Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss
Tas, ka politiķi, Valsts prezidenta vārdiem sakot, "savārīja putru", liek domāt, ka smagi ies ar nodokļu politikas stratēģiju

Nodokļu putras vārīšana un izstrēbšana

Saeimā šodien plānots pielikt punktu pēdējā laikā visai skaļi un emocionāli notikušajām diskusijām, proti, pieņemt galīgo lēmumu par to, cik liela nākamgad būs mikrouzņēmumu nodokļa likme un kā tā tiks aprēķināta. Paredzēts arī pieņemt galīgo lēmumu par atteikšanos no ieceres 2017. gadā sociālo iemaksu minimālo objektu noteikt 75% apmērā no minimālās algas, bet 2018. gadā – no minimālās darba algas 100% apmērā, vēsta Saeimas Preses dienests. Līdz ar šo deputātu balsojumu prom no aktuālās dienaskārtības uz laiku varētu tikt aizbīdīts sabiedrībai ļoti būtiskais jautājums par iedzīvotāju sociālās aizsardzības stiprināšanu.

Tas, ka ar nodokļu regulējumu šoruden izveidojās situācija, ko Valsts prezidents Raimonds Vējonis raksturoja ar vārdiem "savārīta kārtīga putra" (citāts no LETA ziņas), protams, neglaimo ne Saeimai, ne valdībai. Situāciju var raksturot arī ar slavenajām frāzēm – "gribēja kā labāk, sanāca kā vienmēr" un "cienījama ideja, vāja realizācija".

No vienas puses, gan Māra Kučinska (ZZS) valdība kopumā, gan finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) solīja, ka rūpēsies par to, lai nodokļu maksātāji neapjuktu samudžinātā nodokļu regulējumā, bet tik skaisti tomēr nesanāca. No otras puses, nekas ārkārtējs nav noticis –  kritikas straume arī iepriekš, citu valdību laikā, vēlusies pār valsts budžeta gatavotāju galvām un izmaiņām nodokļu jomā – bijuši, piemēram, kategoriski iebildumi pret solidaritātes nodokli un pret subsidētās elektroenerģijas nodokli. To, ka iepriekš uzņēmēju vidū populārās ekonomikas ministres Reiznieces-Ozolas reitingam, nonākot finanšu ministres amatā, pārbaudījums būs 2017. gada budžeta pieņemšanas process, jau sen prognozēja Diena un citi mediji. Te jāatceras, cik zems reitings savulaik Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) aptaujā bija iepriekšējam finanšu ministram Jānim Reiram (Vienotība) un ka asu kritiku šī ministra darbam veltīja pat parasti visai diplomātiskais LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš. 

Tomēr tas, ka politiķi nodokļu jomā, Valsts prezidenta vārdiem sakot, "savārīja putru", liek domāt, ka smagi ies ar jaunās nodokļu politikas stratēģijas gatavošanu.

Visticamāk, mēs no dažiem politiķiem dzirdēsim destruktīvu, oponentiem veltītu kritiku un vēl jo destruktīvāku pašslavināšanos, piedēvējot sev panākumus un uz citiem noveļot atbildību par neveiksmēm.

To, ka vienoties par Latvijas virzību nodokļu jomā nebūs viegli, atklāja arī nesen notikušais Nodokļu maksātāju forums, kurā izskanēja ar spēcīgiem argumentiem pamatoti, bet ļoti atšķirīgi viedokļi par vēlamajām pārmaiņām.  

Jācer, ka gaidāmo diskusiju virpuļos jaunās nodokļu politikas gatavotāji atcerēsies divas būtiskas lietas. Pirmkārt, visas plānotās izmaiņas vērts detalizēti apspriest ar sabiedrības pārstāvjiem. Otrkārt, faktu, ko nesen Dienā akcentēja Kučinskis, – spēcīgai Latvijas ekonomikai ļoti svarīgi ir mūsu valstī izveidoti un te strādājoši uzņēmumi. Tāpēc nodokļu politikai jāsekmē šādu uzņēmumu rašanās, attīstība un stabilitāte.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē