Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Rīgas satiksme cenšas iekulties jaunā miljonu skandālā

Pērn Rīgas pašvaldības uzņēmuma Rīgas satiksme (RS) izsludinātās iepirkuma procedūras par mikroautobusu pakalpojumu sniegšanu Rīgā nosacījumi radījuši aizdomas, ka tiek īstenots vāji slēpts mēģinājums uzvaru iepirkumā nodrošināt jau esošajam pārvadātājam SIA Rīgas mikroautobusu satiksme (RMS), kura patiesais labuma guvējs un pastarpināts īpašnieks ir RS amatpersona Aleksandrs Brandavs. Turklāt visas pazīmes liecina, ka nevienā brīdī iepirkuma mērķis nav bijis iegūt lētāko biļešu cenas piedāvājumu un attiecīgi saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu kopumā. Patlaban gan Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) ir aizliedzis RS turpināt sarunu procedūru un slēgt līgumu par pakalpojuma iepirkumu un uzdevis precizēt iepirkuma noteikumus.

Līdzīgs scenārijs

RS Elektronisko norēķinu un projektu daļas vadītājs un Rīgas pašvaldības SIA Rīgas karte valdes loceklis Brandavs ir arī SIA B-BUS – kas kopā ar savu meitasuzņēmumu RMS veiksmīgi uzvarēja 2012. gadā RS organizētajā iepirkumā par mikroautobusu pakalpojumu sniegšanu Rīgā – īpašnieks. Būtība ir gana vienkārša – 2012. gadā RS amatpersona Brandavs izsludināja Rīgas sabiedriskā transporta pakalpojumu iepirkumu par aptuveni 30 miljoniem eiro, kurā uzvarēja uzņēmējs Brandavs – protams, pastarpināti caur virkni uzņēmumu. Respektīvi, 2012. gadā par uzvarētāju tika pasludināta RMS, kuru veido divi uzņēmumi – SIA Sabiedriskais autobuss un B-BUS. Turklāt B-BUS pieder 100% uzņēmuma Sabiedriskais autobuss kapitāla daļu.

Savukārt B-BUS īpašnieks ir Beļģijā reģistrēts uzņēmums B-International, kura līdzīpašnieks kopš 2009. gada ir Latvijā reģistrētā SIA B-Noma, kuras vienīgais īpašnieks (kopš 2009. gada, tātad arī 2012. gadā, respektīvi, iepirkuma laikā) ir Brandavs. Faktiski tas nozīmē, ka Brandavs iepirkuma brīdī kā līdzīpašnieks, īpašnieks un/vai amatpersona ir bijis gan iepirkuma izsludinātāja pusē, gan iepirkuma uzvarētāja pusē. Jau ar neapbruņotu aci ir skaidrs, ka šādā situācijā būtu loģisks pamats Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam vismaz formāli pārbaudīt, vai persona Brandavs tobrīd – lēmumu pieņemšanas procesu laikā – nav atradies tiešā vai netiešā interešu konflikta situācijā. Tas pats attiecas arī uz jauno iepirkumu.

2012. gada iepirkums un RMS uzvara visus šos gadus sev līdzis nesis publiski samērā maz izskanējušu, tomēr būtisku juridisku kāzusu, proti, toreizējo iepirkumu, tā nosacījumus un pieņemtos lēmumus par uzvarētāja izvēli apstrīdēja citi iepirkuma dalībnieki, tajā skaitā SIA Liepājas autobusu parks (LAP). Sākotnēji iepirkums tika apstrīdēts IUB, kurš tomēr nesaskatīja nekādus pārkāpumus un sūdzību noraidīja. Taču pēc tam sākas dīvainākā šā procesa daļa, proti, nelabvēlīgo IUB lēmumu – ļaut turpināt RS iepirkumu un attiecīgi pēc tā beigām noslēgt līgumu ar RMS kā iepirkuma uzvarētāju – pārsūdzēja tiesā un visās instancēs, to skaitā arī Augstākajā tiesā (AT), IUB lēmums tika atzīts par nepamatotu, kas faktiski nozīmē, ka RS noslēgtais līgums ar RMS ir prettiesisks. Taču tas nav traucējis RS īstenot sadarbības līgumu ar RMS, tāpat kā RMS visus šos gadus īstenot pasažieru pārvadājumus un pelnīt naudu. Interesanti, ka arī RS tiešais īpašnieks Rīgas dome tās vadības vai jebkuru citu atbildīgo darbinieku personā šeit nesaskatīja nekādas juridiskas problēmas. 

Ar šo attieksmi RS visos līmeņos demonstrē pilnīgu tiesisko nihilismu un acīmredzot uzskata, ka ir tiesīga neievērot pat tiesas pieņemtus lēmumus. LAP valdes priekšsēdētājs Leonīds Krongorns, Dienai komentēdams 2012. gada iepirkuma sekas, norādīja, ka, faktiski pamatojoties uz AT lēmumu, toreizējā iepirkumā neuzvarējušie dalībnieki var vērsties tiesā ar kompensācijas pieprasīšanu, ņemot vērā faktu, ka IUB lēmums noraidīt citu pretendentu sūdzību ar tiesas lēmumu ir atzīts par nepamatotu.
 

Apetīte pieaug

Arī jaunajā iepirkumā par nu jau kopumā ap 80 miljonu eiro līgumu šim pašam pakalpojumam Brandavs joprojām ir līdzīpašnieks, īpašnieks un/vai amatpersona gan iepirkuma izsludinātāja pusē, gan iepirkuma procedūras otra dalībnieka – RMS – pusē. Turklāt neatkarīgi no tā, kurš no iepirkuma pretendentiem – RMS vai personu apvienība LPA/Nordeka – uzvarēs, Brandavs kā amatpersona un RS kopumā kontrolēs visu naudas plūsmu pakalpojuma ietvaros caur Rīgas karti. Visas pazīmes liecina, ka, līdzīgi kā iepriekšējā reizē, arī tagad RS aizsegā Brandavs cenšas izspēlēt līdzīgu gājienu – RS nerīko atklātu konkursu, bet noris sarunu procedūra ar pretendentiem par pakalpojumu, kura kopējā summa lēšama ap 80 miljoniem eiro. Eksperti norāda, ka sarunu procedūra, salīdzinot ar atklātu konkursu, ir necaurspīdīga un nenodrošina vienādu attieksmi pret visiem pretendentiem un nenodrošina arī efektīvu nodokļu naudas izlietojumu. Ievērības cienīgs ir fakts, ka iepirkumu rīko vairāk nekā gadu pirms beidzas līdzšinējā līguma termiņš ar RMS – minēto iepirkuma procedūru RS izsludināja jau pērn, lai gan pašreizējais līgums beidzas tikai 2018. gada 30. aprīlī. 

Kaut arī skaidrs, ka jebkuram iepirkuma uzvarētājam būtu vajadzīgs laiks nepieciešamo transporta vienību iegādei un citiem sagatavošanās darbiem, lai uzsāktu līguma izpildi, tomēr nevar izslēgt iespēju, ka tik savlaicīga iepirkuma izsludināšana saistīta ar šā gada vasarā gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām, turklāt arī kuluāros dzirdamas runas, ka ir liela vēlme sakārtot mikroautobusu pakalpojuma jautājumu galvaspilsētā līdz vēlēšanām, jo patlaban Rīgas domes valdošajai koalīcijai pretēji publiskajai bravūrai tomēr nav tik lielas pārliecības par pārliecinošu uzvaru vēlēšanās. 

Tāpēc visai ticama versija ir RS mērķis izsludināt rezultātus un parakstīt līgumu ar uzvarētāju, pirms iepirkuma procedūras process tiek atzīts par neatbilstošu – faktiski kopējot rīcību 2012. gadā. Patlaban gan IUB to ir apturējis. Šīs bažas cenšas kliedēt RS runasvīrs Viktors Zaķis, kurš Dienai norādīja: "Latvijā pasažieru pārvadātāju vidū ir spēcīga konkurence, ko apliecina arī apstrīdēto publisko iepirkumu statistika. Principā visi iepirkumi, kas notiek sabiedriskā transporta jomā, tiek vairākkārt apstrīdēti. RS apzinās, ka tās rīkotais iepirkums nav izņēmums, un RS ar to rēķinājās. Tāpēc arī iepirkuma procedūra tika uzsākta pietiekami savlaicīgi. Papildus jāņem vērā fakts, ka iepirkuma līguma izpilde saistīta ar investīciju piesaisti un atbilstoša transporta parka nodrošināšanu. Arī tam potenciālajam pakalpojuma sniedzējam jādod pietiekams sagatavošanās laiks."

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 31.janvāra, numurā!

Top komentāri

geko
g
Diena jau pieder Šķēlem, tad nu arī lobē sava uzņēmuma (Liepājas autobusa parka) uzvaru Rīgā. Bet visur, kur pieskaras Šķēle, cilvēki paliek zaudētājos.
Poncijs Pilāts
P
metiet tos neliešus lauvaam priekšā!
erogo
e
"Esmu šokā par šādu attieksmi no «Liepājas autobusu parka» puses attiecībā pret konkrētiem pasažieriem, kurus atstāja salstošus ceļa malās, pieturās, autoostās. Tai skaitā skolēnus, kuri katru dienu mēro ceļu uz un no skolas, kas atrodas Kuldīgā." http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/638178-liepajas_autobusu_parks_saplisusa_autobusa_vieta_jaunu_nenosuta_berni_paliek_celmala
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses