Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kas met akmeni

Uzmanību piesaista ažiotāža, kas raisījusies ap ziņu, ka savulaik par vienu no nācijas garīgajiem līderiem uztvertais bijušais mācītājs Juris Rubenis ierēdņiem vadījis "sevis atrašanas", "pamošanās" un "ķermeņa skenēšanas meditācijas" apmācības, par to saņemot arī atlīdzību. Izsmiekls, primitīvs nicinājums, pat izteicieni, kas nebūtu te atkārtojami, nāk absolūtā pārsvarā no cilvēkiem, kas labākajā gadījumā iepazinuši vien notikušā atstāstu, bet sliktākajā – rāvušies pārbļaut citu paustās lamas, iedomājoties, ka tā šajā brīdī var sevi vislabāk izrādīt.

Rubenis esot šarlatāns? Es teiktu – šarlatānu ir pilna Latvija, diez vai cilvēks ar tādu izglītību, dzīves pieredzi un cilvēka psiholoģijas zināšanām, kādas ir Jurim Rubenim, pie tādiem būtu pieskaitāms. Cita lieta – viņš ir sabiedrībā labi zināms, un tā šajā situācijā ir vājā vieta – pūlis labi atpazīst mērķi, kuru nu ir modē apmētāt ar akmeņiem. Tas, ka konkrētās nodarbības vadīja arī citi, nevienu neinteresē. Tāpat kā pēc būtības arī nodarbību saturs – pietiek ar to, ka dažas frāzes, izrautas no konteksta, šķiet dīvainas. Bet varbūt tiešām tieši ierēdņiem laiku pa laikam ir "jāatmostas", jāiziet no sava "burbuļa", jāapzinās, kas viņi ir, kāpēc un ko sabiedrība no viņiem gaida? Ja parastās (satura) apmācības to nenodrošina, varbūt var līdzēt tās, kas orientētas uz sevis apzināšanos, savas garīgās pasaules sakārtošanu? Negribu vērtēt, vai Jura Rubeņa un viņa domubiedru rīkotās apmācības bija labākas vai sliktākas par citu lektoru rīkotajām – salīdzināt un vērtēt var vien tad, ja ir būts daudzās un dažādās, bet tieši tāpēc, ka man nav bijis šādas "profesionāla lekciju apmeklētāja" pieredzes, arī atturos kādu kritizēt. Un varbūt tieši tāpēc tik asi uztveru to garāmejošo vērotāju radīto vārdisko dubļu lavīnu, kas vairākas dienas bija interneta domapmaiņas vidē.

Šajā kontekstā pieminēšanas vērts ir fragments no kolēģa Jegora Jerohomoviča nule KDi publicētās intervijas ar ASV dzīvojošo latviešu gleznotāju Viju Celmiņu. Jautāta, vai viņu uztrauc, kā tiek uzņemtas viņas izstādes un ko cilvēki domā par viņas mākslu, Celmiņas kundze atbild: "Mani tik daudz neuztrauc uzņemšana, cik uztrauc nievājoša attieksme pret darbu. Gribas, lai par mākslu vēl kāds varētu izteikties inteliģenti. (..) Gribas pārliecināties, ka kāds tajā darbā spēj kaut ko saskatīt." Viena lieta tātad ir virspusējs emocionāls iespaids, bet pavisam kas cits – vērtējums, kas nācis, iedziļinoties, mēģinot izprast, uztvert būtību. To arī novēlu ikvienam, kurš steidz paust savu attieksmi ikkatrā brīdī, kad tam ir iemesls, pirms tam noslinkojot, lai iedziļinātos lietas būtībā.

Top komentāri

Reņģēdājs
R
Rubenis noteikti nav šarlatāns, taču kaut kādai atlasei jābūt. Uzņemt I.Koļegovu un par valsts naudu, - tas tiešām ir "iebraukt auzās"
Tiesnesis
T
Par savu naudu un no darba brīvajā laikā ierēdņi kopā ar Rubeni varētu vienkārši meditēt kaut vai līdz otrajai atnākšanai. Sašutums nav vērsts pret Rubeni, bet pret mūsu (tautas) naudas tērēšanu šādām izvirtībām.
zvirbulēns
z
Lietas būtība: Augstos amatos salikti tirliņi, nespējnieki, vārguļi un zagļi, kuri šmorējas par valsts naudu. Kas viņus tur salika? Tādi paši, kas ministrus vālēja. Kas pēdējos 12 gadus vālēja ministrus? Vienotība.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē