Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Nevis valstsvīri, bet diletantu saiets?

Vienas no Saeimā visvairāk pārstāvētajām partijām KPV LV līderis Artuss Kaimiņš pirms svētkiem izteicās, ka valdībā nebūtu vietas nevienam no vecajām varas partijām – visām tām personām, kas ir jau bijuši ministri vai augstas valsts amatpersonas. Skaisti jau skan, bet vai tiešām tā varam viennozīmīgi apgalvot, ka visi jaunie ir labi, bet visi vecie – slikti?

Kāpēc mums vēl joprojām nav valdības? Veco partiju dēļ? Nē, tās gatavas uz vēl neredzētiem kompromisiem, akceptē jebkuru premjera kandidātu, lai tikai netiktu atstumtas no līdzdalības valdībā. Taču šoreiz tieši jaunās partijas, to politikā iepriekš it kā nebijušie, nesagrēkojušies (protams, ir izņēmumi, bet tos visi izliekas nemanām) līderi ir tie, kuri dara visu, lai torpedētu ikvienu Ministru kabineta izveidošanas mēģinājumu. Jā, dzirdēts, ka pie vainas atkal esot kaut kādi sliktie, kas mēģinot vadīt kā marionetes tos jaunos, nepieredzējušos, bet tas tad ir vēl jo skaidrāks apliecinājums jaunpienācēju vārgumam, jau sākotnējai ietekmējamībai, nespējai domāt ar savu galvu, pašiem pieņemt lēmumus utt. Ko varam sagaidīt, tādus ieliekot valdībā? Paši gan nezags, bet, paši varbūt to negribot, neapjaušot, palīdzēs citiem to darīt?

Daudz jau runāts par to, ka arī deputāta darbs prasa noteiktu profesionālisma pakāpi. Tas, ka cilvēks ir apliecinājis savu izcilību kādā jomā, vienalga, vai tā būtu skatuves māksla, zemkopība, zinātne, medicīna vai kas cits, vēl nenozīmē, ka viņš tūdaļ pat būs arī izcils politiķis. Ar laiku varbūt jā, bet varbūt arī nē. Kur starp tiem, kuri nav bijuši ne ministri, ne augstas valsts amatpersonas, lai rod tos izcilos "universālos kareivjus"? Jau esam paeksperimentējuši vēlēšanu laikā, Saeimā lielā skaitā savēlot nepieredzējušos, gribam to pašu atkārtot arī valdībā, Kaimiņa kungs?

Labi, nesaku, ka viss noteikti beigtos slikti, ja vienā brīdī par ministru kļūtu traktorists, policijas lietvede, mikroķirurgs vai mācītājs, – gan jau ierēdniecība neļautu viņiem visu salaist grīstē, bet tas arī nozīmē, ka nozares faktiski būtu nevis politiski, bet gan birokrātiski vadītas, kas arī saistīts ar diezgan daudziem riskiem.

Kāds teiks, ka lielāks risks ir tad, ja varas labumus turpina savās interesēs izmantot tie, kas jau gadiem ilgi to dara? Jā, var piekrist, ka nedrīkst ļaut varu izmantot savās vai savu draugu interesēs, taču tas vienlīdz attiecināms gan uz jaunajiem, gan uz politikā pieredzējušiem. Vai būs labāk, ja veco zagļu vietā būs jauni? Nē! Vai būs labāk, ja pieredzes bagātus un godīgus politiķus notraipīsim ar dubļiem un nostumsim malā, to vietā ņemot politikā nepieredzējušus un varbūt (tas arī vēl nav garantēts) godīgus? Arī nē. Protams, jautājums ir – kā atšķirt godīgos no negodīgajiem? Es domāju – tikai vērtējot viņu darbus un sodot tad, kad ir pamats sodīt, izstumjot no politikas tad, kad ir to pelnījuši ar sliktu darbu vai bezdarbību.

Mēs visi vēlamies, lai katra jauna valdība ir labāka par iepriekšējām. Tāpēc jau valdība nav jāveido par diletantu saietu. Labāk – adekvāti novērtējam un saglabājam to, kas bijis labs, savukārt pret labāku nomainām tikai to, kas nepilnīgs. Tas attiecas gan uz personām, gan viņu lemto.

Top komentāri

:)
:
Zviedrijā jau ceturto mēnesi nespēj izveidot valdību. Un tā kā Zviedrija mums vienmēr tika rādīta kā paraugs, tad nav jābrīnās, ka mums arī neizdodas izveidot valdību tik ātri.
Mans vārds
M
Nav svarīgs laiks, kāds ir vajadzīgs valdības izveidei. Svarīgi izveidot tādu valdību, kas pildītu tautas gribu.
P
P
Jāpiekrīt Ļeņina kungam,ka valsti var vadīt pat ķēkša.bet rezultāts pavisam čābisks.Pie mums melns uzvalks,šlipse,pārsvarā svars virs centnera, luksus autu zem pakaļas,kaut ko nolasīt no lapiņas-kaut kāds "valstvīrs" gatavs.Ka tik neižnāk kā volodjam.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē