Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 30. jūnijs
Tālivaldis, Mareks

Tiesības būt dzīviem

Traģiskās avārijas ar vairākiem bojāgājušajiem, kas notikušas dažu pēdējo dienu laikā, uzjundījušas asas diskusijas sociālajos tīklos, kur nosacīti viena daļa teju pieprasa nekavējoties palielināt sodus par ātruma pārsniegšanu un agresīvu braukšanu (daži pat rosina samazināt atļauto braukšanas ātrumu), kamēr citi apelē pie tā, ka bīstamas situācijas un nereti arī traģiskas sekas uz ceļa izraisa tie autovadītāji, kuri "par lēnu brauc un kaitina citus".

Šoreiz jāsaka – patiesība pat nav pa vidu. Man nav pārliecības, ka sodu palielināšana agresīvajiem un atļauto braukšanas ātrumu pārsniedzošajiem šoferiem "recidīvistiem" kaut ko mainīs to cilvēku uztverē, kuriem šāds braukšanas stils ir kā neatņemama dzīves sastāvdaļa, jo tādējādi, iespējams, viņi vēlas kaut ko pierādīt sev un pārējiem. Protams, nav īsti skaidrs, ko tieši – lielīgu būšanu "pārākiem" par citiem vai vienkārši savu stulbumu un bezatbildību, nevērību ne tikai pret savu, bet arī citu cilvēku dzīvību un veselību. Vairāk sliecos domāt par otro variantu. 

Diemžēl mums jau ir savā ziņā ne visai veiksmīgs piemērs ar sodu palielināšanas salīdzinoši mazo efektu – runa ir par pamatīgajiem sodiem pieķertajiem dzērājšoferiem, kad krietnā reibumā pieķertajam šoferim ne tikai tiek piemērota kriminālatbildība, bet konfiscē viņam piederošo automašīnu (ja gadījumā žūpa braucis ar cita īpašnieka mašīnu, no viņa piedzen auto vērtību naudā). Gan jau kādu saulesbrāli šādas sagaidāmās sekas attur no likumpārkāpuma, taču gan aizvadītās Jāņu brīvdienas, gan arī regulārā ikdienas informācija par dzērājšoferiem konfiscēto un Ukrainas karavīriem nosūtīto automašīnu skaitu parāda, ka "alkošoferus recidīvistus" nebaida ne kriminālatbildība, ne naudas sodi vai auto konfiskācija, ne tiesību pazaudēšana uz gana ilgu laiku.Protams, sodiem jābūt bargiem un bez žēlastības, jo katrs agresīvs vai piedzēries šoferis ir potenciāls slepkava. Tomēr atbildīgās iestādes cīņā ar šo nupat pieaugošo sērgu nedrīkst aprobežoties tikai ar sodu palielināšanu, kas, kā redzam, gana labi papildina valsts budžetu (protams, ja no vainīgās personas vispār ir, ko iekasēt), taču problēmu kā tādu pilnībā neatrisina.

Kā mazināt likumpārkāpumus un to smagās sekas ceļu satiksmē, patiešām ir jautājums, uz kuru nevar ātri un vienkārši rast atbildi un efektīvu risinājumu. Taču mums ir institūcijas un to darbinieki, kuriem šīs sērgas novēršana ir darba pienākumu sarakstā. Situācija ir kritiska. Cilvēkiem ir tiesības netikt nogalinātiem un tiesības prasīt un sagaidīt no atbildīgajiem ātru un efektīvu risinājumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Asānža lietas noslēgums

Nedēļas vidū pēc vienošanās ar ASV varasiestādēm par daļēju vainas viņam izvirzītājās apsūdzībās atzīšanu brīvību atguva un dzimtajā Austrālijā atgriezās interneta projekta WikiLeaks dibinātājs Džūl...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē