Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

OIK atcelšana līdz marta beigām nav reāla

Savdabīgu un ļoti strauju pavērsienu 10. janvārī piedzīvoja viens no Latvijas tautsaimniecībai un ikvienam iedzīvotājiem sāpīgajiem problēmjautājumiem – Saeima teju lielā vienprātībā nolēma aicināt Ekonomikas ministriju (EM) triecientempā izstrādāt nepieciešamos tiesību aktus elektroenerģijas obligātās iepirkuma komponentes (OIK) atcelšanai jau līdz šā gada 31. martam.

Protams, šis Saeimas lēmums varētu būt gana liels iemesls gavilēm par jau drīzumā sagaidāmo mūsu atbrīvošanu no "OIKistu klaušām", ja vien nopietnas šaubas neradītu šī izteikti populistiskā zemūdens akmens paredzamās blaknes saistībā ar iespējamajām miljonos skaitāmajām komersantu tiesvedībām pret Latvijas valsti, kā arī sajūta, ka jau tuvāko nedēļu laikā uzdevuma izpildē iesaistītie ministriju speciālisti nāks klajā ar gana pamatotiem argumentiem, ka šis Saeimas aicinājums šādā termiņā nav izpildāms. Tas savukārt nozīmē, ka gaviles par OIK "klaušu" drīzo atcelšanu ir vairāk nekā pāragras. Par to, ka Saeimas pēkšņais lēmums nav tomēr balstīts loģiskos aprēķinos un argumentos, zināmā mērā liecina arī tas, ka vēl tikai 3. janvārī, nedēļu pirms Saeimas lēmuma, EM iesniedza valdībā ziņojumu par risinājumiem attiecībā uz turpmāku elektroenerģijas ražotāju atbalstu, norādot, ka ministrija piedāvā īstenot vairākus pasākumus, lai trīs gadu laikā (ar 2022. gada 1. janvāri) atceltu OIK maksājumu sistēmu. Lai gan publiski tika pausta kritika EM vēlmei OIK sistēmu saglabāt vēl trīs gadus, tomēr EM uzsvēra, ka tās piedāvātie risinājumi OIK sistēmas likvidēšanai ir izvērtēti gan no ekonomiskā aspekta, gan juridiskā, maksimāli novēršot tiesvedību riskus un riskus valsts budžetam.

Tajā pašā laikā pēc EM ziņojuma izskatīšanas valdības komitejā 7. janvārī, kurā dokumentu tika nolemts virzīt tālāk jau izskatīšanai valdības sēdē, premjers Māris Kučinskis norādīja, ka EM plāns atcelt OIK no 2022. gada ir reāls, tomēr līdz gala lēmumam vēl jāizvērtē priekšlikuma tiesiskās sekas. "Šo uzdevumu izpilde prasīs pāris nedēļas, tāpēc ir loģiski, ka to turpinās skatīt jaunais Ministru kabinets, neskatoties uz to, ka potenciālajai koalīcijai OIK jautājumā ir atšķirīgi viedokļi. Viena partija uzskata, ka OIK var atcelt uzreiz. Es arī gribētu OIK likvidēt uzreiz, bet tādējādi var sākties virkne tiesvedību. Tāpēc arī aicināju izvērtēt tiesiskās sekas, par ko līdz šim ir maz runāts. To neizvērtējot, var sekot nopietnas tiesvedības ar lieliem zaudējumiem," Kučinski citēja aģentūra LETA.

Tajā pašā laikā Kučinskis bija viens no tiem deputātiem, kuri parakstīja Saeimas pieņemto aicinājumu EM atcelt OIK jau šā gada pavasarī. Taču jau 15. janvārī intervijā LTV premjers pauda, ka likvidēt OIK ir viegli, taču ļoti sarežģīti to būšot likvidēt tā, lai nav juridisku seku un tos pašus OIK paredzētos miljonus valsts nepazaudētu tiesu procesos, tāpēc viņš ar lielu interesi sekošot jauno politiķu sekmēm šī jautājuma risināšanā. Šo notikumu hronoloģija liecina, ka Saeimas aicinājums ir nekas vairāk kā prasmīgi vadītu politisko spēļu sastāvdaļa, un ļauj ar lielu pārliecību prognozēt, ka sabiedrībai dotās cerības par OIK atcelšanu līdz 31. martam nepiepildīsies, vismaz bez nopietnām tiesiskām un finansiālām sekām. 

Top komentāri

a13
a
Varbūt labāk valstij sākt tiesvedību pret oik ieviesējim un saņēmējiem?
eksis
e
OIK jau nav jāatceļ valdībai, bet gan pašai Saeimai. Pienākums mums visiem maksāt par mazo zaļo enerģētiķu pūliņiem ir noteikts Elektroenerģijas tirgus likumā. Ministru kabineta noteikumi tikai nosaka cik tieši un kuram pienākas.
Juris Tūte
J
Vai šis ir pasūtījuma raksts?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē