Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Jau tuvākajās dienās kļūs skaidrs, vai Venecuēla spēj apstāties vai ir nolēmusi virzīties episka bezdibeņa virzienā

Uz episka bezdibeņa malas

Ekonomisko problēmu nomocītajā Dienvidamerikas valstī Venecuēlā tās vēsturiskajā 1958. gada revolūcijas gadadienā – 23. janvārī – strauji saasinājās politiskā krīze.

Par iemeslu krīzes uzliesmojumam kļuva Venecuēlas parlamenta priekšsēdētāja Huana Gvaido lēmums pasludināt sevi par valsts prezidenta pienākumu izpildītāju. Lēmums kļuva par opozicionāru atbildi uz Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro inaugurācijas ceremoniju janvāra sākumā. Opozicionāri Maduro par prezidentu neatzīst, prasa viņa atkāpšanos un ir izveduši ielās savus atbalstītājus. Gvaido par likumīgo Venecuēlas līderi steigšus ir atzinušas ASV un to sabiedrotās Amerikas kontinentā.

Šim konfliktam ir dziļas saknes, jo prezidenta un parlamenta savstarpējo lēmumu un otras puses rīkoto vēlēšanu neatzīšana Venecuēlā sākās pēc 2015. gada decembra parlamenta vēlēšanām, kurās uzvarēja opozicionāri.

Parlamentārais vairākums nekavējoties steidzās nostiprināt uzvaru, pieņemot virkni likumu par izmaiņām valsts iekārtā, taču neapgrūtinot sevi ar šo likumu atbilstību spēkā esošajai konstitūcijai.

Prezidents un viņam lojālā Konstitucionālā tiesa savukārt sāka atzīt par spēkā neesošiem ne tikai antikonstitucionālos, bet vispār jebkurus parlamenta lēmumus un beigās izveidoja arī savu parlamenta analogu – Konstitucionālo sapulci. Neraugoties uz nosaukumu, arī tai ir maz saistības ar valsts pamatlikumu.

Savukārt pārējai pasaulei ir iespējas izvēlēties, kuru no divām "tautas gribām" tā uzskata par pareizo.

Tiesisko haosu papildina viena no lielākajām ekonomiskajām krīzēm mūsdienu pasaulē, par kuras cēloņiem tāpat pastāv pretēji viedokļi. Opozicionāri vaino bolivārisko sociālismu un tā adeptu kļūdainos ekonomiskos lēmumus, savukārt prezidenta atbalstītāji – "agresīvo amerikāņu imperiālismu", kā arī ASV un sabiedroto pret Venecuēlu izvērstās sankcijas.

Sēšanos pie sarunu galda abas puses arī uzskata par principā nepieņemamu un šādā stāvoklī, politiskajai krīzei te saasinoties, te pieklustot, bet ekonomiskajām problēmām konstanti vēršoties plašumā, Venecuēla dzīvo jau pēdējos piecus gadus. Tagad krīze ir sasniegusi kulmināciju, notikumi attīstās ļoti ātri, bet konflikts no līdzās pastāvēšanas stadijas ir pārgājis atklātā fāzē, kur uzvarētājs var būt tikai viens.

Tajā pašā laikā, lai kurš arī kļūtu par formālo uzvarētāju, viņam, visticamāk, neizdosies atjaunot valstī kārtību, jo pretējā nometne Latīņamerikai tradicionāli ķersies pie pilsoņu un partizānu kara metodēm, radot vēl iespaidīgākas problēmas kā Venecuēlai, tā tās kaimiņvalstīm. Ar šādu notikumu attīstību acīm redzami rēķinās arī galvenās opozīcijas atbalstītājas ASV, kuras pieļauj arī militāras intervences iespēju Venecuēlā.

Kopumā vienīgais Venecuēlai pieņemamais risinājums ir abu pušu sēšanās pie sarunu galda, lai vienotos par visiem pieņemamām vēlēšanām, jo pārējie notikumu attīstības scenāriji situāciju tikai pasliktina. Jau tuvākajās dienās kļūs skaidrs, vai Venecuēla spēj apstāties vai ir nolēmusi virzīties episka bezdibeņa virzienā. 

Top komentāri

Čekistsantikomunists
Č
Episks bezdibenis? Redziet, bērniņi, ne visur pāreja no sociālisma atpakaļ uz kapitālismu var notikt tik mierīgi, kā tas notika šeit pirms gandrīz trīsdesmit gadiem. Salīdziniet un kaut ko arī seciniet!
Dostojevskis
D
Vienu minūti paskatījies uz Čavesa, vai Maduro runu, (spāniski nesaprotot nevienu vārdu) es secinu - ja ir tauta, kas balso par šādiem tipiem, tad viņa tādus arī ir pelnījusi... un badu piedevām!
rekur
r
Venecuēlā ir 28 milj.iedzīvotāju. Lauksaimniecība nodrošina ar pārtiku tikai par 30%. Un tā tas ir kopš 1950.g. Iedzīvotāju skaits aug ātrāk nekā pārtikas ražošana. Pārtiku (70%) ieved no ārzemēm, kur to nopērk pārdodot naftu. V. viens no lielākajiem naftas raž.pasaulē. Naftu pārdod un pārtiku pērk, galvenokārt, ASV. veidojās tirgus atkarība no ASV. Naftas cenas šobrīd nokritušās, bet pol. attiecības ar ASV Sabojātas. Un viss ir tā kā ir.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē