Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Surogātpasts 2013. gada I ceturksnī: viss jaunais ir labi aizmirsts vecais

2013. gada pirmajā ceturksnī Kaspersky Lab analītiķi novērojuši nelielu (+0,53%) nevēlamo sūtījumu apjoma pieaugumu pasaules e-pasta datplūsmā. Tādējādi kopējais surogātpasta īpatsvars bija 66,5%. Nedaudz kāpis arī kaitīgo pielikumu līmenis surogātpastā — pēc pirmajiem trim mēnešiem šis rādītājs ir 3,3%. Savukārt pikšķerēšanas vēstuļu īpatsvars ir ievērojami — 4,25 reizes — samazinājies un veidoja 0,004%.

Gada sākumā surogātpasta izplatītāji, kā parasti, ekspluatēja populārākos pasaules notikumus— Venecuēlas prezidenta Ugo Čavesa nāvi, Romas pāvesta Benedikta XVI atkāpšanos no amata un jauna pāvesta vēlēšanas—, lai piesaistītu uzmanību vēstulēm ar kaitīgiem URL. Turklāt lielākā daļa šo paziņojumu bija nomaskēti par pazīstamu ziņu aģentūru (piemēram, CNN un BBC) jaunumu sūtījumiem, bet lietotāju ziņkāri ļaundari uzkurināja ar «sensacionālu» fotogrāfiju un videomateriālu solījumiem.

Vēl 2013.gada pirmajā ceturksnī ļaundari aktīvi izmantoja legālu pakalpojumu iespējas, lai apietu surogātpasta filtrus. Piemēram, izmantojot šos pakalpojumus, slēpa īsto adresi, uz kuru veda paziņojumā ietvertā kaitīgā saite. Šādu trikuKaspersky Labanalītiķi atklāja surogātpastam raksturīgajā vīriešiem domāto medikamentu reklāmā. Vispirms ļaundari izmantojaYahooīso saišu pakalpojumu, bet pēc tam šādā veidā iegūto saiti apstrādāja tiešsaistes tulkotājāGoogle Translate, kas var veikt lietotāja norādītajai saitei atbilstošās tīmekļa vietnes tulkojumu un izveidot savu saiti uz tulkojuma rezultātu. Šo metožu apvienojums padarīja katru izplatītā surogātpasta saiti unikālu, un turklāt divu pasaulslavenu domēnu izmantošana palīdzēja padarīt saiti pietiekami «autoritatīvu» surogātpasta saņēmēja acīs.

Surogātpasta izplatītāji ir sākuši kombinēt vairākus paņēmienus, tostarp diezgan labi zināmus, bet laika gaitā zaudējušus popularitāti. Piemēram, liekpastā atkal ir sastopams vēstules satura piegružošanas paņēmiens, ko mēdz dēvēt par «balto tekstu». Būtībā tā ir nejaušu teksta gabalu pievienošana vēstulei (2013.gada pirmajā ceturksnī tie pārsvarā bija ziņu fragmenti), kas ir noformēti ar gaišpelēkiem burtiem uz pelēka fona vai atdalīti no pamata reklāmas teksta ar daudzām tukšām rindkopām. Pirmām kārtām šis paņēmiens ir paredzēts, lai surogātpasta satura filtri noturētu nevēlamo sūtījumu par jaunumu biļetenu. Turklāt nejaušu ziņu fragmentu izmantošana padara katru surogātpasta sūtījuma vēstuli unikālu, apgrūtinot tās atklāšanu.

Surogātpasta izcelsmes valstu vidū 2013.gada pirmajā ceturksnī Ķīna un ASV joprojām saglabā absolūto līderu pozīcijas attiecīgi ar 24,3% un 17,7%. Trešajā vietā saskaņā ar šā gada pirmo trīs mēnešu rezultātiem ar samērā lielu daļu (9,6%) ir nonākusi Dienvidkoreja.Interesanti, ka surogātpasts no šīm valstīm ir vērsts uz atšķirīgiem reģioniem. Piemēram, lielākā daļa Ķīnas liekpasta tiek izplatīta Āzijā, surogātpasts no ASV ir domāts galvenokārt Ziemeļamerikai, bet mēstules no Korejas pārsvarā plūst uz Eiropu. Krievija šajā vērtējumā par gada sākumu uzrāda 1,2% pieaugumu un rezultātā ar 3,2% rādītāju ieņem 7.vietu, pakāpjoties par vienu rindiņu augstāk salīdzinājumā ar 2012.gada pēdējo ceturksni.

«Lai gan 2013.gada sākumā nevēlamo sūtījumu īpatsvars e-pasta plūsmā pa mēnešiem bija atšķirīgs, tomēr vidēji ceturksnī tas palicis gandrīz nemainīgs salīdzinājumā ar iepriekšējo atbilstošo laikposmu. Mēs prognozējam, ka turpmāk surogātpasta īpatsvars saglabāsies pašreizējā līmenī vai pat nedaudz pieaugs, jo pēdējā laikā biežāki kļuvuši ārkārtīgi lielu vairākmiljonu sūtījumu gadījumi,» komentēKaspersky LabSatura analītiķu nodaļas vadītāja Darja Gudkova. «Surogātpasta izplatītāji cenšas pievērst lietotāju uzmanību saviem sūtījumiem, izmantojot skandalozu personu vārdus, pasaulslavenus notikumus vai vienkārši viltojot populāru resursu paziņojumus. Daudzi no šiem sūtījumiem satur saites uz kaitīgām programmām, tostarp mūķiem izmantotājiem. Mēs vēlamies vēlreiz atgādināt lietotājiem, ka nevajag klikšķināt uz saitēm vēstulēs, pat ja sūtītājs šķiet pazīstams. Daudz drošāk ir manuāli ierakstīt pārlūkā resursa adresi.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko