Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Tieslietu ministrija: 95% gadījumu ar likumu konfliktā nonākušus bērnus soda ar viduslaiku līdzekļiem

Patlaban 95% gadījumu Latvijā ar likumu konfliktā nonākuši bērni tiek sodīti ar viduslaiku līdzekļiem, šodien Nevalstisko organizāciju un Ministru kabineta sadarbības memoranda īstenošanas padomē paziņoja Tieslietu ministrijas (TM) pārstāve Sanita Armagana, kura informēja par TM izstrādāto Bērnu antisociālas uzvedības prevencijas likumprojektu.

Pēc TM pārstāves teiktā, prakse liecina, ka 95% gadījumu, kad bērns nonāk konfliktā ar likumu, valsts reaģē ar tradicionālajiem kriminālatbildības un administratīvās atbildības līdzekļiem. "Mēs piemērojam bērniem viduslaiku atbildības līdzekļus 95% gadījumu," uzsvēra Armagana.

Lai mainītu līdzšinējo pieeju, TM rosina noteikt, ka bērna uzvedība norāda uz to, ka konkrētā bērna tiesības jau iepriekš tikušas pārkāptas, un viņa intereses kādā brīdī nav ievērotas vai palikušas novārtā. Tāpat noteikts, ka aprūpes trūkums, vecāku un citu pieaugušo vienaldzība, nevēlēšanās saprast un apmierināt bērna vajadzības, noved viņu līdz likumpārkāpuma izdarīšanai.

Armagana uzsvēra, ka likumprojekta mērķis ir mainīt veidu, kādā domājam par bērnu sodīšanas problēmu. "Ir jāreaģē uz bērna uzvedības cēloņiem, nevis sekām. Ir jāmaina metodes, ar kādām mēs strādājam ar bērniem. Iestādēm, vecākiem un bērnam ir jāstrādā kopā - bērna labā," teica TM pārstāve.

Bērnu likumpārkāpumu prevencijas galvenie principi paredz ieviest agrīnās prevencijas principu, individualizācijas principu, pozitīvās pedagoģijas principu, bērna likumisko pārstāvju līdzdarbības un atbildības principu, kā arī institūciju sadarbības principu.

TM rosina pilnībā attiekties no policejiskas izmeklēšanas un bērna sodīšanas.

Reformas īstenošanai plānotais finansējums prevencijas pasākumiem bērniem ir 41 371 500 eiro.

Bērnu antisociālas uzvedības prevencijas likumprojekts patlaban ir nodots starpinstitūciju saskaņošanai. Plānots ka jau šogad likumprojektu varētu skatīt Ministru kabineta komiteja.

 

Top komentāri

ļuļa
ļ
atslēgas vārdi: Reformas īstenošanai plānotais finansējums prevencijas pasākumiem bērniem ir 41 371 500 eiro.
Apriņķa Avīze:
A
Žēl, bet arī tiesu sistēma, ko Apgaismības laika dižgari bija iecerējuši ne tikai kā civilo strīdu risināšanas un kriminālsodu noteikšanas iestādi, bet arī kā izpildvaras uzraudzības institūtu, ne vienmēr ir mazāk aizsargātās personas pusē. Turklāt sarežģīto procesuālo normu un augsto izmaksu dēļ tā ne vienmēr ir pieejama. Tādēļ kariņa rezultāts parasti ir labi paredzams: nomenklatūra uzvar, kāds politiķis vai ierēdnis ir apmierināts, bet kāds vienkāršais cilvēks ieraujas savā čaulā, cits vairs nav pierunājams šai valstij no brīva prāta maksāt nodokļus, vēl cits sakravā mantas un aizbrauc. Iespējams, ka uzvarējušais politiķis vai ierēdnis pēc gadiem par šīm uzvarām vairs nemaz tik priecīgs nebūs, tomēr laiks un enerģija būs bezjēdzīgi izšķiesti. Mēs esam pārāk maza nācija, lai varētu atļauties tērēt laiku un enerģiju bezjēdzīgiem kariņiem citam ar citu. Mums ir jākļūst labvēlīgākiem vienam pret otru, jāpārstāj aizrauties ar citu cilvēku regulēšanu un sava enerģija jāvirza uz attīstību
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē