, kuru izmanto dators, lai pieslēgtos portālam, ir „inficēto” adrešu sarakstā, tad portāla labās puses augšējā stūrī parādīsies attiecīgs brīdinājums sarkanā krāsā.

Jāņem vērā, ka šī informācija ne vienmēr attiecināma uz konkrēto datoru. Piemēram, ja lietotāja dators atrodas aiz IP adrešu translācijas un izmanto vienu IP adresi ar citiem organizācijas vai mājas datoriem, tad, iespējams, ka inficēts ir kāds cits dators šajā tīklā.

Gadījumā, ja IP adrese, ar kuru lietotājs pieslēgsieswww.esidross.lv portālam, nav inficēto datoru sarakstā, lietotājs portālā nekādus īpašus paziņojumus neredzēs. Bet tā diemžēl nav garantija, ka lietotāja dators nav inficēts. Vienmēr pastāv varbūtība, ka dators ir inficēts ar kādu vīrusu, par ko CERT.LV nav saņēmis informāciju.

Gadījumā, ja dators uzrādās kā „inficēts”, CERT.LV iesaka sazināties ar savu datorspeciālistu, datortīkla administratoru vai pārbaudīt datoru, izmantojot internetā pieejamos rīkus. Vairāk informācijas par to www.esidross.lv portālā.

Lai izvairītos no datoru ”inficēšanās”, CERT.LV iesaka regulāri atjaunināt pretvīrusu programmatūru, regulāri veikt pretvīrusu skenēšanu, kā arī uzmanīgi iepazīties ar saņemtajiem elektroniskā pasta sūtījumiem un izvairīties no aizdomīgu e-pasta vēstuļu un to pielikumu atvēršanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko