Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Atkal solījumu laiks

Saprotat, ka valdības deklarācijā ierakstīto nāksies arī pildīt? Pat ja paši par to aizmirsīsiet, noteikti netrūks to, kuri atgādinās. Turklāt, ka nesanāca, nevarēs novelt uz "sliktajiem" citās partijās – valdības deklarācijā ierakstītais vienlīdz saistošs visām to veidojošajām partijām neatkarīgi no tā, kuras pārziņā nonāk katra no nozarēm, – tas ir pirmais, ko gribas teikt valdību veidojošo partiju pārstāvjiem, apzinot informāciju par solījumiem, kas tiek likti topošās valdības deklarācijas projektā.

Saprotams, ka katra no partijām ir ieinteresēta apliecināt, ka atceras vēlētājiem dotos solījumus, gatava tos pildīt. Arī tas skaidrs, ka tieši pēc ministru veikuma daudzkārt tiek vērtētas arī to pārstāvētās partijas (šajā ziņā dīvaina šķiet dažu partiju personālpolitika, bet tā lai nu paliek viņu pašu problēma). Un tomēr jārēķinās, ka ne jau kāds viens politisks spēks veido valdību, bet gan vairāku partiju koalīcija – svarīgi vienoties par kopdarbu, nevis rauties kādam atsevišķi izcelties uz kopējā fona. Līdz ar to arī tēzēm, kas tiks iekļautas valdības deklarācijas gala versijā, jābūt tādām, kas visiem partneriem pieņemamas, otrām kārtām – izpildāmas.

Topošās valdības sastāvs, izskatās, būs tāds, kurā blakus pie viena galda sēdēs gan tie, kas, kā saka, ne vienu vien pudu sāls politikā apēduši, gan revolucionārās pārliecības pilni jaunpienācēji, kas priekšgājēju veikumu tendēti vērtēt kā nekam nederīgu. Tiem visiem tad nu būs jāiemācās savstarpēji sarunāties, saprast vienam otru, uzticēties, jo citādi par valdību kā komandu runāt nevarēsim. Proti, ja ministri cits uz citu skatīsies ar aizdomām, perinās sazvērestības teorijas par partneru iespējamām interesēm, diez vai būs iespējama kopīgu lēmumu pieņemšana. Tiesa, arī interešu faktoru izslēgt nevar, tomēr šajos gadījumos jātiecas runāt par faktiem, nevis tajā līmenī, kad viena vai otra "seja šķiet aizdomīga".

Deklarācija, protams, ir jauks dokuments, kas ļauj saprast partneru kopīgo noskaņojumu politiskā kopceļa sākumā, taču man kā žurnālistam daudz nozīmīgāks šķiet vēlāk topošais katras ministrijas rīcības plāns. Ar konkrētiem uzdevumiem deklarācijas izpildei, datumiem, kad kam ir jābūt paveiktam, un, vēlams, sagaidāmiem rezultātiem. Šajā gadījumā īpaši aktuāli tas būs tajās jomās, kur iesāktas un nepabeigtas vērienīgas reformas. Ministru kandidātu vēstījumi par darāmajiem darbiem jau gana dzirdēti, taču skaidrs, ka viņu pozīcijas var vēl krietni mainīties tad, kad, būdami amatos, saskarsies ar reālo dzīvi. Ministriju rīcības plāni lielā mērā atklāj politisko ambīciju un ierēdņu priekšā pateikto reālo iespēju kompromisu, kas arī svarīgs, ja ko grib Latvijas dzīvē mainīt. 

Top komentāri

kolhoza galvenais grāmatvedis
k
Vai te kāds domā ka šitā valdība strādās? Nu nē, līdz budžeta apstiprināšanai nenonāks.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē