Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Kad uzņēmēji vērtē domi

Nesen Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) publiskoja Rīgas uzņēmēju aptaujas datus, kas atklāja – Rīgas domes darbu uzņēmēji vērtē ar 4,1 no desmit punktiem, bet Rīgas domes atbalsts uzņēmējdarbībai tiek vērtēts ar 3,3. Ņemot vērā priekšvēlēšanu emocionālo gaisotni, jāuzsver, ka LTRK aptauja neattiecas uz kādu konkrētu Rīgas domes pārstāvi vai uz konkrētu politisko spēku, bet kopumā uz visu domi.

Aptaujas dati mudina domāt par pašvaldības lomu uzņēmējdarbības veicināšanā. Bieži tiek uzsvērts, ka biznesa uzsākšanai un attīstībai labvēlīga vide jārada valsts sektoram, īstenojot uzņēmējdarbību veicinošu, nevis graujošu nodokļu politiku, turklāt īpaši tiek uzsvērta nepieciešamība nodrošināt atbalstu biznesa sācējiem. Kas attiecas uz to, ko uzņēmēji gaida no pašvaldības, tad nereti dzirdēts, ka uzņēmējiem neko nevajag un ka galvenais, lai pašvaldība netraucētu. Netraucēšana uzņēmējiem jāsaprot arī kā pašvaldības neiesaistīšanās biznesā, rāda LTRK veiktā aptauja.

Savukārt, ja uzņēmēji tomēr definē, ko īsti gaida no pašvaldības, tad tiek uzsvērts – svarīgs ir pēc iespējas mazāks birokrātiskais slogs un pēc iespējas labāka infrastruktūra.

Nenoliedzami, birokrātiskā sloga smagumu ietekmē Saeimas pieņemtie likumi un ar tiem saistītie Ministru kabineta noteikumi, savukārt infrastruktūras kvalitāte daudzviet atkarīga tieši no pašvaldības izpratnes par to, kas nepieciešams iedzīvotājiem un viesiem. Protams, nevar velt visu atbildību tikai uz pašvaldības pleciem, bet gluži bezpalīdzīga tā tomēr arī nav.

Būtu visai tendenciozi un arī nepamatoti apgalvot, ka Rīgā, kam veltīta minētā uzņēmēju aptauja, viss ir slikti un kļūst aizvien sliktāk. Šādam negatīvam viedoklim nav pamata, taču ir arī, kur augt. Piemēram, pilsētvides un tūrisma jomā Diena novēroja, kā ārvalstu ceļotājus, kuri Latvijas galvaspilsētā ieradušies ar autobusu, nepatīkami pārsteidza Rīgas autoostas un Centrāltirgus apkārtne (ja kādam nav saprotams, kas tur var pārsteigt, pastaigājiet pa šo rajonu ap vienpadsmitiem vakarā un vēlāk vai arī agrā rītā pavērojiet ainavu, kāda no autoostas paveras uz pilsētas kanālu un tirgu). No vienas puses, katrā pilsētā ir savdabīgi rajoni, no otras puses – Rīgas gadījumā runa ir par pašu pilsētas centru, par kvartāliem netālu no vecpilsētas.

Centrālā statistikas pārvalde vēsta, ka šā gada 1. ceturksnī Latvijas tūristu mītnēs apkalpoti 264,3 tūkstoši ārvalstu viesu, no kuriem lielākā daļa – 83,7% – uzturējušies Rīgā. Tātad Rīga daudziem rada iespaidu par visu Latviju.

Top komentāri

Jūrmalā bez kukuļa, kā pret sienu
J
Jūrmalas domē bez kukuļa, kā pret sienu!
FABRICATI DIEM, PVNC!
F
Te baigi trūkst salīdzinājums ar citām pašvaldībām, ideāli būtu, ja viens uzņēmējs darbotos vairākos reģionos un spētu salīdzināt pašvaldību darbību pēc uz savas ādas izjustā. Citiem vārdiem, skaidrs ,ka nav labi, bet nav skaidrs, cik sliktāk vai labāk ir salīdzinot ar citām vietām.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē