Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Vajag mūsdienīgus uzņēmumus

Finanšu ministrija šonedēļ paziņoja, ka saskaņošanai tiek virzīti Mikrouzņēmumu nodokļa likuma grozījumi, kas paredz vienkāršot mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) režīmu. Šie grozījumi ir ietverti likumprojekta Par valsts budžetu 2025. gadam un budžeta ietvaru 2025., 2026. un 2027. gadam pavadošajos dokumentos.

Par MUN režīmu ir diskutēts daudzus gadus. Tam ir gan atbalstītāji, kuri iestājas par šī režīma saglabāšanu, gan noliedzēji, kuri pieprasa to likvidēt. Lai arī MUN režīms nav ideāls, tomēr ir skaidrs, ka tāds normatīvais regulējums, kas cilvēkiem, kuriem ir sava biznesa ideja, ļautu izmēģināt spēkus uzņēmējdarbībā, ir nepieciešams. Turklāt šāgada augustā SEB banka un aģentūra Norstat aptaujā secināja, ka tieši birokrātiskais slogs Latvijā tiek uzskatīts par vienu no galvenajiem šķēršļiem uzņēmējdarbības sākšanai. 

Laiku pa laikam skeptiska attieksme pret biznesa sācējiem ir nākusi ne tikai no valsts iestādēm, bet arī no lielo uzņēmumu vides, it īpaši tajās jomās, kurām raksturīgs darbinieku trūkums un asa konkurence. Ir pavīdējis arī visai savtīgs viedoklis, ka labāk, lai erudīti, mērķtiecīgi cilvēki dodas strādāt lielajos uzņēmumos nekā veido savu biznesu un saasina konkurenci. Tomēr, ja raugās plašāk, jaunu uzņēmumu veidošana ir nepieciešama. Konkurences saasināšanās ikvienā nozarē ir izdevīga patērētājiem, jo nereti tieši konkurence neļauj uzņēmumiem pārspīlēti paaugstināt cenas. 

Turklāt visu triju Baltijas valstu ekonomiskās situācijas salīdzinājums norāda, ka vislabāk patlaban veicas Lietuvai, un viens no iemesliem tam ir inovatīvās finanšu tehnoloģiju nozares attīstība (tas secināts, piemēram, bankas Luminor veidotajā Baltijas ekonomikas apskatā). 

Rodas iespaids, ka Lietuvā politiskā elite, uzņēmēju aprindas un arī sabiedrība kopumā labāk nekā pie mums saprot, ka jāraugās nevis pagātnē, bet nākotnē. XXI gadsimtā finansiāli veiksmīgs uzņēmums var balstīties uz attālināti strādājošiem, digitālo vidi izprotošiem darbiniekiem, precīzi definētu biznesa nišu un spēju ātri pielāgoties pārmaiņām, nevis uz milzīgām ražošanas telpām, mazkvalificētiem strādniekiem un produkciju, kas kaudzēm krājas noliktavās, gaidot labākus laikus eksporta tirgos.

Bez jaundibinātiem, mūsdienīgiem uzņēmumiem ekonomikai draud iestrēgšana pagātnē un Latvijas gadījumā – vēl izteiktāka atpalicība no abām Baltijas kaimiņvalstīm. Tādēļ arī ir svarīgi, lai būtu tāds normatīvais regulējums – MUN formā vai citādi –, kas veicinātu inovatīvu biznesa ideju īstenošanos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē