Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +12 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Vinnēs tie, kas pielāgojas

Dažādi ekonomisko situāciju un biznesa vidi raksturojošie dati, ekspertu viedokļi, aptauju rezultāti, kā arī pieredzes stāsti atklāj, ka par veiksmes atslēgu gan uzņēmumu, gan nozaru, gan valstu līmenī aizvien vairāk kļūst prasme iet līdzi laikam un pielāgoties 2024. gada realitātei.

Globālā mērogā tas nozīmē, ka nav gudri ignorēt digitālo jaunumu ienākšanu. Var jau vīpsnāt par mākslīgo intelektu, bet vīpsnātājiem var sanākt tāpat kā savulaik tiem uzņēmējiem, kuri nicīgi izturējās pret interneta parādīšanos un pēc tam bija spiesti atzīt, ka viņus apsteiguši konkurenti.

Ir arī skaidrs, ka e-komercija, kura piedzīvoja augšupeju Covid-19 pandēmijas gados, nekur nepazudīs. Cilvēki internetā pirks preces, iegādāsies pasākumu un transporta biļetes, apmaksās dažādus pakalpojumus, un arī kopumā bezskaidras naudas norēķinu izplatība aizvien augs.

Tāpat arī attālināts darbs ir iesakņojies uz palikšanu un no daudzām jomām nepazudīs, jo attālinātas strādāšanas priekšrocības saskata ne jau tikai darbinieki, bet arī uzņēmēji. Pirmkārt, attālināts darbs ļauj piesaistīt speciālistus no citām pilsētām, reģioniem un pat valstīm, un viņu profesionālais pienesums var uzņēmumiem būt ļoti noderīgs. Otrkārt, uzņēmumiem attālināta darba modelis ļauj ieekonomēt izmaksas, kas saistās ar plaša biroja uzturēšanu, jo katrs, kurš prot rēķināt, saprot – ikviens cilvēks, kas atrodas birojā, palielina elektrības un ūdens patēriņa rēķinus. Turklāt mūsdienās daudzu uzņēmumu specifika ir tāda, ka naudu jēgpilnāk ir investēt biznesa attīstībā, nevis plaša biroja uzturēšanā.

Tāpat arī nekur nezudīs dažādi tiešsaistes kursi un citi izglītošanās varianti, kam ir būtiska sociāla funkcija, – mūžizglītību tādā veidā var iegūt arī tie cilvēki, kuriem apmeklēt klātienes nodarbības nav iespējams.

Visas minētās tendences ir globālas, bet konkrēti Latvijai un pārējām Eiropas Savienības austrumu dalībvalstīm ir jārēķinās arī ar to, ka vismaz vēl tuvākajā laikā Krievija būs apdraudoša agresorvalsts un ģeopolitisko nestabilitāti ignorēt nevarēs.

Daudzās jomās, bet biznesa vidē it īpaši vinnē tie, kas spēj saprast, ka tādi laiki, kādi bija XXI gadsimta sākumā un pat vēl 2019. gadā, vairs neatgriezīsies. Protams, joprojām būs gan tirdzniecības centri, gan biroju kompleksi, gan norēķini skaidrā naudā, bet paralēli tiem aizvien ietekmīgāka un daudzveidīgāka kļūs digitālā pasaule. Galēji konservatīvs pārmaiņu noliegums un koncentrēšanās uz "vecajiem, labajiem laikiem" var iederēties atmiņu vakarā, bet ne Latvijas diezgan skarbajā ekonomiskajā realitātē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē