Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Aizliegums prokremliskajiem

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija pagājušajā nedēļā vērtēja portālā Manabalss.lv vairāk nekā 10 000 parakstu savākušo priekšlikumu par aizliegumu prokremliski noskaņotām personām ieņemt amatus valsts un pašvaldību institūcijās.

Šis priekšlikums tiek virzīts tālāk un to rekomendēts Saeimas plenārsēdē nodot izskatīšanai vēl četrām komisijām. Portāls manabalss.lv vēsta, ka Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vadītājs Jānis Vucāns (ZZS) ir norādījis – līdz ar iniciatīvas prasības iestrādāšanu likumdošanā reālu saturu iegūtu Saeimas lēmums par Krieviju kā terorismu atbalstošu valsti.

Savukārt iniciatīva "Par Latvijas valstij nelojālu personu izraidīšanu no Latvijas un Latvijas Republikas pilsonības atņemšanu" 13. janvārī bija savākusi jau vairāk nekā 9000 parakstu, tātad līdz tam, lai arī šī iniciatīva nonāktu Saeimā, pietrūkst vien nedaudz.

Savulaik mūsu sabiedrība, dzirdot tādus jēdzienus kā "aizliegums" un "izraidīt", reaģēja skeptiski, uzskatot, ka tādā demokrātiskā valstī kā Latvija šādi jēdzieni neiederas. Tāpat arī vēl pirms gada vispār nebija ierasts pievērst īpašu uzmanību tautībai, bet svarīga bija vien sadarbība un kopīgas intereses. Taču 2022. gada 24. februāris, kad Krievija iebruka Ukrainā, situāciju ir mainījis. Karš, kas notiek pie Eiropas Savienības austrumu robežas, ir pārāk tuvu, lai tam nebūtu ietekmes.

Protams, nav liekama vienlīdzības zīme starp prokremlisku noskaņojumu un nelojalitāti Latvijas valstij no vienas puses un piederību krievu nācijai no otras puses. Ir ne mazums krievu, kas atbalsta Ukrainu, bet nelojāli mūsu valstij var būt arī latvieši. Tomēr ievērojami biežāk pazīmes par prokremlisku noskaņojumu nāk no tās vides, kur cilvēkiem dzimtā valoda ir krievu. Ne jau latvieši bija tie, kas nesenajā gadumijā demonstratīvi šāva salūtu tieši pulksten 23, tātad atbilstoši Maskavas laikam, un lielākas intensitātes salūtu varēja manīt tajos rajonos, kuros populāras ir nelatviskās partijas. Turklāt tieši Ziemassvētkos daudzdzīvokļu ēkā gadījās dzirdēt krievvalodīgas personas skaļu, bravurīgu klaigāšanu "Esmu krievs!", ko pavadīja tik agresīva retorika, ka dzirdētais noteikti motivēja atbalstīt iniciatīvu "Par Latvijas valstij nelojālu personu izraidīšanu no Latvijas".

Inteliģences pārstāvji nereti ir norādījuši, ka vajag censties nelojāliem līdzcilvēkiem izskaidrot situāciju, lai viņi savu prokremlisko nostāju mainītu pret lojalitāti Latvijai un atbalstu Ukrainai. Un tā ir taisnība – vajag skaidrot, taču saruna ir iespējama tikai ar tiem, kuri jūt cieņu pret latviešiem un Latvijas valsti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē