Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Arī finanšu ministre nesen uzsvēra, ka gaida ātru VID reputācijas uzlabošanos

Vai reputāciju reiz uzlabos?

Saistībā ar jauno, Finanšu ministrijas piedāvāto nodokļu politikas stratēģiju, kuru Diena jau analizējusi, aktualizējies temats par publiskā sektora un uzņēmēju attiecībām, liekot uzdot jautājumu – vai valsts ar privāto biznesu ir sadarbības partneri vai arī joprojām jūtama tendence – valsts cenšas no uzņēmējiem paņemt pēc iespējas vairāk naudas, pretī dodot pēc iespējas mazāk, savukārt uzņēmēji meklē dažādas shēmas, lai samaksātu pēc iespējas mazāk nodokļos?

Ar šo aktualitāti saistīta uzņēmumu un valsts iestāžu reputācija. Daudzkārt jau spriests, ka reputācija jāuzlabo Valsts ieņēmumu dienestam (VID), ar kuru sastapties sanāk visiem biznesa vides spēlētajiem – sākot no šauras saimnieciskās darbības veicējiem līdz vērienīgiem lieluzņēmumiem. Arī finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola nesen Dienai uzsvēra, ka gaida ātru VID reputācijas uzlabošanos.

Taču uzmanības vērts ir arī aspekts, kas saistīts ar uzņēmēju reputāciju. Nereti privātajā sektorā dzird sūdzēšanos, ka VID un kopumā valsts uzskata – biznesā gandrīz visi ir negodīgi cilvēki, kuri domā tikai par nodokļu optimizēšanu, aplokšņu algu maksāšanu un peļņas slēpšanu. Šis stereotips nekādā gadījumā neatbilst visiem šodienas uzņēmējiem, bet joprojām ir dzīvs.

Ko darīt, lai reputāciju uzlabotu gan valsts sektors, gan uzņēmēji? Kā Dienai norādīja jurists Agris Bitāns, runājot par tiesnešu un citu juridiskās jomas pārstāvju prestižu, risinājums nav tikai un vienīgi dot vairāk naudas, jo būtisks aspekts ir arī tas, kā cilvēki strādā. Ja, teiksim, VID konsultants nodokļu maksātajam sniegs aplamu informāciju, tad būs grāvis VID reputāciju, neraugoties uz algas lielumu. Ja uzņēmējs būs samaksājis algu aploksnē sev un saviem darbiniekiem, tad būs metis ēnu uz visu biznesa vidi.

No sliņķiem un blēžiem pilnībā izvairīties, protams, nevar ne valsts sektors, ne privātais bizness, svarīgi vien, lai tādi ir mazākumā. 

Te atzinīgi vērtējama vairāku nozaru asociāciju rosība, cenšoties blēdīgāk noskaņotajiem nozares pārstāvjiem brīdinoši norādīt: "Darbošanās pelēkajā sektorā jābeidz!". Savukārt valsts sektora reputācijai par labu varētu nākt principa "Vispirms konsultē, tad kontrolē" izteikšana ne tikai vārdos, bet arī pierādīšana darbos. Cerams, šis princips kliedēs publiskajam sektoram vēl raksturīgo, nepamatoto augstprātību pret cilvēkiem, kuri ar saviem nodokļu maksājumiem šo sektoru uztur. 

Tieši šobrīd gan valsts iestādēm, gan privātajam biznesam ir iespēja savu reputāciju spodrināt. Vai iespēja tiks izmantota, rādīs laiks.

Top komentāri

TrollisJT
T
Man šodien jau no paša rīta labs garastāvoklis - sasmīdināja ar uzstādījumu "ātra reputācijas uzlabošana". Ziniet, "ātri " uzlabot reputāciju varēja tikai dižciltīgie , izsaucot viens otru uz dueli... .
TrollisJT
T
Lai gan man nav gandrīz nekādas pozitīvas pieredzes kontaktējoties ar VID, tomēr aicinu ņemt vērā, ka VID neražo likumus, bet tos tikai izpilda. Laikam nav jēgas sagaidīt, ka VID sēdošie grāmatveži uzdrošināsies jel kā interpretēt likumus mums par labu, tas arī nav viņu uzdevums. So, ja gribam mest akmeni, jātēmē augstāk... .
auditors
a
kas tā par valsti , kas nevar paņemt to kas tai pienākas , proti samilzusī ēnu ekonomika , kura valstij nes milzu zaudējumus , kamēr VID nesamazinās to vismaz uz pusi , reputācijas nebūs ne vienam, ne otram
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē