Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa
Nodokļu reforma ir kā vēl viena pagale referenduma rosinātāju ugunskurā

Cik var reformēt?!

Virsrakstā liktais jautājums pēdējā laikā atkal izskan aizvien biežāk. Šoreiz – saistībā ar valdības pārstāvju skaļi deklarēto apņemšanos veikt nu jau kārtējo nodokļu reformu. Šķiet, normāla nodokļu maksātāju vēlme būtu: savediet vienreiz par visām reizēm kārtībā tos nodokļus, lai ar tiem varam rēķināties ilgtermiņā, nevis provocējiet nestabilitāti ar spēles noteikumu maiņu teju vai katras Saeimas laikā! Labi, ja ir kaut kas laiku pa laikam jāuzlabo, to var darīt bez liekas ažiotāžas, bet ar konkrētu pamatojumu – ja sapratīsim, piecietīsim.

Vispirms jau nesaprotama ir politiķu vēlme nemitīgi kaut ko reformēt. Pat ja ir vēlēšanās apliecināt, ka zina, kā visam jānotiek, labāk par priekšgājējiem, kuri "visu salaiduši tūtē", tomēr jārēķinās arī ar sabiedrības pieredzi – reformas līdz šim ne ar ko labu nav beigušās, tāpēc katras jaunas tiek uztvertas ar vēl lielāku piesardzību.

Visnepatīkamākais laikam šoreiz ir tas, ka nav korekti definēts, kāpēc šī reforma nepieciešama. Jo trūkst budžetā naudas mediķu algām un politiķu priekšvēlēšanu solījumu izpildei, tāpēc nu steidzami nepieciešama lielāka nodokļu "slaukšanas iekārta"? Tas būtu ļoti aplams, ļoti cinisks pret sabiedrību pamatojums. Diemžēl ko tādu var noprast pēc vairāku ministru un arī premjera vēstījumiem. Ja tiešām tas ir vienīgais vai lielākais iemesls iecerētajai nodokļu reformai, lai tad paši nebrīnās, ka cilvēki masveidā parakstās par šīs Saeimas atlaišanu (un, tiklīdz sāks šo nodokļu reformu, ļoti ticams, ka parakstīsies vēl vairāk). Šajā situācijā nodokļu reforma ir kā vēl viena pagale referenduma rosinātāju ugunskurā. Politiķiem arī ar to būtu jārēķinās.

Jautājums arī – vai prastu nodokļu palielināšanu var dēvēt par reformu? Saprotams, ka nodokļu palielināšana (vai jaunu radīšana, slēpjoties aiz atrunām, ka, piemēram, visiem jābūt sociāli aizsargātiem, visiem jāpiemēro vienādi nodokļu režīmi utt.) ir neizbēgama, ja izmaiņas vērstas uz to, lai budžetā būtu vairāk naudas. Bet tad jāapzinās, ka jebkuri nodokļu palielinājumi vai nu bremzē ekonomikas attīstību, vai visvairāk sāp nabadzīgākajiem.

Būtu tikai loģiski, ja nodokļu sistēma tiktu aizvien pilnveidota, lai tikai stimulētu straujāku valsts ekonomikas izaugsmi, kas tad nestu papildu naudu budžetā. Proti, būtu jādomā, nevis kā vairāk atņemt jau tā nabadzīgajam sabiedrības vairākumam, lai pēc tam, daļu paturot sev, kaut ko atdotu tiem, kas visskaļāk bļauj, bet gan jārūpējas par to, lai attīstītos un vairāk pelnītu uzņēmumi, uzņēmēji, tad arī valsts budžeta ieņēmumi augtu, būtu vairāk līdzekļu, ko pārdalīt tiem, kuri tiek finansēti no valsts vai kuri paši objektīvu iemeslu dēļ sevi nespēj nodrošināt.

Top komentāri

VVZ
V
Ja palasa Latvijas vēstnesi, tad var konstatēt, ka sīkumos katru nedēļu tiek celts kāds nodoklis, nodeva vai sods. Lielos mērogos tas notiek katru gadu. Un iemesls tam ir tāds, ka esam nokļuvuši lejupejošā nodokļu grīstē- valdībai naudu gribas arvien vairāk un vairāk, tāpēc ceļ nodokļu likmes. Likmju celšana noved pie saimnieciskās aktivitātes samazināšanās un līdz ar to iekasētā nodokļu masa samazinās, un atkal tiek celtas likmes, un sākas nākošais destruktīvais cikls.
Pareizaisjautājums
P
Cik var deformēt?
Derglis
D
Valsts parāds, kuru sāka Godmanis ar budžeta pārdali saviem tautiešiem KK, jau uzblīdis tik liels, ka nespējam vairs nomaksāt procentus. Smalki to sauc par parāda apkalpošanu. Tāpēc jāceļ nosokļi. Pie lieliem nodokļiem bizness un darba spēks emigrē, samazinot nodokļu bāzi. Tātad jāceļ nodokļi vēl vairāk. Savējos aiztikt nedrīkst, tāpēc ierobežot pārvaldes tēriņus un lielos iepirkumus aizliegts. Tā viss turpināsies līdz valsts maksātnespējai. Paliksim ar pusizraktu rail Baltica un pusuzceltu koncertzāli.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē