Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 19. septembris
Verners, Muntis

Nevis noticēt, bet apšaubīt

Nesen Apvienotajā Karalistē notikušie nemieri raisīja diskusijas par sociālo tīklu lomu mūsdienu sabiedrībā. (Par situāciju Apvienotajā Karalistē var lasīt laikraksta Diena rubrikā Ārzemes, piemēram, 9. augustā publicētajā rakstā Pēc grautiņiem protesti pret vardarbību, kā arī publikācijās citos medijos.)

Protams, nemieri pasaulē ir bijuši jau sen pirms interneta parādīšanās un vēl pirms parādījās avīzes, radio un televīzija. Tomēr sociālo tīklu klātesamību mūsdienās vajadzētu rūpīgi analizēt, jo tieši sociālo tīklu radītā parādība ir tāda, ka īsā laikā milzīgam skaitam cilvēku var izplatīt informāciju, kas ir vien daļēji patiesa vai pat apzināti un absolūti nepatiesa. Mēs Latvijā, par laimi, pagaidām esam izvairījušies no vardarbīgām nekārtībām. Tomēr arī pie mums ir bijušas situācijas, kad sociālajos tīklos ir tikušas uzkurinātas ārkārtīgi asas viedokļu kaujas, bet vēlāk izrādījies, ka, ievietojot internetā informāciju, būtiskas nianses ir noklusētas vai fakti ir interpretēti ārkārtīgi subjektīvi.

Sociālo tīklu lietotāji nereti tiecas noticēt tam vēstījumam, kas saskan ar viņu pašu uzskatiem vai arī viņos raisa spēcīgas emocijas. Tomēr allaž der aizdomāties par to, vai vēstījums ir patiess. Piemēram, skumjš cilvēkstāsts par smagu problēmsituāciju, kurā nepieciešams finansiāls atbalsts, var būt neviltots sauciens pēc palīdzības, bet var būt arī nekaunīgs blēžu gājiens, lai izmānītu naudu lētticīgiem, līdzjūtīgiem cilvēkiem. Sociālajos tīklos izteikta sūdzēšanās par kādas valsts institūcijas neizdarību var būt pamatota trauksmes celšana, bet var būt arī vien subjektīva gaušanās. Privātpersonu konflikta izklāsts internetā var būt pēdējais izmisuma solis, bet var būt arī manipulatīvs aprēķins, pūloties noskaņot savā labā sabiedrību, lai iegūtu kādu labumu.

Senāk mēdza sacīt, ka primārais kritērijs, kā identificēt tādus vēstījumus, kuriem nevar uzticēties, ir sociālo tīklu konta anonimitāte – izdomāts vārds, attēla trūkums un personību raksturojošas, pārbaudāmas informācijas neesamība. Tomēr tagad uz šo kritēriju vairs nevar paļauties, jo, attīstoties digitālajiem risinājumiem, ir parādījušies visai kvalitatīvi viltus profili. Turklāt diemžēl ir gadījies arī tā, ka ar diskutabla satura informāciju sociālajos tīklos ir dalījušies reāli, sabiedrībā labi pazīstami cilvēki no politikas, kultūras un biznesa aprindām.

Latviešu vēsturnieks un rakstnieks Uldis Ģērmanis ir sacījis: "Nekur nav teikts, ka latvietim neizbēgami jābūt vientiesīgam." Un to derētu iegaumēt ikvienam sociālo tīklu lietotājam. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Iestāties par latviešu valodu

Temats par latviešu valodu un citām valodām mūsu sabiedrībā tiek aktualizēts laiku pa laikam, turklāt bieži tad, kad tuvojas vēlēšanas vai pavīd izmaiņas likumos un noteikumos.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē