Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Faktiski ar labām vietām sarakstā piepērk slavenības

Ko vēlēsim Eiropā

Gaisā jau virmo Eiroparlamenta priekšvēlēšanu kaislības. Partijas publisko savu kandidātu uzvārdus, daži jau internetā izvietojuši pašreklāmas klipus, citi biežāk par sevi atgādina, vēstot par labajiem darbiem, kas padarīti. Tas labi. Tam visam noteikti jāpievērš uzmanība, lai mēs pēc iespējas gatavāki būtu izvēlei, par ko balsot.

Redzams, ka šoreiz konkurences cīņa būs ļoti sīva. Pretendentos uz Latvijai atvēlētajām astoņām deputātu vietām ir pamatīga zvaigžņu plejāde. Gan politikas profesionāļi un tādi, kam ir liels potenciāls par tādiem kļūt, gan tie, kas varbūt citādi nav sevi apliecinājuši vai ir izmesti no "politiskās laivas" un vietu Eiropas Parlamentā saredz kā savu glābiņu.

Ko spēj un kas labs sagaidāms no Roberta Zīles (Nacionālā apvienība) un Ineses Vaideres (Vienotība), kuri jau 15 gadus ir profesionāli eiroparlamentārieši, vai Guntas Ančas (Progresīvie), kura šo pašu laiku turpat Briselē aktīvi darbojusies, daudz ko panākot kā cilvēku ar invaliditāti interešu lobiste, var saprast. Arī Valda Dombrovska (Vienotība) veikums ir starptautiski novērtēts. Vēl vairāki pretendenti arī labi zināmi, politikā, kā saka, ne vienu vien pudu sāls apēduši. Bet jautājums – kāds Latvijai pienesums varētu būt no tiem, kuri sevi nav parādījuši kā kādas jomas eksperti vai vismaz ne tādi, kuru zināšanas varētu likt lietā Eiropas mērogā? Kā, piemēram, Ansis Pūpols (pārstāvēšot Nacionālo apvienību) – jā, ļoti labs žurnālists reiz bija, bet vai ar to vien, ka reklāmā piesauc sava nākamā partijas biedra paveikto, pietiek, lai par viņu balsotu? Ko pats spēj? Ko piedāvā?

Mulsina tas, ka dažas partijas, arī Attīstībai/Par!, šajā brīdī klaji demonstrē, cik tukšs ir to līderu rezervistu soliņš, Eiropas Parlamenta kandidātu sarakstu formējot ar viesmākslinieku rekrutēšanas metodes palīdzību.

Faktiski ar labām vietām sarakstā piepērkot slavenības, kas nestu partijai politiskus panākumus.

Uz šī grābekļa jau daža partija kāpusi, smagi no tā cietusi, bet tas citiem, šķiet, nav bijis par mācību. Jā, protams, vienmēr jau gribas cerēt, ka šoreiz tā nebūs, bet... redzēsim, ko viņu virzītie beigu beigās pārstāvēs – tikai paši sevi vai mazliet arī politisko spēku, kas savervēja, piesolot labu starta pozīciju.

Vēl jautājums, kam parasti pievēršam mazu uzmanību, bet šoreiz varētu būt aktuāls – kur dzīvo kandidāts un viņa ģimene. Ja jau tagad pamatā dzīvo ārzemēs, teiksim, Amerikā, vai ir ticams, ka pēc kļūšanas par Eiropas Parlamenta deputātu atcerēsies, no kuras valsts ievēlēts, un šad tad arī pie vēlētājiem būs sastopams?

Un vēl. Es gaidu pieteikto līderu publiskās diskusijas. Lai saprastu, par ko balsot, ir jādzird, kāds katram "skaistums no iekšām nāk".

Top komentāri

Margarēta
M
Ja dažas partijas (Progresīvie, JV), aizvien vairāk sāk atgādināt normālas politiskās partijas Rietumu izpratnē, tad citas (NA) slīd uz populistu partiju pusi, kas vēlēšanās pirmajā trijniekā liek nevis uzticamus partijas biedrus (varbūt viņiem nemaz tādu nav), bet kaut kādus Gasterbeiterus. A/PAR nav politiska partija, tas ir no 3 partijām sastāvošs vēlēšanu projekts. Un atkal jautājums - kāpēc pirmais trijnieks ir cilvēki, kas nav nevienā no šīm 3 partijām? Viņu partijas un biedri ir tikai uz papīra, lai skaits sanāk uz vēlēšanām vajadzīgais? EP vēl uz ilgu laiku - 5 gadiem. Tas projekts vēl 5 gadus pastāvēs? Pirmais un otrais aiz svītras palikušais vēl būs kopā ar viņiem, teiksim, pēc 4 gadiem, ja vajadzēs stāties uz citiem amatiem aizejošo politiķu vietā? Ilvesa kā esot diplomāte, bijusi čakla ierēdne.... es pat nespēju atcerēties, kāds viņai bija uzvārds vēl pirms pāris gadiem. Par ko tad mēs balsosim? par to, ka viņai bija smuka kāzu kleita dzeltenajā presē?
reptilis
r
Kā jau es par šo tēmu rakstīju....ir tāda teika ..mīts ..vai varbūt pasaka ( kurš to vairs atcerās,jo iesaistītās personas ir mirušas) - reiz sen senos laikos PSRSā bija tāda iestāde PSRS Augstākā Padome! Tur bija deputāti no visām PSRS republikām...un viņi bija ievēlēti proporcionāli pēc iedzīvotāju skaita .....un visi Latvijas Progresīvie Žurnālisti( ar Lielo burtu) rakstīja,ka tā ir milzu netaisnība,ka katrai republikai vajag Vienādu Skaitu Deputātu.....,bet kurš to vairs atcerās...tas bija tik sen senos laikos ,ka pat vēsturnieki nespēj atrast rakstītos tekstus par tiem laikiem......
VVZ
V
Tās vēlēšanas mūsu dzīvi nevar ietekmēt pat teorētiski (8 deputāti no 751), tāpēc vienīgais arguments iet uz tām ir tas, lai nelieši, tādi kā dombrovskis, šahiste utt netiktu pie parazitēšanas. Citu argumentu nav.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē