Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Elektronisko cigarešu biznesā uzplaiksnījis strīds par godīgu konkurenci

Arī līdz šim salīdzinoši rāmajam elektronisko cigarešu un tajās pildāmo vielu biznesam neizdodas izvairīties no sīvas konkurences un strīdiem par pastāvošo normatīvu ievērošanu, to skaitā par brīvas un godīgas konkurences pamatprincipiem.

Viens no Latvijas tirgū strādājošiem uzņēmumiem ir SIA “Ecodumas”, kas ir māsasuzņēmums Lietuvā ar tādu pašu nosaukumu strādājošajam UAB “Ecodumas”, kas, kā ziņoja delfi.lt, pirms pāris gadiem iekūlies arī nepatikšanās Lietuvā.

Šis Kauņā reģistrētais lietuviešiem piederošais uzņēmums ir bijis ilglaicīgs Latvijā reģistrētā SIA “Pro Vape” sadarbības partneris. Spriežot pēc abu uzņēmumu iesniegtajiem gada pārskatiem visticamāk, UAB “Ecodumas”, izmantojot SIA “ Pro Vape” pieredzi un zināšanas, spējis veiksmīgi attīstīt savas tirdzniecības vietas un piedāvāt plašu produkcijas klāstu ne tikai Lietuvas, bet arī pārējo Baltijas valstu iedzīvotājiem. Sadarbojoties ar Latvijas uzņēmumu UAB “Ecodumas” bijusi pieejama detalizēta informācija par SIA “Pro Vape” zīmoliem un to popularitātes rādītājiem Baltijas tirgū. 

Sekmīgā sadarbība starp latviešiem un lietuviešiem izrādījās īsa un ar bēdīgām beigām. UAB “Ecodumas” nepildīja savas saistības un Latvijas uzņēmumam radīja parādus. Tikmēr lietuviešu uzņēmumam tirdzniecība vērsās plašumā. UAB “Ecodumas” veikalos joprojām ir nopērkamas elektroniskās cigaretes ar nosaukumu SALT BAR, kuru forma un izskats ir ārkārtīgi līdzīgs, ja ne identisks, un tādēļ viegli sajaucams ar SIA “Pro Vape” izplatītajiem produktiem. Starp uzņēmumiem nebūtu strīdus, ja vien SALT BAR būtu abiem uzņēmumiem piederoša Eiropas Savienības preču zīme. Tā pieder tikai SIA “Pro Vape”, bet realitātē preces zem šīs zīmes tirgo arī lietuvieši. Nelikumīga preču zīmju izmantošana ir pārkāpums.

VID rīcībā nonākuši dokumenti, kas apliecina, ka Latvijā strādājošais, bet lietuviešiem Vidūnas Gaudzevičius un Edvinas Izokaitis piederošais un pārvaldītais elektronisko cigarešu un to sastāvdaļu tirgotājs SIA “Ecodumas” oficiāli nodarbina ļoti maz cilvēkus, tai pat laikā apkalpo veikalu skaitu, kurš krietni vien pārsniedz oficiāli nodarbināto cilvēku spēju šos veikalus un to potenciālos pircējus apkalpot. Iesniedzējs izpētījis, ka “Ecodumas” dažādās vietās Latvijā  darbojas 27 veikali un viena noliktava, taču uzņēmuma pēdējā iesniegtajā gada pārskatā norādīts, ka uzņēmumā nodarbināti vien 14 darbinieki. Loģiski – jautājums vai 14 darbinieki spēj vienlaicīgi apkalpot 27 veikalus un vienu noliktavu. Veikalu darba laiks ir no 10.00 rītā līdz pat 21.00 vakarā. Tas nozīmē, ka pat teorētiski 14 darbinieki nespēj vienlaikus nodrošināt 27 veikalu darbību.  Ja viņi to nespēj tad nākamais jautājums, vai nav tā, ka uzņēmumā darbinieki tiek nodarbināti nelegāli. Tas nozīmē, ka nemaksājot nodokļus, lietuviešu uzņēmums ietaupa līdzekļus. Ietaupījumi ļauj veikalu tīklam pazemināt cenas, padarīt tās zemākas nekā konkurējošajos veikalos, kuros darbinieki tiek nodarbināti legāli.

To, ka lietuviešu “Ekodumas” ir sava īpašā izpratne par biznesa vešanu, liecina arī citi fakti. Lietuvā pret tur reģistrēto UAB “Ecodumas” pirms dažiem gadiem bija uzsākts process par narkotisko vielu CVD tirdzniecību uzņēmuma veikalos. Process vēl nav noslēdzies. Turpinās tiesvedība.  2021 gada aprīlī Lietuvas ziņu portāli delfi.lt un  kaunas.kasvyksta.lt publiskoja informāciju ka Lietuvas uzņēmums “Ecodumas”, uzņēmums, kas tirgo elektroniskās cigaretes un to piederumus, tiesā aizstāvas pret apsūdzību par narkotisko vielu nelikumīgu glabāšanu un kontrabandu. Gan pats uzņēmums, gan tā vadītāji Edvinas Izokaitis un Toms Stankevičius tika apsūdzēti smagos noziegumos. 

Apsūdzībā teikts, ka uzņēmums ievedis Lietuvā elektronisko cigarešu šķidrumu, kas satur tetrahidrokanabinolu. Tā ir Lietuvā izplatīšanai aizliegtā viela. Aizstāvība paziņoja, ka aizliegto vielu ieviešana neapšaubāmi ir nepieļaujama, taču ir noticis pārpratums. Saskaņa ar prokuratūras izvirzīto apsūdzību, uzņēmuma vadītājiem draudēja brīvības atņemšanas risks uz laiku no 8 līdz 10 gadiem.

Pirmstiesas izmeklēšana lietā pret “Ecodumas” un tās vadītājiem tika sākta pēc tam, kad Kauņas apgabala policijas štāba amatpersonas saņēma informāciju: lielākais Lietuvas elektronisko cigarešu un to piederumu tirdzniecības tīkls “Ecodumas”, iespējams, tirgojas ar aizliegtiem preparātiem, t. i., cigarešu šķidrumiem ar narkotiskām īpašībām.

Veicot procesuālās darbības vienā no tirdzniecības vietām tika atrastas 12 pudeles. Tajās tika konstatēta aizliegtā viela tetrahidrokanabinols. No lietas materiāliem izriet, ka “Ecodumas” šīs vielas iegādājās un transportēja no Apvienotās Karalistes.

Apsūdzētie savu vainu Kauņas apgabaltiesā neatzina. Viņi izmantoja likumā paredzēto iespēju pēc visu liecinieku uzklausīšanas sniegt liecību. 

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā “Ecodumas” direktors E. Izokaitis, un viņa kolēģis T. Stankevičius paziņoja, ka viņi neko nezina par Lietuvā ievestajām vielām un elektronisko cigarešu šķidruma sastāvu. Produkts, ko uzņēmums importē Lietuvā, esot likumīgā legālā apritē dažās valstīs, savukārt citās tas ir aizliegts tā aktīvās vielas tetrahidrokanabinola (THC) dēļ.

Kā tiesā skaidrojis prokurors, pasaulē ir produkti, kas satur THC, bet Lietuvas tiesību akti aizliedz šādu produktu tirdzniecību un realizāciju. ES nav vienota regulējuma, un tas dažādās valstīs atšķiras. “Ecodumas” un tā vadītāju aizstāvji paziņoja, ka noticis pārpratums. 12 pudeles ar šķidrumu e-cigaretēm, kuras atraduši policisti, “Ecodumas” likumīgi iegādājās no Lielbritānijas uzņēmuma, kas strādāja Eiropas Savienības dalībvalstī un to iegāde notikusi starptautiskās izstādes laikā. 

SIA “Ecodumas” valdes locekļiem, īpašniekiem un patiesā labuma guvējiem Vidūnas Gaudzevičius un Edvinas Izokaitis nosūtījām jautājumus, vai SIA “Ecodumas” 27 veikalos nopērkamo elektronisko cigarešu Salt Bar preču zīme pieder arī viņu uzņēmumam; kādā stadijā ir strīda risināšana starp SIA “Pro Vape” un viņiem piederošo lietuviešu uzņēmumu; vai SIA “Ecodumas”  27 veikalus un vienu noliktavu patiesi spēj apkalpot vidēji 14 darbinieki; kā lietuviešu uzņēmums norēķinās ar darbiniekiem – pamatojoties uz darba līgumu, uzņēmuma līgumu vai citādā veidā?  

Atbildes uz augšminētajiem jautājumiem nedēļas laikā tā arī nesaņēmām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses