Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ko gaida iedzīvotāji?

Valdības mūsu valstī mainās bieži, un sabiedrības vairākums apzinās, ka valdības maiņa nenodrošina to, ka visas problēmas paliks pagātnē un brīdī, kad Saeima apstiprinās nākamo valdību, sāksies labāki laiki. Tomēr nav noliedzams, ka valdības lēmumiem ir ietekme gan uz sabiedrības dzīvi, gan uz valsts attīstību.

Pie varas esošo politiķu kritiķi mēdz apgalvot, ka iedzīvotāju aizbraukšana no valsts ir protests pret valdību. Taču tas, protams, ir pārspīlējums. Ne jau visi vairāk nekā 11 tūkstoši Latvijas valstspiederīgo, kuri no mūsu valsts aizbraukuši pagājušajā gadā (Centrālās statistikas pārvaldes dati), devās uz ārzemēm tāpēc, ka viņiem nepatika valdība. Aizbraucējiem varēja būt gluži citi, privāti vai profesionāli motīvi. 

Tomēr nākamās valdības veidotājiem vajadzētu apzināties, kas ir nepieciešams sabiedrības vairākumam. Respektīvi, vairākumam cilvēku ir svarīgs tāds ienākumu līmenis, kas bez stresa ļauj apmaksāt ikdienā obligāti nepieciešamos tēriņus, pārliecība, ka vajadzības gadījumā būs pieejama veselības aprūpe un sociālā palīdzība, un svarīgs ir arī kvalitatīvs mājoklis drošā vidē. Valdības pienākums ir sekmēt to, lai viss minētais būtu pieejams sabiedrības vairākumam. Ir netaisnīgi valdību vainot par jebkuru traģisku likteni, jo pastāv gan nelaimīgas apstākļu sakritības, gan pašu indivīdu destruktīvās izvēles. Būtiski ir tas, kādi apstākļi ir iedzīvotāju lielākajai daļai.

Ja vērtē darba atrašanas iespējas, bezdarbs daudzviet Latvijā nav liels, un tie cilvēki, kuri darbu mērķtiecīgi meklē, bez darba nepaliek. Problemātiskāk ir ar atalgojuma lielumu. Algas mūsu valstī uz kopējā Eiropas Savienības fona ir zemas, un, kamēr tā būs, ir jārēķinās ar iedzīvotāju aizbraukšanu neatkarīgi no tā, kura politiskā partija vada valdību.

Par veselības aprūpes un sociālās palīdzības pieejamību dzirdēti gan pozitīvas, gan negatīvas pieredzes stāsti, kas liek domāt, ka sistēmā ir nepilnības un ka var paveikties, var nepaveikties kā savdabīgā loterijā.

Ar kvalitatīvu mājokļu pieejamību mūsu valstī ir bēdīgi, un daļēji tā ir valdības atbildība, taču te jāņem vērā arī pašvaldību faktors un pašu iedzīvotāju attieksme pret saimniekošanu. Jāuzsver arī tas, ka drošība ir ļoti būtiska šī brīža aktualitāte. Latvijas pilsoņu vēlme dzīvot drošā vidē ietver daudz nopietnākus aspektus par atpūtas vietās skanošas mūzikas skaļumu. Turklāt ģeopolitiskā situācija liek apzināties ārējās drošības trauslumu.

Ja nākamā valdība ignorēs drošības tematu, tas būs visai vieglprātīgi un pat bezatbildīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē