Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Vai nav tā, ka nauda par pacientu "šķirošanas aprīkojumu" būs iztērēta velti?

Jauns gads, jauns haoss

Beidzot pamodās! – tie ir pirmie vārdi, kas nāk prātā, lasot vai dzirdot ziņas, ka Saeimas deputāti nu apņēmības pilni vispirms apturēt veselības finansēšanas likuma normas, kas attiecas uz nodokļu maksātāju dalīšanu labajos un sliktajos, tad, iespējams, vispār atteikties no tā dēvētās divu grozu kārtības. Labi, kļūdas ir jālabo, bet kur jūs bijāt agrāk, cienītie?! Par to, ka būs nepieciešamas šādas pārmaiņas, politiķi, tostarp arī varas partijas pārstāvošie, runāja jau kopš vasaras! Pirms vēlēšanām pietrūka apņēmības labot kļūdas? Bet kas to liedza darīt pēc vēlēšanām?

Jā, mums nav valdības, taču ne jau tā groza vai pieņem likumus – tas ir Saeimas kompetencē, un tā savukārt jau pāris mēnešu kā lemttiesīga. Tiešām bija jānogaida līdz brīdim, kad likuma norma ir jāsāk pildīt, tad jāpārliecinās, ka par milzu naudu veidotās elektroniskās sistēmas nedarbojas, lai iekustētos kaut ko darīt? Un ko tad pasāktu, ja daudzo un dažādo institūciju datubāzes brīnumainā kārtā izrādītos savietojamas un jau no gada sākuma ārsti varētu viegli pārliecināties, kuram pacientam pēc jaunās kārtības pienākas pilns veselības pakalpojumu klāsts, kuram ne, – tad viss paliktu, kā ir, proti, divu grozu sistēma vairs tik ļoti neskaitītos daļu nodokļu maksātāju diskriminējoša?

Un, ja tagad tiešām ne tikai apturēs attiecīgās likuma normas spēkā stāšanos, bet arī atcels divu grozu sistēmu, vai nav tā, ka nauda par pacientu "šķirošanas aprīkojumu"  būs iztērēta velti? Vismaz no veselības budžeta. No kura par to prasīsim atbildību un kurš būtu tas, no kā piedzīt kompensāciju par valstij nodarītajiem zaudējumiem?
 
Jā, nu dzird arī brīdinājumus, ka tieši to divu grozu atcelšana nestu valsts budžetam zaudējumus. Jo finansējums veselībai nepietiekams un šis esot labākais no atrodamajiem ielāpiem. Piedodiet, bet uz kā rēķina tas izgudrots?! Tā taču ir sabiedrības ne tā turīgākā daļa, ko šādā veidā ir gribēts pārcelt maksas medicīnas režīmā (vai nu liekot pašam veikt iemaksas budžetā vai izmantot privātmedicīnas pakalpojumus). Un vai cilvēki pie tā vainīgi, ka likumdevējs vienu legāli nodarbināto nomaksātajos nodokļos ir iekļāvis iemaksu veselības aprūpei, citu – ne, tā faktiski vienus padarot par labajiem nodokļu maksātājiem, otrus – par sliktajiem vai, kā arī vēl absurdā kārtā izskan, nodokļa nemaksātājiem?! Protams, šī manipulācija ar likuma burtu tieši likumdevējam ir steidzami jānovērš, turklāt paredzot arī veidu, kā kompensēt zaudējumus tiem daudzajiem, kuri bija šīs afēras sabaidīti un brīvprātīgi iemaksāja tos prasītos pāris simtus eiro. Un jānomierina sabiedrība, jāatjauno tās uzticēšanās valsts veselības aprūpes sistēmai un valstij kopumā.

Top komentāri

TrollisJT
T
Kā indivīds vienlaicīgi spēj būt "nodokļu nemaksātājs" un vienlaicīgi atstāt valstij piekto daļu un vairāk naudas par katru savu pirkumu?
>:-)
&
Ceterum censeo Carthaginem esse delendum . Kad Hitlera stilā, tiks iznīcināti visi nevērtīgie un nepilnvērtīgie, pirmā groza zemcilvēki , tad tik sāksies zelta dzīve oxyjennajai "nodokļu maksātāju " laimīgajai elitei :D UZ SAULAINO TĀLI !!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē