Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Asociācija: Anesteziologu trūkums Latvijā ir ļoti jūtams

Atbilstoši Slimību profilakses un kontroles centra datiem 2018. gadā Latvijā bija 299 praktizējoši anesteziologi-reanimatologi, kas, salīdzinot ar ārstiem citās specialitātēs, ir salīdzinoši daudz. Tomēr Latvijas Anesteziologu un reanimatologu asociācijas vadītāja, Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas Anestezioloģijas un reanimācijas nodaļas vadītāja Iveta Golubovska portālam Diena.lv norāda, ka anesteziologi Latvijā trūkst un it īpaši tas ir jūtams reģionos.

"Daļēji tas [ārstu trūkums] ir strukturāls, jo speciālisti strādā līdz trim, četrām darba vietām un ir grūtības normālu grafiku izveidē," saka Golubovska.

Viņa atzīmē, ka arī pēc Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) datiem anesteziologu-reanimatologu Latvijā netrūkst un speciālistu skaits ir pat jāsamazina. Tādējādi šogad uzņemšana valsts rezidentūrā tikusi samazināta par divām vietām  - no 15 līdz 17 vietām.  "Tādējādi iztrūkums būs vēl vairāk manāms pēc pieciem gadiem," prognozē Golubovska.

Pēc viņas sacītā, cilvēki pilnīgi vai daļēji pāriet strādāt tur, kur ir konkurētspējīgs  tirgus  atalgojums – 50 līdz 60 eiro stundā. "Ja algas necels atbilstoši solījumiem katru gadu, es domāju, mēs piedzīvosim otru emigrācijas vilni, kā pirms 10 gadiem, kad darbu Latvijā pameta 40 līdz 50 anesteziologi," viņa min.

Jau vēstīts, ka Daugavpils reģionālajā slimnīcā līdz 1. septembrim apturēta plānveida operāciju veikšana anesteziologu un reanimatologu trūkuma dēļ.

Top komentāri

ārstu kļūs vēl mazāk
ā
Turpinām maksāt mazas algas, ik pa brīdim kādu apsūdzam, pa kādam notiesājam un tad būs pavisam labi
.
.
Kaut kā nesaprotu- par valsts naudu sagatavo teologus, filosofus, filologus, folkloristus, politologus, sociologus un kādus tik vēl pakaļā pūtējus, bet anesteziologus sagatavot nevar???
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē