Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvija un Ziemeļvalstis

Saistībā ar to, ka Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) gadumijas runā uzsvēra, ka Latvijas attīstības virziens ir vērsts "uz Ziemeļvalstu labklājības līmeni", Ziemeļvalstis ir kļuvušas par aktuālu tematu mūsu sabiedrības diskusijās.

Statistika rāda, ka Ziemeļvalstīs iedzīvotājiem ir augstāks ienākumu līmenis nekā Latvijā, tomēr ir jāņem vērā arī tas, ka Ziemeļvalstīs nodokļu likmes nekādi nevar uzskatīt par zemām, turklāt arī cenas daudzām precēm un pakalpojumiem ir augstākas nekā pie mums. Līdz ar to Ziemeļvalstīs vidusslāņa iedzīvotāju budžetā figurē lielākas summas nekā vidēji situētu Latvijas iemītnieku budžetā, taču tās ir lielākas gan ienākumu, gan izdevumu sadaļā. 

Distancējoties no sausiem skaitļiem un pamatojoties uz daudzkārtējiem novērojumiem Somijā un Zviedrijā, kā arī uz iespaidiem, kas gūti Norvēģijā, Dānijā un Islandē, var teikt, ka pēdējo 20–25 gadu laikā kontrasts starp Latviju un Ziemeļvalstīm noteikti ir samazinājies, un tas ir kompliments mūsu valstij, kam izdevies pārvarēt daudzas (lai gan ne visas) padomju režīma radītās traumas. Vairs nav tā, kā bija XX gadsimta 90. gados, kad, nokāpjot no prāmja Stokholmā vai Helsinkos, kā arī izejot no lidostas Oslo, Kopenhāgenā vai Reikjavīkā, šķita: tā ir cita, daudz turīgākas un veiksmīgākas sabiedrības, pasaule.

Tie mūsu valsts iedzīvotāji, kas sastopami Rīgas un citu Latvijas pilsētu muzejos, teātros, biznesa konferencēs un dažādos ar izglītību un zinātni saistītos pasākumos, īpaši neatšķiras no Ziemeļvalstu pilsētās līdzīga rakstura pasākumos sastopamajiem vietējiem iedzīvotājiem. Nu nav tā, ka šāda inteliģentā vidusslāņa (šī jēdziena visplašākajā nozīmē) vidē redzamie Latvijas iedzīvotāji šķistu uzkrītoši trūcīgāki par līdzīgā vidē manāmajiem Ziemeļvalstu iemītniekiem!

Taču milzīgi kontrasti joprojām ir pamanāmi sadzīviskās situācijās. Piemēram, daļai Rīgas starptautiskajā autoostā redzamās publikas ir uzspiests tāds sociālekonomisko grūtību un alkohola atkarības zīmogs, kādu Ziemeļvalstu iemītnieku vidē var redzēt daudz retāk. Tāpat arī kontrasts – mūsu valstij par sliktu – ieraugāms lauku teritorijās, bet tas galvenokārt ir saistīts ar infrastruktūras, it īpaši autoceļu, kvalitātes atšķirībām.

Lai Latvija pietuvotos Ziemeļvalstu labklājības līmenim, svarīgi ir palielināt sabiedrības vidusslāni, un skaidrs, ka XXI gadsimtā augstskolas diploms vairs nav tā biļete, kas visam mūžam garantē vietu vidusslāņa ložā, taču, lai mūsu sabiedrības pārticība augtu, izglītības jomai kopumā ir ļoti būtiska nozīme, un to nevajadzētu ignorēt.

Top komentāri

viesis
v
Nu ko lai saka. Nesen runāju ar vienu jaunieti, kurš atgriezies no Zviedrijas. Darot vienu un to pašu darbu Zviedrijā viņš dzīvoja normālā divstāvu privātmājā, bet Latvijā viņam ir problēmas ar vienistabas dzīvoklīša apmaksāšanu. Lūk arī viss, kas jums jāzina par daudzinātajiem "milzīgajiem nodokļiem un briesmīgajām cenām" ziemeļvalstīs. Un viņš tāds nav kaut kāds izņēmums, zinu cilvēkus, kuri tajā pašā Norvēģijā, par kuru mums stāsta briesmu stāstus par turienes cenām, dzīvo NESALĪDZINĀMI labāk kā Latvijā, neesot banku prezidenti u.tml. Un vēl- par autores minēto izglītību. Starp citu, tas jaunietis bija atbraucis uz Latviju pabeigt augstskolu. Kad viņam būs diploms, viņš Zviedrijā dzīvos vēl labāk... Lūk arī viss, kas jāzina par Latvijas "līdzību" ziemeļvalstīm.
Ar diferencēto neapliekamo
A
un solidaritātes nodokli mēs vienmēr būsim Eiropas pakaļgalā, jo diferencētais neapliekamais minimums veicina zemas pievienotās vērtības, zema atalgojuma un aplokšņu algu ekonomiku, savukārt solidaritātes nodoklis kavē augsta līmeņa menedžmenta un tam pakārtotās uzņēmējdarbības ienākšanu Latvijā
tā gan
t
Kā jau teica Levits-Jūs pasapņojiet,bet mēs Jūs paslauksim!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē