Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Visi riski apzināti?

Redzot valdības partiju aktīvo rosīšanos ap jautājumu par pašvaldību vēlēšanām, vairs nav šaubu, ka drīzas Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas ir neizbēgamas. Motivācijas tam, lai tā būtu, ir pietiekami daudz – gan sāktā parakstu vākšana par Saeimas atlaišanu, gan mediķu nerimstošā neapmierinātība ar politiķu nepildītajiem solījumiem, gan klamzīgā administratīvi teritoriālās reformas gaita, gan ekonomikas izaugsmes mazināšanās, kas spiež spert arī nepopulārus soļus, tostarp par nodokļu izmaiņām, gan arī sabiedrības sašutums par politiķu pielemto valsts budžeta finansējuma palielināšanu savām partijām – no tā visa sabiedrības uzmanība būtu kaut kā jānovērš, kaut vai, līdzībās runājot, radot haosu kaimiņsētā, tā novēršot skatus no nekārtībām pašu mājā.

Cits jautājums – vai izdosies? Proti, vai pietiekami labi apzināti visi riski par to, ka ārkārtas vēlēšanas Rīgā var vēl vairāk pastiprināt vilkmi pēc ārkārtas vēlēšanām visā valstī, jo cilvēki uztvers to kā risinājumu visām problēmām? Un vai apzināts, ka pašlaik Rīgā opozīcijā esošās partijas var nebūt pietiekami spēcīgas, lai konkurētu ar Saskaņu, kam ir īpaši stabils un viegli mobilizējams vēlētājs un ko glābt steigšoties "Briseles Nils", vai Gods kalpot Rīgai, kam ar faktiski jaunu līderi Rīgas mēra krēslā ir veiksmīgi izdevies sevi parādīt kā pragmatisku problēmu risinātāju, nevis populistu, kādi ir pārējie?

Zinu, ka lielas cerības tiek liktas uz grozījumiem likumos, kas noteiktu, ka ārkārtas vēlēšanu gadījumā, kā šis, būtu izlaižamas nākamās kārtējās vēlēšanas, tātad dome būtu jāvēlē nevis aptuveni uz gadu, bet vairāk nekā uz pieciem. Tas motivē uz Saeimu aizmigrējušās lokomotīves atgriezties pašvaldību vēlēšanu sarakstos, taču, kā redzam, tikpat labi "atvelk" atpakaļ uz Rīgu arī Briselē patvērušos. Tātad no tā ieguvumu maz – ko sarūpē sev, tas tiek arī konkurentam. Un naivi domāt, ka pēc visiem skandāliem bijušais Rīgas mērs vairs nav sava "saraksta vilcējs" – tas, ko par viņu dzird runājam latviskajā informatīvajā telpā, tiem, kuri pamatā sazinās krievu valodā, ir kā apdraudējums arī sev, tātad nostrādā pretēji un mobilizē.

Tāpat jāņem vērā, ka Saskaņa ir noskaņota priekšvēlēšanu kampaņā izmantot Saeimas atlaišanas kārti, mudināt savus vēlētājus parakstīties par referenduma rīkošanu. Cik vērti būs to solījumi Rīgas domes vēlēšanās, kuru dēļ tauta parakstās par Saeimas atlaišanu?... Tāpēc saku – nav pārsteigums, ka valdības partijas ar ārkārtas vēlēšanām Rīgā raujas novērst uzmanību no sevis, taču šī būtu tā reize, kad derētu kā šahā padomāt dažus gājienus uz priekšu par to, kāda būs pretinieku rīcība, kas var tikt izmantots pret pašiem, kādi ir spēku samēri, kādi ir iespējamie riski.

Top komentāri

Pareizaisjautājums
P
Vai t.s. "nacionālais bloks" arī turpmāk kodīsies un ēdīsies viens ar otru un vai turpinās ļaut saskaņiešiem pārvaldīt Rīgu?
Pareizaissecinājums
P
Ja t.s. "latviešu politiķi" būtu gudri politiķi... nekāda saskaņa nekad nebūtu tikusi tālāk par Rīgas Domes tualeti!
Rižskijs
R
Palaista dome - palaists Nils. Ievēlēta dome - ievēlēts Nils.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē