Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Ušakovs un Ameriks maina spēles gaitu

Publiski izskanējis, ka Rīgas mērs Nils Ušakovs (Saskaņa) un iepriekšējais vicemērs Andris Ameriks (GKR) kandidēšot Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Viņu atbalstītājos un vēl jo vairāk nīdējos tas raisījis sprādzienam līdzīgu efektu – notiekošais tiek raksturots gan kā nodevība, gan kā "žurku skrējiens no grimstoša kuģa", gan arī tiek piesaukta Eiroparlamenta deputāta imunitāte, kas esot glābiņš situācijā, kad par Rīgas domē un tās uzņēmumos lemto pastiprināti interesējas KNAB.

Bet neļausimies emocijām, vērtējot šo situāciju, – liekas kaislības vien aizmiglo skatu. Skaidrs, ka šis ir veikls manevrs vispirms jau tāpēc, lai transformētu sabiedrības uzmanību un attieksmi. Ja līdz šim gluži spontāni likām vienlīdzības zīmi starp vārdiem Nils Ušakovs un Rīgas vara, tad līdz ar Ušakova pretenzijām uz vietu Eiroparlamentā viņa redzamo saiti ar pašvaldību tiek mēģināts pārraut. Protams, pat neatkarīgi no tā, vai viņa pēctecis būs kāda latviešu sabiedrībai mazāk interesanta vai, tieši otrādi, asinis uzdzenošāka persona, Saskaņas līdera reālā ietekme pār norisēm Rīgā nemazināsies, pat viņam ik pusnedēļu Briselē esot. Tas pats attiecībā uz Ameriku. Tā teikt – mainās aktieri, bet režisori paliek tie paši.

Kā ar to mainās sabiedrības attieksme? Lozungs Gāzīsim Nilu! automātiski vairs nav aktuāls, ja viņš pats aiziet. Ja attieksme pret Rīgas domē pie varas esošajiem vairs nav tik viegli asociējama ar vienu vai divām konkrētām personām, arī prasībai pēc Rīgas domes atlaišanas vairs nav tās jaudas, kas bija. Varas maiņas jautājums vairs nav tik aktuāls, lai arī pie varas (jeb precīzāk – teikšanas) faktiski paliek tie paši. Savukārt tie, kuri inerces pēc turpina kampaņot pret Ušakovu vai Ameriku, pret viņu izredzēm būt ievēlētiem Eiroparlamentā, paši to laikam neapzinoties, faktiski veicina viņu palikšanu Rīgas domē. Nu, sakiet vēl, ka šis nav izcils manevrs!

Ušakovam un Amerikam šajā spēlē ir tā dēvētā win-win situācija, kad labi gan iekļūstot Eiroparlamentā, gan arī tur netiekot. Jā, arī netiekot, jo kampaņotāji pret viņiem būs gandarījumu guvuši, negācijas lielākais vilnis būs pāri, abi pieminētie varēs turpināt pārvaldīt Rīgas pašvaldību, kā to darījuši visus šos pēdējos gadus.

Un kā ar to deputāta imunitāti? Redziet, ievēlēšana Eiroparlamentā no iespējamas kriminālatbildības pilnībā nepasargātu. Lai gan, protams, ja kriminālvajāšanai prasītu izdot Eiropas Parlamenta deputātu, pamatojumi būtu jāsagatavo krietni rūpīgāk, ar revolucionāro pārliecību tādā gadījumā vien nepietiktu. Bet arī tas ir izdarāms, ja ir pamats. Līdz ar to skaidrs, ka deputāta imunitāte nav panaceja. Tātad ne par to šajā gadījumā stāsts.

Kā tādā gadījumā rīkoties vēlētājiem un arī politiskajiem konkurentiem, lai priekšvēlēšanu kaislību pārņemti nenonāktu muļķa lomā? Es domāju, ka vairāk der fokusēties uz to, par ko pašam balsot, nevis uz to, par ko nekādā gadījumā nebalsot. Jo vēlēšanās taču mēs biļetenus ar atbalstāmo vārdiem metam urnā, nevis kādu "nepareizo" no tās ņemam ārā. Kampaņa pret kādu varbūt mazliet mobilizē tā pretiniekus, bet jāņem vērā, ka arī atbalstītājus.

Top komentāri

Reņģēdājs
R
... un no pakaļas jož Bemhens un Jakrins; "Nu pagaidiet mūs arī!"..
a ko ta nu?
a
Pateicoties Ušakovam, Rīgas satiksme drīz bankrotēšot. Mūsu nodokļi un maksas braucieni aiziet LABA shēmām, Krievijas pensionāru vizināšanai, nanoūdeņiem, mirušajām dvēselēm, Saskaņas uzturēšanai, brandavu, morozu, abramovu, komaru, stelešu, dubovu u.c.kabatās.
:(
:
Šie abi personāži ir tik ārprātīgi pretīgi, ka gribētos, lai viņi iznīkst un ir nolādēti kopā ar visiem saviem pēcnācējiem!!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē