Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga
No izslavētajām brīvības, brālības un vienlīdzības Francijā ir palikusi tikai brīvība

Pēdējais piliens?

Francijā jau divas nedēļas turpinās tā dēvēto dzelteno vestu protesti, pie kam nav attaisnojušās Francijas varas iestāžu cerības uz nemieru pakāpenisku apsīkšanu, un iepriekšējās nedēļas nogalē tie uzliesmoja ar jaunu sparu un revolucionāru degsmi.

Formāli protestu cēlonis ir lēmums par degvielas cenu paaugstināšanu un virkni citu izmaiņu, kuras visas sadārdzina personiskā autotransporta izmantošanu. Faktiski degvielas cenu paaugstināšana ir kļuvusi par pēdējo pilienu it īpaši vidusšķiras pacietības kausā, un protestēts tiek pret visām Franciju pārņēmušajām negācijām – sākot ar sociālo nevienlīdzību, bet beidzot ar vidusšķiras stāvokļa konstantu pasliktināšanos.

Tāpat par akciju mērķi ir kļuvis valsts prezidents Emanuels Makrons, kurš ne tikai tiek uzskatīts, bet arī ir starptautisko finanšu struktūru un korporāciju virzīts politiķis, pie kam šis fakts nekad nav ticis īpaši slēpts. Rezultātā Makrona aktivitātes prezidenta amatā slikti atbilst rīcībai, kādu no viņa gaidīja vēlētāju vairākums, un atbalsts Makronam ir pat zemāks, nekā pēc līdzīga atrašanās pie varas laika bija viņa priekštecim un arī visu jaunāko laiku nepopulārākajam valsts vadītājam Fransuā Olandam.

Piedevām Makrons izvairās tikties ar protestētājiem, deleģējot šo pienākumu premjerministram Eduāram Filipam, ar kuru "dzeltenās vestes" runāt nevēlas.

Šeit gan jāpiebilst, ka, lai arī Francija ir prezidentāla valsts, par iekšpolitiskiem jautājumiem tradicionāli atbild premjerministrs, kamēr prezidenta kompetencē atrodas galvenokārt ārpolitika.

Šī tradīcija ļauj Makronam distancēties no risinājumu meklēšanas, lai gan viņa popularitāti šāda rīcība nevairo.

Tikmēr "dzelteno vestu" protestus eksperti ir sākuši salīdzināt ar 1968. gada studentu nemieriem Parīzē, tomēr tiek uzskatīts, ka varas iestādēm izdosies protestus apslāpēt, tajā skaitā pozicionējot to dalībniekus kā radikāļus un ekstrēmistus. Tajā pašā laikā protestu apslāpēšana neatrisinās sociālā taisnīguma un sociālās valsts bojāejas problēmas, kā arī nemainīs faktu, ka no izslavētajām brīvības, brālības un vienlīdzības Francijā ir palikusi tikai brīvība, un arī tad ar apgrieztiem spārniem.

Tā savukārt ir slikta ziņa ne tikai Francijai, bet arī visai Eiropai. Gan tāpēc, ka liek šaubīties par Parīzes lomu apvienotajā Eiropā, gan tāpēc, ka katrs nākamais Makrona solis kapitālistiskā ultraliberālisma virzienā novedīs pie vēl vētrainākiem nemieriem, un franču piemēram agri vai vēlu, bet drīzāk jau agri, atradīsies sekotāji arī citās valstīs. Sliktākajā gadījumā rezultāts solās būt apmēram līdzīgs kā Argentīnā, kuru Francijas prezidents apmeklēja "dzelteno vestu" protestu laikā.

Top komentāri

Tavs vārds
T
Neko nesaprotu. Kur cepumi cīnītājiem par jūsu un mūsu brīvību, vētrains atbalsts no ārzemju vēstniecībām, aicinājumi Makronam nekādā gadījumā nelietot spēku pret brīvību mīlošajiem bērniem?
microsoft marcohard
m
Jā, Makrons ir sūdos. Šie protesti atšķiras no citiem. Līdz šim protestiem vienmēr bija oficiālie organizētāji, varēja ar viņiem kaut ko sarunāt, uzpirkt. Bet šeit nav šādu organizētāju. Nav ar ko runāt. Un protestus atbalsta 72%-84% sabiedrības. Lai ko Makrons darītu, ar to nekad nepietiks. Un ja kāds piekrīt ar viņu runāt, tad tikai ar videokamerām, lai visi šo sarunu varētu redzēt tiešraidē. Nevienu nevar uzpirkt.
Pipars
P
Jā Nulanda ar cepumu groziņiem šeit ļoti derētu... mmm... nostaļģija...! Bet nu diemžēl ir kā ir... krīze Trampa izskatā grauj pat šīs aizpeļķes esteblišmentam "dažreiz" raksturīgās "labās manieres"... Jāā - eh uz kurieni veļās pasaule... Ja šitā turpināsies tad vairs neviens maidans vairāk nenesīs sevī demokrātijas nesēju romantisko būtību, līdzcilvēku mīlestības un smalkjūtības alkas un tikai aizpeļķes demokrātijai raksturīgo ekskluzīvo degošo riepu burvīgo smaržu un brīvā dabā pavītā laika šarmu apzogot un izdemulējot mazos un netik mazos kārtējās demokratizējamās lielpilsētas veikalus... eh...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē