Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +17 °C
Apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars
Celtniecība būs no tām nozarēm, kur darba samaksa šogad varētu augt visstraujāk

Iedzīvotāju maki var kļūt biezāki

Skandalēšana ap mikrouzņēmumu nodokļa pastāvēšanu un likmēm, bankas Citadele uzņēmēju noskaņojuma indeksa negatīvie rādītāji komplektā ar lielu politisko neskaidrību Latvijas publiskajai telpai kārtējo reizi piešķīluši jūtamu negativitātes oreolu, daļai sabiedrības liekot visai pesimistiski raudzīties arī uz dzīves kvalitātes izmaiņām nākotnē. Tomēr, ja aplūkojam faktorus, kuri šogad varētu ietekmēt iedzīvotāju maka biezumu, tad pagaidām šķiet, ka pozitīvā ir vairāk nekā negatīvā.

Viens no galvenajiem faktoriem, kas šogad būtiski ietekmēs gan mājsaimniecību, gan korporatīvā sektora rocību, ir inflācija. Vēl pagājušā gada vidū valstī bija vērojama vairāk nekā pusprocenta vērta deflācija, rēķinot cenu izmaiņas gada izteiksmē, taču jau rudenī gada inflācijas rādītājs atradās virs 1% atzīmes. Visticamāk, ka šis rādītājs turpinās augt. Dārgāka nafta veicina degvielas sadārdzināšanos, turklāt līdz ar katru dolāru, ko maksājam vairāk par barelu melnā zelta, pieaug naftas īpatsvars kopējā degvielas cenas aprēķināšanas mehānismā.

Arī pārtikas cenas aug, un tā ir lielākā pozīcija Latvijas mājsaimniecību patēriņa grozā, tāpēc arī tas atstās būtisku ietekmi uz kopējo patēriņa cenu izaugsmes līmeni. Tomēr, runājot gan par pārtiku, gan degvielu, cenas bremzējošs faktors ir pieprasījuma un piedāvājuma attiecība, un abos gadījumos piedāvājums var augt straujāk par pieprasījumus, jo pārdot gribētāju netrūkst un, jo lielāka tirgus cena, jo gribētāju vairāk. Tāpēc arī inflācijas kāpums uz ārējo faktoru rēķina visai drīz varētu izsīkt, to nomainot iekšējā tirgus faktoriem, kur cenu palielināšanās ies kopsolī ar algu kāpumu.

Ja vien nenotiks kādas kataklizmas, šogad Latvijas ekonomikā jāieplūst Eiropas fondu naudai. Šī procesa rezultātā varētu notikt ilgi gaidītā situācijas uzlabošanās būvniecībā, kur augs pieprasījums pēc strādājošajiem un palielināsies algas, turklāt laiks būvdarbu izpildei kļūs īsāks, jo naudas apguve ir aizkavējusies. Saistībā ar to pastāv iespējamība, ka būvdarbu kvalitāte kaut kur varētu atpalikt no vēlamās, toties attiecībā uz darba samaksas izmaiņām samērā droši var izvirzīt hipotēzi, ka celtniecība būs no tām nozarēm, kur darba samaksa šogad varētu augt visstraujāk. Par spīti ekonomiskajai stagnācijai, bezdarba līmenis valstī pēdējā laikā turpinājis slīdēt lejup, tāpēc pieprasījums no celtniecības puses saasinās dažādu tautsaimniecības nozaru cīņu par tirgū vēl esošajiem un pieejamajiem darbiniekiem, veicinot arī kopējā algu līmeņa palielināšanos. Turklāt ir jāņem vērā, ka līdz ar lielākiem būvdarbiem papildu izaugsmes dzinulis ir gan mazumtirdzniecībā, gan citās saistītajās nozarēs – būvmateriālu ražošanā, kokapstrādē, metālapstrādē u. c. tādā vai citādā veidā iesaistītajās apstrādes rūpniecības nozarēs. Tās visas piedzīvos lielāku naudas apriti un jutīs nepieciešamību pēc papildu strādājošajiem, tādējādi var izvirzīt samērā drošu pieņēmumu, ka gada otrajā pusē darba samaksas pieaugums valstī var krietni vien apsteigt patlaban strauji augošo inflāciju.

Top komentāri

Inga
I
Būsim precīzi: nevis iedzīvotāju maki, bet celtnieku maki. Tā ir ļoti liela atšķirība. Par parējām nozarēm, to nevar teikt kaut vai to pašu pieaugošo būvniecības tēriņu dēļ. Kā zināms, ESF ir daļa no maksājuma un tāpēc otra daļa, kas nāks no uzņēmumu peļņas, tiks ieguldīta ķieģeļos un nevis darbinieku algās. Tikai pēc gadiem, cerot, ka ieguldījums dos impulsu uzņēmumu attīstībai (kas nav obligāti), ģenerēs iespēju un vēlmi maksāt lielākas algas. Un arī šī izaugsme attieksies tikai uz dažām nozarēm, tai skaitā - pārtikas ražošanu. Bet būs liela daļa iedzīvotāju, kas izjutīs tikai pārtikas cenu kāpumu un nemaz ne personīgo ienākumu kāpumu.
trusis nejaukais
t
lai kautko buuveetu ir vajadziiga atbilstosha pirktspeeja. peec logjikas pa priekshu ir jaabuut vispaariigam algu pieaugumam (ne tikai vienaa nozaree) un tad vareetu runaat ka vareetu kautko saakt buuveet.
!
!
Ļoti biedējoši ... tu saņemsi par piecīti vairāk. :)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Asānža lietas noslēgums

Nedēļas vidū pēc vienošanās ar ASV varasiestādēm par daļēju vainas viņam izvirzītājās apsūdzībās atzīšanu brīvību atguva un dzimtajā Austrālijā atgriezās interneta projekta WikiLeaks dibinātājs Džūl...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē