Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pārbaude ar 5G

Vasara paliks mūsu valsts tautsaimniecības vēsturē ar 5G ēras sākumu. 5G ir starptautiski lietots jēdziens, ko attiecina uz piektās paaudzes mobilo tīklu tehnoloģiju (angļu valodā – fifth generation cellular network technology). Lai arī pagaidām 5G ienākšana Latvijā neietekmē mūsu ikdienu, tomēr pienāks brīdis, kad par šī gada vasaru tiks runāts kā par pagrieziena punktu mobilo tehnoloģiju jomā. Vismaz tā liek domāt vairāku ekspertu un telekomunikāciju jomas pārstāvju prognozes.

Pagaidām gan 5G ieviešana ir labi noderējusi par mūsu sabiedrības brieduma pārbaudi. Vispirms divi telekomunikāciju giganti ārkārtīgi pamanāmi sacentās, kurš būs tas īstais 5G aizsācējs Latvijā. Nevar izslēgt varbūtību, ka paši uzņēmumi savu konkurēšanu tik ārišķīgi demonstrēt nemaz negribēja, bet mazliet pārcentās sabiedrisko attiecību konsultanti, taču sacensība "Mēs bijām pirmie! – Nē, mēs bijām pirmie!" atgādināja taksometru vadītāju strīdu, gaidot pasažierus rindā pie lidostas, un lika domāt, ka ne tikai taksometru bizness, bet arī mobilo telekomunikāciju nozare vēl nav atbrīvojusies no mežonīgā kapitālisma ēnām. 

No patērētāju viedokļa raugoties, ir gluži vienalga, kurš 5G tehnoloģiju ieviesa pirmais. Turklāt šodien vairākums cilvēku labi izprot tirgus ekonomikas pamatpatiesību: uzņēmumu konkurence patērētāja interesēm allaž nāk par labu, jo nodrošina zemāku cenu, izdevīgākus lietošanas noteikumus, kā arī draudzīgāku attieksmi pret klientiem.

5G parādīšanās arī visai savdabīgā gaismā parādīja dažu labu no tiem cilvēkiem, kas pretendē uz slavenības statusu un atkārto apgalvojumus, ka 5G esot kaitīgs. Protams,  netrūkt piemēru tam, ka zinātnisko pētījumu rezultātā par draudu cilvēku veselībai tiek atzīts tas, kas iepriekš šķitis nekaitīgs. Spilgts piemērs ir smēķēšana – cigarešu paciņas tagad rotā brīdinoši uzraksti un biedējoši attēli, bet izpratne par smēķēšanas kaitīgumu Latvijā un citur Eiropā ir veidojusies pamazām, tikai soli pa solim. 

Taču būtiskie vārdi te ir "zinātnisko pētījumu rezultātā". Ja kāda Latvijas augstskola vai kāds zinātniskais institūts nāktu klajā ar pētījumu, ka 5G, iespējams, ir kaitīgs cilvēku veselībai, tad tas būtu respektējams arguments.

Taču tiem, kas vienkārši vēlas ar šokējošiem paziņojumiem palielināt savu popularitāti, derētu atcerēties: katram var būt savs viedoklis, teiksim, par to, vai redzētā teātra izrāde ir interesanta vai garlaicīga, taču, lai apgalvotu, ka jebkas negatīvi ietekmē cilvēku veselību, vajadzīgi fakti, kas izriet no profesionāli veiktiem zinātniskajiem pētījumiem.

Top komentāri

Jūlis
J
Magda uzrakstīja pasūtījuma raksteli, jo viņai sajēga par šo lietu tikpat cik cūkai no aviācijas. Tikai nākotnē varbūt pēc 20 gadiem spēs iegūt pierādījumus šo visu mākslīgo viļņu kaitīgumam. Lai tik mērkaķi priecājas par jauniem banāniem!
Krējums Saldais
K
Magda, 5G ļaus precīzi noteikt, kur jūs esat bijusi līdz centimetram un sekundei. Ar ko vakar satikāties. Kur bijāt aizvakar. Cik ilgi un kurā kafejnīcā dzērāt kon,sorry kafiju pagājušā svētdienā un kuru baznīcu pirms tam apmeklējāt. Un to, ka bijāt pirms 2 nedeļām pie savas ginekoloģes arī zinās. Jums vairs nebūs nekādas privātās dzīves. Būtībā 5G ir cipvēku kontroles tehnoloģija, tieši tāda, kā elektroniskā aproce vai čips zem ādas. Jūs patiešām to vēlaties?
Pasūtījuma rakstelis
P
Lai mazinātu cilvēku modrību attiecībā 1) gan uz savu veselību 2) gan privātās dzīves apdraudētību : IR JAU NOPIETNI PĒTĪJUMI PAR 5G FREKVENČU KAITĪGUMU GAN UZ ŠŪNĀM GAN DNS GĒNU MUTĀCIJĀM!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē