Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Neizbrauc ārpus Rīgas?

Vakar nosvinēta Latvijas Republikas Proklamēšanas diena, un vēl nedēļu iepriekš atzīmēta Lāčplēša diena. Pērn, mūsu valsts simtgades gadā, noritēja pasākumi, kas varēja veicināt un arī veicināja ārvalstu tūristu interesi par Latviju. Šogad tādu tūristu piesaistes magnētu bijis mazāk, turklāt šajā vasarā arī Dziesmu svētku nebija. To ņemot vērā, Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati, kas rāda, ka šā gada trešajā ceturksnī Latvijas tūristu mītnēs apkalpoti 705,4 tūkstoši ārvalstu viesu – par 0,1% mazāk nekā pērn trešajā ceturksnī –, neizskatās ļoti slikti.

CSP dati gan nedod iemeslu priecāties par tūristu skaita pieaugumu, taču 0,1% nav milzīgs kritums – it īpaši pēc valsts simtgades pasākumu un Dziesmu svētku gada. Turklāt gan pašmāju, gan starptautiska mēroga tūrisma eksperti jau daudzkārt uzsvēruši, ka oficiālo naktsmītņu statistika neietver tos ceļotājus, kuri uzturējušies pie draugiem, paziņām vai arī neoficiāli īrētos dzīvokļos. Šī statistika neietver arī tos ceļotājus, kuri ierodas ar jūras transportu uz vienu dienu, piemēram, tūristus no Zviedrijas, kuri no rīta ierodas Rīgas ostā ar prāmi no Stokholmas un tajā pašā vakarā dodas atceļā, kā arī starpvalstu kruīzu kuģu pasažierus, līdz ar to reālais ārvalstu viesu skaits ir lielāks. Taču tas, ka atbildīgajām institūcijām būtu jādomā par jaunām metodēm datu apkopošanā, ir tikai viens, jau gadiem apspriests aspekts un noteikti nav pats būtiskākais problēmjautājums. 

Cits, daudz svarīgāks aspekts ir tas, ka ārvalstu viesi joprojām koncentrējas galvenokārt Rīgā, kur šā gada trešajā ceturksnī nakšņojuši 66,7% ārvalstu ceļotāju, savukārt tādas tūrisma jomā ambiciozas pilsētas kā Liepāja un Daugavpils atpaliek ļoti ievērojami. (Liepājā – 2,5% ārvalstu viesu, Daugavpilī – 1%).

Iespējams, viesnīcu piedāvājums neatbilst tūristu vēlmēm, kā arī pietrūkst starppilsētu autobusu un vilcienu, kas ļautu raiti un vienkārši nokļūt no Rīgas Liepājā vai Daugavpilī.

Un varbūt nav tik pievilcīga piedāvājuma, kas vispār mudinātu ārvalstu tūristus izbraukt ārpus Rīgas. Nenoliedzami gan Liepāja ar koncertzāli Lielais dzintars, gan Daugavpils ar Marka Rotko Mākslas centru cenšas ieiet globālajā tūrisma apritē, taču izskatās, ka vēl ir daudz ko darīt. 

To, ka jāveicina ārvalstu viesu uzņemšana ne tikai Rīgā, bet arī citur Latvijā, par tūrisma jomu atbildīgā Ekonomikas ministrija uzsver jau gadiem. Mainās ekonomikas ministri un politiskie spēki, kas vada šo ministriju, bet joprojām dzirdamas tās pašas runas, ka vairāk jāsadarbojas valsts sektoram, pašvaldībām un uzņēmumiem. Bet ko tālāk? 

Top komentāri

rūgtā patiesība
r
Neizbrauc ārpus Rīgas tāpēc, ka nav civilizēta, saprotama sabiedriskā transporta. Cilvēki jau visādos ceļojumu forumos interesējas, ko vēl bez Rīgas apskatīt, bet viss aprobežojas ar Jūrmalu, Siguldu un Cēsīm, jo tur var puslīdz saprātīgā laikā nokļūt ar vilcienu. Pamēģiniet saprast, kā ar sabiedrisko nokļūt kaut vai tai pašā Rundāles pilī. Rundāles pilij acīmredzot tie tūristi nav vajadzīgi, ja nav spējīga ielikt savā mājaslapā puslīdz saprotamu info angliski, kā tur nokļūt. Otra problēma: ko darīt, apskatīt, kur paēst daudzās vietās ārpus Rīgas. Kāda jēga puslīdz paceļojušam cilvēkam beaukt uz Alūksni vai Jelgavu. Ko šīs vietas var piedāvāt tādu, kā dēļ tur būtu vērts braukt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē