Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Šoreiz nav dotas tās tradicionālās simt dienas, lai jaunie politiķi iešūpotos

Uzreiz ierindā

Valdība ir izveidota un, jāsaka, labi, ka tā. Pārāk ieilgusi bija neskaidrība par to, kad tā būs, kuri cilvēki vadīs nozares, īpaši tās, kurās iesāktas un pabeidzamas reformas, pārāk aizkavējusies ir budžeta pieņemšana, ko šoreiz ar lielu nepacietību gaida daudzu jomu no valsts budžeta finansētie, kuriem iepriekš pie varas esošie bija apsolījuši lielākas algas, budžeta projektā iekļaujot attiecīgi lielāku finansējumu.

Daudz jau runāts par to, kādi ir riski, valdībā ņemot cilvēkus bez iepriekšējas politiskas pieredzes vai tādus, kas vēlētāju īpaši kritiski novērtēti. Droši vien valdības vadītājs kā neviens cits to labi apzinās. Tāpat arī partijas, kas jaunos un nepopulāros virzījušas, zina, ar ko riskē. Tā tātad vairāk ir viņu darīšana.

Savukārt publiskas kritikas objekts drīzāk var būt šo ministru darbi, tos tad ar nepacietību gaidīsim, pie reizes neaizmirstot, ko viņi pavisam nesen mums visiem sasolījuši.

Pirms visa, kas pašu iecerēts, ministriem jānodod Saeimai budžets un tai tas jāpieņem. Tā gan tehniski ir vienkārša lieta, jo tas praktiski gatavs, Eiropas Komisijā saskaņots, līdz ar to šoreiz bez lielām manevru iespējām.

Tālāk jau pirmām kārtām pieminēšanas vērta ir apņemšanās likvidēt OIK, kas šķiet kā neiespējamā misija, īpaši ņemot vērā valsts saistības pret uzņēmējiem un šobrīd ierobežotās iespējas patērētāju maksājumu daļu kompensēt no valsts budžeta.

Otrs smagais jautājums saistās ar veselības finansēšanu – tā dēvētā divu grozu sistēma ir vien apturēta, to solīts pilnībā atcelt, pie reizes nepalielinot darbaspēka nodokļu slogu. Tas prasīs ne tikai papildu finansējumu, kas šajā gadījumā varētu būt samērā neliels, bet arī drosmi valstij beidzot uzņemties atbildību par pieļautu kļūdu un izmaksāt kompensāciju tiem, kuri bija respektējuši likuma prasību un veikuši brīvprātīgu iemaksu par pērno un šo gadu.

Apstiprināšanu jau ilgāku laiku gaida konkursā par labāko atzītā pretendente uz VID vadītājas amatu. It kā vienkārša izvēle, bet lielā mērā izšķiroša – uzticēties iepriekšējās varas laikā rīkota konkursa rezultātiem vai kavēt laiku, pašiem meklējot labāku pretendentu.

Smags jautājums ir administratīvi teritoriālā reforma. Tas ir kā karstais kartupelis jau sazin cik gadu. Arī politiski riskants solis, zinot, ka ieguvumi būs novērtējami vien kaut kad nākamās vai aiznākamās Saeimas laikā, bet kritikas lavīna būs tūlītēja un ilgstoša.

Daudz pabeidzamu darbu ir izglītības jomā, tāpat labklājības, satiksmes, iekšlietu. Ir virkne lēmumu, kas jāpieņem nekavējoties, līdz ar to var teikt, ka šoreiz nav dotas tās tradicionālās simt dienas, lai jaunie politiķi iešūpotos, ir jāspēj noturēties ierindā uzreiz.

Top komentāri

valstij nav saistību pret OIKistiem
v
Nevajag stāstīt pekstiņus. valstij nav nekādu līgumsaistību pret OIKistiem, kurus te sauc par uzņēmējiem, bet kas patiesībā ir tautas apzadzēji
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē