Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

OIK kariņš nebeidzas

Faktiski uzreiz pēc 10. janvārī Saeimas pieņemtā aicinājuma Ekonomikas ministrijai (EM) izstrādāt tiesību aktus obligātā iepirkuma komponentes (OIK) atcelšanai no šā gada 31. marta, lai samazinātu elektroenerģijas izmaksas visiem Latvijas patērētājiem, bija skaidrs, ka tas ir populistisks politiķu "izgājiens", nevis lai labotu, bijušā ekonomikas ministra Arvila Ašeradena (JV) vārdiem sakot, "fundamentālu makroekonomisku kļūdu", bet gan uz laiku paslaucītu šo "kļūdu" pagultē. Vērts atgādināt, ka par šo aicinājumu nobalsoja 86 Saeimas deputāti, arī tagadējais ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV) un visa pašreizējā koalīcija, izņemot Jāni Reiru (JV), kurš nebalsoja.

Nu termiņš pienācis – ir 1. aprīlis, un joprojām apmaksājam "makroekonomiskās kļūdas" sekas, turklāt izskatās, ka šos meslus atsevišķiem "laimes lutekļiem" turpināsim maksāt vēl ilgi, iespējams, gadiem. Jo 26. martā valdība secināja, ka OIK atcelšana no 31. marta nes sev līdzi virkni finansiālu un juridisku seku. Premjers Krišjānis Kariņš (JV) žurnālistiem finansiālās sekas visai pārliecinātā balsī vizualizēja miljarda eiro apmērā, savukārt Nemiro par šo summu izteicās piesardzīgāk: ".. iepriekš ir izskanējis skaitlis viens miljards, tas ir norādīts šajā anotācijā. Neesam runājuši, vai tas ir pamatots skaitlis vai nepamatots..." Un tas jau ir skarbi – kāds nosaucis skaitli, ar kuru politiķi tagad zināmā mērā biedē sabiedrību, lai gan precīzu aprēķinu nav. Te jāpiebilst, ka Kariņa un Nemiro preses konference sekoja viena otrai, nevis notika kopīgi. 

Nav arī saprotams, kādēļ premjers 26. martā devis EM tikai divu (!) mēnešu laiku, lai izstrādātu priekšlikumus OIK problēmas risināšanai. Ir taču vairāk nekā skaidrs, ka šādā termiņā nav iespējams sagatavot kvalitatīvi un detalizēti izsvērtus, juridiski un finansiāli izanalizētus normatīvos dokumentus.

Pārsteidz arī Kariņa un Nemiro savā ziņā pretrunīgie paziņojumi preses konferencēs. Proti, Kariņš paziņoja: "OIK tiks likvidēts", gan piebilstot, ka šobrīd nevarot prognozēt, kad tieši tas notiks. Savukārt no Nemiro preses konferencē paustā izriet, ka galvenais mērķis nav koncentrēties tieši uz OIK likvidēšanu, bet primārais mērķis esot mazināt elektroenerģijas rēķinu summas kopumā. Nemiro atgādināja, ka rēķinā ir trīs pozīcijas: OIK, elektrības cena, kā arī maksa par sadales sistēmas pakalpojumiem. "Nav tik būtiski, vai OIK ir atcelts, bet galvenais, lai rēķini būtu samazināti," pauda Nemiro.

Diemžēl šķiet, ka neko jaunu un iepriecinošu OIK kontekstā neuzzināsim arī maija beigās kā vien to, ka pēc izvērtēšanas secināts, ka nepieciešams papildu laiks jaunai izvērtēšanai. Tikmēr OIK "ballīte" turpinās. 

Top komentāri

aivarsz
a
PRETĪGI ir klausīties 'šīs VAIMANAS -cik briesmīgi buš ,ja atcels OIK ! Nu nekas BRIESMĪGS NENOTIKS ! Vajag tikai pareizi pamatot OIK nelikumību un VISS ! Viss kas ir nelikumīgi ir SODĀMS ! Lai ir tiesvedības -NU UN??? Uzvarēs taču TAISNĪBA nevis NETAISNĪBA !
TimotijsMakveins
T
Cilvēkiem no naudas acis paliek šauras... neredz, kas notiek pa malām. Bet viņi ieraudzīs... .
Manuprāt
M
Kamēr būs Kariņš šis tautas kariņš ar OIKā nebeigsies. Pārak lielas līkmes - gandrīz miljons, katru dienu !!! Tur daudzām māmiņu skolotāju mantojuma masām pietiek.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē