Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Neuzticība izteikta Aizbaltam (no kreisās) un Simanovičam

Izsaka neuzticību Eco Baltia vide valdei

AS Eco Baltia padome izteikusi neuzticību koncernā ietilpstošā vides apsaimniekotāja Eco Baltia vide valdes locekļiem Mārim Simanovičam un Jānim Aizbaltam par lēmumu kopā ar sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu sniedzēju Clean R nodibināt SIA CREB Rīga, kas tika izraudzīta par uzvarētāju Rīgas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas konkursā, aģentūrai LETA pavēstīja Eco Baltia padomes priekšsēdētājs Viesturs Tamužs.

Viņš uzsvēra, ka Eco Baltia padomes ieskatā, Eco Baltia vide amatpersonas pārkāpušas sabiedrības statūtu un iekšējo normatīvu noteikumus, kā arī, iespējams, Latvijas tiesību aktos noteiktos valdes locekļu pienākumus.

Tamužs norādīja, ka Eco Baltia padome nosūtījusi brīdinājuma vēstuli atkritumu poligona Getliņi apsaimniekotājam Getliņi EKO, CREB Rīga un Clean R, brīdinot par iespējamiem nopietniem sarežģījumiem Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas publiskās-privātās partnerības iepirkumā.

Pēc Tamuža sacītā, saistībā ar Getliņi EKO iepirkuma norisi darījumu slēgšana ar Getliņi EKO un Clean R, kā arī Simanoviča iecelšana Eco Baltia vide valdes locekļa amatā notikusi pretēji Eco Baltia vide, Eco Baltia grupa, kā arī Eco Baltia statūtos noteiktajai kārtībai, proti, pārkāpjot statūtos noteikto svarīgu lēmumu saskaņošanas kārtību. Eco Baltia padome veic izmeklēšanu par sabiedrības iekšējās kārtības noteikumu, kā arī iespējamu normatīvo aktu pārkāpumu.

"Vēršu potenciālo sadarbības partneru uzmanību uz augšminētajiem faktiem, ņemot vērā, ka izmeklēšanas rezultāti, apstiprinoties paustajām bažām, var radīt ilgtermiņa konsekvences, tostarp pamatu Eco Baltia vide valdes locekļu parakstīto dokumentu tiesiskuma apstrīdēšanai," norādīja Eco Baltia padomes priekšsēdētājs.

Tamužs uzsvēra, ka Eco Baltia vide valdes locekļi Simanovičs un Aizbalts parakstījuši ar iepirkumu saistītos dokumentus, ne tikai nesaņemot statūtos un iekšējās kārtības dokumentos noteikto Eco Baltia padomes piekrišanu, bet pat rīkojoties tieši pretēji padomes lēmumos noteiktajam.

"Šobrīd tiek veikts izvērtējums par augšminēto darbību cēloņiem, neizslēdzot arī koruptīvu darījumu risku. Vēršu sadarbības partneru uzmanību uz iespējamību, ka, izmeklējot augšminētos apstākļus, likumā noteiktā kārtībā tiks iesaistītas kompetentas tiesību aizsardzības iestādes," atzīmēja Tamužs.

"Ņemot vērā augšminēto, jautājumos par sadarbību starp Eco Baltia vide, Clean RGetliņi EKO un CREB Rīga, tostarp jautājumos, kas skar attiecības ar Konkurences padomi, rekomendējam plašāk konsultēties ne vien ar Eco Baltia vide vadību, bet arī uz Eco Baltia padomi, kas pārstāv Eco Baltia akcionāru intereses," norādīts Tamužs izsūtītajā vēstulē minētajiem vides apsaimniekotājiem.

Eco Baltia grupas Mārketinga un korporatīvās komunikācijas vadītājs Armands Utināns aģentūrai LETA norādīja, ka ne Eco Baltia vide, ne Eco Baltia grupa valde patlaban nav informēta par šādu padomes lēmumu un nav saņemti nekādi oficiāli dokumenti no padomes vai tās atsevišķiem locekļiem. Eco Baltia vide valde ir lemtspējīga un turpina darbu divu cilvēku sastāvā.

Utināns uzsvēra, ka uzņēmuma vadība lēma par dalību Getliņi EKO izsludinātajā Rīgas atkritumu apsaimniekošanas iepirkumā saskaņā ar jau 2018.gada vasarā sniegtu Eco Baltia padomes akceptu dibināt kopsabiedrību CREB Rīga dalībai iepirkumā. Pirms piedāvājumu iesniegšanas otrajai kārtai šā gada pavasarī padome laika trūkuma un apjomīgās informācijas dēļ no lēmuma šajā jautājumā atturējās. "Tāpēc secīgi, saskaņā ar valdei uzliktajām funkcijām, kā to paredz Komerclikums, tostarp, rīkoties arī kā atbildīgiem saimniekiem, valde lēma par turpmākajiem soļiem attiecībā uz dalību Getliņi EKO izsludinātajā iepirkumā," skaidroja Utināns.

Getliņi EKO pārstāve Linda Vītola-Barānova aģentūrai LETA norādīja, ka Eco Baltia padomes pārmetumi ir trešās puses viedoklis, kas neskar Rīgas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas konkursu, kamēr nav konkrētas darbības no Eco Baltia puses - piemēram, Eco Baltia vide valdes maiņa. Patlaban Eco Baltia pārmetumi konkursu neietekmē.

Savukārt, pēc Clean R preses sekretāra Kaspara Līcīša sacītā, Clean R patlaban atsakās sniegt komentārus, kamēr nav saņēmuši oficiālu apstiprinājumu par izmaiņām Eco Baltia vide vadībā.

Simanovičs aģentūrai LETA pauda viedokli, ka Tamuža pārmetumi ir mēģinājums tikt vaļā no kriminālapsūdzībām par krāpšanos ar Saeimas deputātu Ati Zakatistovu (KPV LV), ietekmējot pārējās Eco Baltia padomes biedru lēmumu. Pēc viņa sacītā, izteiktā neuzticība un pārmetumi par Eco Baltia vide piedalīšanos CREB Rīga izveidē ir politiska manipulācija biznesā, un Eco Baltia vide tiek nepamatoti apvainots.

"Rīgas sadzīves atkritumu konkurss tika veidots vairākus gadus, un visu šo laiku Tamuža kungs nav atradis laiku un vēlmi saprast konkursa nozīmi. Arī konkursa pieteikuma saskaņošanā ar Eco Baltia vides valdi viņš atteicās diskutēt," teica Simanovičs.

"Man ir žēl, ka uzņēmums ievilkts politiskajās intrigās, kuras organizē Saeimas deputāts ar Tamužu. Absurds," sacīja Simanovičs.

LETA jau ziņoja, ka Getliņi EKO ir atzinis CREB Rīga par 686,3 miljonu eiro vērtā Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas publiskās-privātās partnerības konkursa uzvarētāju.

CREB Rīga apvienojušies divi sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu sniedzēji Clean R un Eco Baltia vide. Eco Baltia vide pieder 20% CREB Rīga kapitāldaļu, bet Clean R - 80%.

Konkursa uzvarētājam jānodrošina Rīgas sadzīves atkritumu apsaimniekošana un investīcijas turpmākos 20 gadus.

Tamužs ir Eco Baltia padomes priekšsēdētājs un 16,68% akciju īpašnieks. Tik pat akciju pieder Simanovičam, kurš vada Eco Baltia pilnībā piederošo SIA Eco Baltia grupa, kurai savukārt pilnībā pieder SIA Eco Baltia vide.

Eco Baltia padomes priekšsēdētāja vietniece ir Undīne Būde, kurai, tāpat kā Tamužam un Simanovičam, arī pieder 16,68% uzņēmuma akciju.

Vēl 19,46% akciju pieder komandītsabiedrībai Otrais Eko fonds, bet 30,51% akciju pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai. Uzņēmuma padomē strādā arī Eduards Ekarts, Peters Niklass Hjelts un Uldis Tēraudkalns.

Jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdza prokuratūrai Tamužu un Saeimas deputātu Ati Zakatistovu (KPV LV) apsūdzēt par krāpšanu lielā apmērā. Ģenerālprokuratūra jau saukusi Tamužu pie kriminālatbildības.

Zakatistovs un Tamužs apsūdzības noraida. Zakatistovs žurnālistiem skaidroja, ka pārmetumi par krāpšanu nav pamatoti, jo viņš sniedzi uzņēmumam Eco Baltia gupa konsultācijas par atkritumu apsaimniekošanas jautājumiem Eiropas Savienībā (ES). KNAB ieskatā nekādas konsultācijas Zakatistovs nav sniedzis.

Tamužs apsūdzības krāpšanā skaidro ar Simanoviča apmelojumiem, savukārt Simanovičs šos apgalvojumus noliedz. "Neesmu rakstījis nekādus iesniegumus KNAB. Cik ir zināms no publiski pieejamās informācijas, KNAB krimināllietu sācis 2016. gadā pēc Ilmāra Poikāna jeb Neo iesnieguma," uzsvēra Simanovičs.

(pievienoti Clean R un Māra Simanoviča komentāri)

Top komentāri

divi
d
shēmotāji un Latvijas izzadzēji
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses