Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Pacientiem un mediķiem jāzina, kur un cik finansiāli liels uzlabojums būs

Ražuks: Nedrīkst veselības finansējuma pieaugumu budžetā ierakstīt ar vienu skaitli

Iepazīstoties ar budžeta projektu, ar pārsteigumu konstatēju, ka Paskaidrojumu par 2018. gada budžetu 29. Veselības ministrijas sadaļā, 797. lpp. atspoguļotais Veselības aprūpes finansējums 2016.-2020. gadā vēl ar vien svārstās tradicionālajās 800 miljonu robežās: 2016. gadā – 799 713 478 eiro; 2017. gadā – 785 676 280 eiro; 2018. gadā – 809 750 255 eiro; 2019. gadā un 2020. gadā – 802 055 995 eiro. Un tālāk dokumentā arī visa 2018. gada veselības budžeta detalizācija (cik konkrēti būs ambulatorai, stacionārai aprūpei, mediķu algām, rezidentu apmācībai, rehabilitācijai u.t.t.) tiek veikta no tradicionālajiem 800 miljoniem. Taču Veselības un Finanšu ministriju prezentācijas nemitīgi runa par citiem skaitļiem, kuri izriet no Veselības budžeta pieauguma par 200 miljoniem eiro 2018. gadā. Kur tad budžeta likumprojektā ir apslēpts šis pieaugums?

Meklēju tālāk un ar vēl lielāku pārsteigumu konstatēju, ka viss šīs pieaugums ierakstīts tikai ar vienu vienīgo skaitli – 198 702 674 eiro. To var atrast Paskaidrojumos par 2018. gada budžetu 74. resorā Gadskārtēja valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmais finansējums 883. lpp. un likumprojekta Par valsts budžetu 2018. gadam 4.pielikuma 198. lpp. uzreiz aiz Līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, kuru ierakstīšana budžetā ar vienu skaitli ir loģiskā un saprotama, jo nevaram precīzi paredzēt dabas katastrofas un olimpiešu uzvaras. Taču veselības aprūpe tiek detalizēti plānota.

Izrādās, kā 2018. sākumā šie 198 702 674 eiro tiks sadalīti ar Ministru kabineta rīkojumu pēc Veselības ministrijas ieskatiem. Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) debatēs par 2018. gada budžeta projekta pieņemšanu pirmajā lasījumā sauca veselības finansējuma izaugsmes skaitļus, kuru budžeta projekta nemaz nav. Pamatojot veselības budžeta izaugsmes sadalījumu, uz Budžeta komisiju Veselības ministre Anda Čakša atnesa A4 lapu bez nosaukuma un paraksta, tā saucamo "nepapīru" ("non paper" diplomātu žargonā). Par šo sadalījumu Ministru kabinets vēl kaut kad lems.

Necaurspīdīgi, bez parlamentārajam debatēm tiks sadalīta naudas summa, kas pārsniedz visu 181 979 248 eiro lielo Latvijas Kultūras ministrijas budžetu.

Ļoti svarīgi ir tas, kā turpinās ar skaitļiem budžetā nepamatoti solījumi, nav budžeta nostiprinātas konkrētās izaugsmes summas, lai, piemēram, mediķi noticētu sagaidāmai algu palielināšanai 2018. gadā. Man nav ko viņiem parādīt! Pieredze ar uzticēšanos Veselības ministrijas solījumiem nav tā labāka. Tā Valsts kontroles veikta revīzija Vai ambulatora veselības aprūpes sistēma ir uzlabojama? (2017. gada janvāris) starp citiem trūkumiem parādīja, ka ministrija nepilda pašu izstrādātos normatīvos aktus. Valsts kontrole revīzijā izlases veidā vērtēja 39 politikas plānošanas dokumentos noteiktos pasākumus un secināja, ka 31 no tiem nav ieviests. Un vairākumā gadījumu naudas trūkums nebija galvenais iemesls. Netiek pildīts arī 2017. gada 31. maijā ar Ministru kabineta rīkojumu Nr. 269 pieņemtais Veselības aprūpes pakalpojumu onkoloģijas jomā uzlabošanas plāns 2017.–2020. gadam, kur ir skaidri ierakstīts 14,6 miljonu eiro pieaugums jauno, inovatīvo kompensējamo medikamentu ieviešanai. Tas ir Ministru kabineta rīkojums Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) parakstu. Netiek pildīts un viss.

Plāni uzlabot onkoloģisko slimnieku ārstēšanas iespējas, pielietojot personalizēto terapiju, paliek uz papīra. Tam es nevarēju piekrist nekad, taču cēloņus bija iespējams izprast - naudas veselībai trūka katastrofāli, finansēšanas "deķis" ir plāns, lai dzēstu ugunsgrēkus, jābūt iespējai naudu operatīvi "pārsviest" no vienas pozīcijas uz otru. Taču tagad nauda ir! Kā veselības budžeta papildinājums nāk atjaunotās Latvijas vēsturē neredzēta divsimtos miljonus mērāma summa. Tāpēc nedrīkst turpināt šo slepenību. Parlamentam jābūt pārliecinātam par Veselības budžeta pieauguma sabalansētu un lietderīgu izlietojumu, un ir visas iespējas to izdarīt uz Valsts budžeta 2018. gadam un Vidēja termiņa valsts budžeta 2018. - 2020. gadam pieņemšanu Saeimā otrajā lasījumā.

Vēl pavisam nesen – 2018. gada 7. augustā - Ministru kabinets pieņēma Veselības ministrijas sagatavoto konceptuālo ziņojumu Par veselības aprūpes sistēmas reformu (Ministru kabineta rīkojums Nr. 394), kur precīzi sadalīts divsimt miljonu pieaugums veselībai pa tēriņiem, prioritātēm, programmām un vajadzībām. Garās tabulās var visu redzēt. Balstoties uz šo Ministru kabineta rīkojumu, esmu sagatavojis un iesniedzis priekšlikumus otrajā, galīgajā lasījumā papildināt likumprojektus Par valsts budžetu 2018. gadam un Par vidēja termiņā valsts budžetu 2018.–2020. gadam ar detalizētu papildus finansējuma veselībai sadalījumu. Pacientiem un mediķiem jāzina, kur un cik finansiāli liels uzlabojums būs, bet Saeimai jāsaglabā tiesības veikt ne tikai likumdošanas darbu, bet arī veikt parlamentāro kontroli par tā izpildi. Šeit ir nepieciešams arī sabiedrības viedoklis un atbalsts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Iestāties par latviešu valodu

Temats par latviešu valodu un citām valodām mūsu sabiedrībā tiek aktualizēts laiku pa laikam, turklāt bieži tad, kad tuvojas vēlēšanas vai pavīd izmaiņas likumos un noteikumos.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē