Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

EK: Pērn mazinājušās jaunu mašīnu cenu atšķirības starp ES valstīm

Eiropas Savienībā (ES) automašīnu reālās cenas pērn ir kritušās par 2,5 %, un tas liecina, ka atšķirības jaunu mašīnu kataloga cenās ir nedaudz mazinājušās, portālu Diena.lv informēja Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecība Latvijā.

Kopumā, kā rāda ražotāju katalogi, vieglo automašīnu cenu atšķirības starp dalībvalstīm ir mazinājušās. Tomēr dažos gadījumos cenu atšķirības vēl aizvien ir ievērojamas, un patērētāji, iepērkoties citās valstīs, var būtiski ietaupīt.

"Tā ir laba ziņa, ka Eiropas patērētāji gūst priekšrocības no konkurences jaunu mašīnu tirdzniecībā un var iegādāties mašīnas par zemākām reālajām cenām. Fakts, ka cenu atšķirības starp dalībvalstīm turpina mazināties, ir pārrobežu konkurences pozitīvs rādītājs. Esmu iepriecināts, ka pirmo reizi desmit gadu laikā ir samazinājušās arī reālās ES cenas par remontu un apkopi, kas liecina, ka nozare ir sapratusi jaunos spēles noteikumus", teica Hoakins Almunja, Komisijas priekšsēdētāja vietnieks, kas atbild par konkurences politiku.

ES cenu indekss automašīnām, kas atspoguļo nominālo cenu, ko maksā pircējs, ieskaitot atlaides, PVN un reģistrācijas nodevas, pieauga tikai par 0,3 %, bet patēriņa cenas kopumā pieauga par 2,8 %, tādējādi automašīnu reālās cenas būtiski samazinājās – par 2,5 %.

24 ES valstīs vērojams automašīnu reālo cenu kritums. Cenas ir bijušas stabilas gan Itālijā, gan Maltā, savukārt Portugālē tās ir pieaugušas  par +2,6 %. Šajā gadījumā jāatzīmē, ka pircēji guva priekšrocības no reālo cenu krituma iepriekšējā gadā, kas bija lielāks par vidējo.

Reālo cenu samazinājums bija īpaši izteikts Slovākijā (-17,4 %), Bulgārijā (-13,5 %), Slovēnijā (-11,6%) un Čehijā (-9,0%). Polijā cenas kritās par 5,6  %. No lielajiem tirgiem reālās cenas visvairāk samazinājās Apvienotajā Karalistē (-3,7 %), bet Vācijā, Spānijā un Francijā cenu kritums bija mērenāks - attiecīgi -1,9 %, -1,6 % un -0,9 %.

Remonta un apkopes reālās cenas, kas pēdējo desmit gadu laikā pieauga vairāk nekā par vispārējo inflācijas līmeni, 2010. gadā palika nemainīgas.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses