Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +14 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Deputāte: Valsts augstākajām amatpersonām būtu jāiesaistās jaunu grāmatu atvēršanā un popularizēšanā

Grāmatu apgādu intelektuālais pienesums sabiedrībai ir valsts prestiža jautājums, tādēļ valsts augstākajām amatpersonām būtu jāiesaistās jaunu grāmatu atvēršanā un popularizēšanā, Saeimas Valstiskās audzināšanas un jaunatnes lietu apakškomisijas sēdē pauda deputāte Janīna Kursīte-Pakule (NA).

Viņa uzskata, ka grāmatas par izcilām personībām un notikumiem netiek pietiekami atbalstītas - sociālo zinātņu nozare nav gatava sponsorēt to tapšanu, prese nepietiekami atspoguļo šīs grāmatas savos rakstos, kā arī televīzija nepietiekami pievērš uzmanību šiem jaunajiem izdevumiem.

Kursīte-Pakule pauda nostāju, ka tādēļ, sekojot Francijas prezidenta Emanuela Makrona un Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites piemēram, arī Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis un citas augsta ranga amatpersonas varētu iesaistīties jaunu grāmatu atvēršanā un popularizēšanā.

"Tas ir īpašs žanrs, bet jādomā par to, kā piesaistīt auditoriju. Idejas rodas ar valodas palīdzību, tās tiek realizētas grāmatās, un Valsts prezidents ir, ja ne ideju tēvs, tad ideju aizgādnis," sacīja Kursīte-Pakule.

Tāpat viņa uzskata, ka ministrijas varētu finansiāli atbalstīt grāmatas, kas vēsta par attiecīgās ministrijas nozares īpašām personībām. Kursīte-Pakule pauda, ka šāda veida palīdzība noņemtu slogu no Valsts kultūrkapitāla fonda, jo šobrīd tas ir vienīgais instruments, ar kā palīdzību valsts atbalsta jaunu grāmatu tapšanu.

Savukārt uzaicinātie izdevniecību pārstāvji vienprātīgi atzina, ka reģionālajām pašvaldībām nepieciešams atvēlēt līdzekļus bibliotēku publiskiem grāmatu iepirkumiem, lai jaunākās grāmatas par izcilām personībām un notikumiem nonāktu arī to plauktos.

 

Top komentāri

kalvadoss
k
Mūslaiku augstākās amatpersonas ar savu klātbūtni kompromitētu jebkuras patiesi vērtīgas grāmatas t.s.atvēršanu... IQ viņiem kā palīgskolas absolventiem, bet morāle kā vecu zivju andelētājiem
Zobs Kaulā
Z
Latvija ir tik trūcīga un lai sarakstītu puslīdz vērtīgu grāmatu ir nepieciešami vairāki gadi. Latvija nespēj radīt litersatūru.
Pakultēvs
P
Kā deputātei vajadzētu skatīties uz dzīvi vērinīgāk, un nestutēt tikai savu mūža hobiju...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Iestāties par latviešu valodu

Temats par latviešu valodu un citām valodām mūsu sabiedrībā tiek aktualizēts laiku pa laikam, turklāt bieži tad, kad tuvojas vēlēšanas vai pavīd izmaiņas likumos un noteikumos.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē