Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Sēņu "dobīte" virtuvē

Pieci jautājumi sēņu audzēšanas entuziastiem Ancei un Raivim Eikeniem.

Rudens ierasti ir laiks, kad dabas mīļotāji dodas uz mežu lasīt sēnes. Taču ir arī tādas sēņu sugas, kuras varam izaudzēt katrs savā dzīvoklī. Interese par sēnēm Anci un Raivi Eikenus pamudināja radīt zīmolu Nora Spora. Palīdzēt citiem piedzīvot prieku, ko sniedz sēņu audzēšana, tagad ir viņu ikdiena.

Kā radās ideja par sēņu audzēšanu mājās?

Raivis. Stāsts sākās pirms gada, kad man radās interese izaudzēt sēni – ežu dižadateni. Mums pieteicās meitiņa, un, tā kā Ancei kā māksliniecei nebija šāda iespēja, es izlēmu pats uz gadu doties bērna kopšanas atvaļinājumā, lai varu pavadīt vairāk laika kopā ar ģimeni. Vienā laimīgā dienā, mežā lasot gailenes, radās doma, cik forši būtu, ja arī ziemā varētu izaudzēt un ēst svaigas sēnes. Tā kā bērna kopšanas atvaļinājumā ir vairāk laika jauniem hobijiem un man joprojām bija vēlme izaudzēt ežu dižadateni, sāku vākt informāciju par sēņu audzēšanu. Tobrīd atrast iespēju nopirkt šīs sēnes audzēšanas komplektu bija grūti. Sāku pats eksperimentēt, lai varētu to izaudzēt mājas apstākļos. Pagāja vairāki mēneši, līdz tiku pie pirmajiem rezultātiem. Ilgu laiku man nekas neizdevās, līdz pienāca brīdis, kad kolonizētu micēlija bloku bija vairāk, nekā paši spējām tos izmantot. Padalījos ar šo informāciju Latvijas Mikologu biedrības Facebook grupā. Pieteicās gana daudz cilvēku, kas arī vēlējās izmēģināt izaudzēt sēnes mājās. Cilvēki sāka sūtīt mums bildes ar savām izaudzētajām sēnēm. Tā radās ideja, ka varētu šo visu pārvērst par biznesu. Drīzumā manā dzimšanas dienā Ance mani pārsteidza ar izstrādātu uzņēmuma zīmolu. Mūsu meitu sauc Nora, vārds nozīmē "pļava mežā". Sapratām, ka Nora Spora labi iet kopā. Pļava mežā kopā ar sporām un sēnēm.

Kāpēc sēnes ir tik intriģējošas un noslēpumainas? Kas tās padara interesantas gan mikologiem, gan parastiem sēņu entuziastiem?

Raivis. Tā kā sēnes aug mežā, mums nav iespējas vērot to augšanu. Aizejam uz mežu un redzam, ka tās jau ir izaugušas. Varam nākamajā dienā aiziet uz to pašu vietu un pamanīt, ka turpat ir izaugušas atkal jaunas sēnes. Varbūt tas, cik maģiski ātri tās parādās un ka ikdienā mēs to neredzam. Augi tomēr aug lēnāk, bet sēnēm ir šis maģiskais spēks. Sēņu micēlijs jau ir zemē. Tas visu laiku ir dzīvs un vairojas. Audzējot sēnes mājās, varam paši šo maģiju piedzīvot. Pamani pirmo sēnīti, pēc pāris stundām atgriezies mājās un redzi, cik ļoti šī sēne ir paaugusies. It īpaši sākumā šo procesu vērot bija ļoti interesanti. Arī no klientiem dzirdam, ka sēņu audzēšanas komplektu nopērk bērniem, bet beigu beigās paši pieaugušie ir vēl vairāk aizrāvušies ar sēņu audzēšanu nekā bērni.

Ance. Sēnēs ir kaut kas tāds pievelkošs, kā no citas planētas. Kad izaudzējām pirmās austersēnes, biju tik ļoti pārsteigta, ka kaut ko tādu var izaudzēt mājās, un tās vēl tik labi garšo. Interesanti, ka šīs sēnes atgādina gaļu. Ja vēl aizdomājamies par sēņu uzturvērtību un visām tām labajām īpašībām, ko tās mums var sniegt, sēnes patiešām nebeidz pārsteigt. Interesanti, ka tad, kad ejam pa mežu, mēs ejam pa pazemes tīklu, kas veidots no sēņu micēlija un ar kura palīdzību arī koki savā starpā sazinās. Ir tik daudz dažādu pētījumu, kas arvien atklāj jaunas sēņu īpašības. Sēnes patiešām var izglābt pasauli.

Raivis. Pēc garšas mana mīļākā sēne ir ežu dižadatene. Tā ir vienīgā sēne, par kuru ir klīniski pierādīts, ka tās lietošana veicina jaunu smadzeņu šūnu augšanu. Tā palīdz samazināt risku saslimt ar Alcheimera un citām slimībām, kas saistītas ar smadzeņu darbību, kā arī palīdz uzlabot atmiņu.

Ance. Sākumā man nebija nekādu ekspektāciju, bet pēc sešu mēnešu ežu dižadatenes lietošanas tiešām sajutām smadzeņu darbības uzlabošanos. Mēs paši šo sēni dehidrējam un pievienojam rīta kafijai. Visās sēnēs ir daudz vērtīgu uzturvielu, minerālvielu, dažādu vitamīnu. Ežu dižadatene ir viena no pasaules Top funkcionālajām sēnēm. Arī austersēnes ir ļoti vērtīgas.

Raivis. Sēnes prot pielāgoties. Pateicoties enzīmiem, tās spēj pārstrādāt dažādas barības vielas. Tas palīdz cīnīties ar vides piesārņojumu. Ja dabā parādās nafta, tās laika gaitā iemācās šo naftu pārstrādāt. Sēnēm patiešām ir daudz superspēju, kuras jau ir atklātas, un daudzas, attīstoties tehnoloģijām, vēl tikai atklās.

Cik viegli vai grūti ir izaudzēt sēnes mājas apstākļos?

Raivis. Kas attiecas uz sēņu audzēšanas komplektiem, ja rūpīgi seko instrukcijai, tad izaudzēt sēnes mājās ir viegli. Savukārt izaudzēt sēnes no nulles nav tik vienkārši. To jebkurš nevarēs izdarīt. Ir nepieciešamas zināšanas un tehniskās prasmes, jo sākumā micēlijs tiek pavairots šķidrā kultūrā. Otrajā solī to pavairojam uz graudiem, un tikai trešajā solī to pavairojam ozola skaidās, kuras beigās saņem mūsu klienti. Pirmie divi soļi notiek augstā sterilitātes līmenī, jo gaisā nepārtraukti ir dažādas sporas un baktērijas. Ja kaut kas no tā pirmajos divos soļos nonāk kopā ar micēliju, bieži vien micēlijs nespēj tik ātri kolonizēt substrātu, cik ātri spēj savairoties baktērijas un pelējuma sēnes. Pirmie divi soļi ir tādā kā laboratorijas līmenī, un pēdējais jau ir tas solis, kad ikviens no mums var izbaudīt prieku, ko sniedz sēņu audzēšana.

Ance. Šobrīd piedāvājam izaudzēt rozā, pelēko un zilo austersēni, gļotaino zvīņeni, kā arī ežu dižadateni. Pavasarī audzējām arī karaliskās un melnās pērļu austersēnes. Vasarā tās nepiedāvājam, jo šīs sēnes labāk aug vēsākā laikā. Rozā austersēnes izaug visātrāk, ja ir silti apstākļi. Pelēkās un zilās austersēnes, kā arī ežu dižadateni ir jāpagaida nedaudz ilgāk, jo katrai sugai atšķiras augšanas laiks un optimālā augšanas temperatūra.

Kādas ir jūsu mazās ikdienas izvēles, lai saudzētu dabu un strādātu ilgtspējīgi?

Ance. Kopš sākām audzēt sēnes, mūsu ģimenē stipri samazinājies gaļas patēriņš. Kā zinām, tas ir kaut kas tāds, ko mums visiem vajadzētu darīt vides labā. Kad micēlija bloks ir sniedzis divas trīs ražas mājās, iesakām to pēc tam aprakt siltumnīcā vai kompostā, jo micēlijs joprojām ir dzīvs, taču tam ir beigušās barības vielas. Ja to aprokam zemē, tas no zemes atkal uzņem barības vielas. Mums siltumnīcā aug daudz sēņu no blokiem, kas jau ir devuši ražu.

Raivis. Papildus tam sēņu audzēšanā patērējam maz ūdens. Salīdzinot ar gaļas ražošanu, pat tūkstošiem reižu mazāk, kā arī mums nepieciešama daudz mazāka platība, lai izaudzētu to pašu daudzumu sēņu vai saražotu gaļu.

Ance. Tas ir labs veids, kā pabarot pasauli. Domājot par mazākām praktiskām lietām, mūsu Top prioritāšu sarakstā ir videi draudzīgs iepakojums, bet problēma ir tā, ka iepakojumam, ko izmantojam, ir specifiskas prasības. Tam jābūt karstuma izturīgam. Nepieciešami arī filtri. Šobrīd tirgū nav daudz alternatīvu. Te prasītos pat kaut kāda inovācija. Tas darbs nākotnē.

Kādi plāni šim rudenim un tuvākajai nākotnei?

Ance. Šobrīd norisinās akcija Lai interese par dabu aug kā sēnes pēc lietus! Par katru septembrī nopirktu sēņu audzēšanas komplektu mēs vienu dāvinām Latvijas skolām un bērnudārziem. Esam saņēmuši ļoti lielu pieteikumu skaitu, kas patlaban vairākas reizes pārsniedz vidējo mēnesī nopirkto komplektu skaitu. Ja ir interese pamēģināt audzēt sēnes, tad tagad ir laiks to darīt, jo viena sēņu audzēšanas komplekta radītais prieks kļūs par dubultprieku. Tāpat arī paši audzējam dažādas jaunas sēņu sugas. Ideju nākotnei mums ir ļoti daudz, viss atkarīgs no laika un finansēm. Raivim sapnis ir par kārtīgāku ražotni, ar lielākām iekārtām, jo šobrīd viss ir roku darbs.5

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena