Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Par karogu

Mežaparka Lielā estrāde, 1988. gada 7. oktobris. Manifestācija Par tiesisku valsti.

Sapulcējušies vienkop 120 000 Latvijas iedzīvotāju. Dalībnieku skaita ziņā to pārspēs tikai Baltijas ceļš pēc nepilna gada. Bet šeit estrādē vienuviet 120 000. Katrs ar savu domu, pārliecību, apņemšanos, cerībām.

Tautas frontes dibināšanas kongress sākās nākamajā dienā. Nodibināja to krietni pēc pusnakts, tātad – aiznākamajā.

Šī ir fotogrāfija, par kuru man nekas nav sakāms. Šī ir fotogrāfija pati par sevi. Vienkārši – tā tas toreiz bija pirms trīsdesmit gadiem.

Ja nu vienīgi nedaudz par karogu. Tā gada vasaras sākumā, dienā, kad tika atzīmēta deportācijas kārtējā gadadiena, notika gājiens. Tas nāca iekšā pilsētā no Berģiem. Pilsoņi nesa plakātus. Tajos bija uzraksti par deportācijām, okupāciju, daži puiši nesa sarkanbaltsarkanos karogus. To nebija daudz. Milicijas ķēde viņus sagaidīja Juglā. Tālāk uz Brīvības pieminekli lielā straume plūda jau tērcītēs. Liela daļa vienkārši sasēdās tramvajā, kuru milicija nespēja aizturēt. Tramvaju vagoni plakātiem logos lēni ripoja centra virzienā. Puisim, kurš ar karogu bija izkāpis no tramvaja, milicija skrēja pakaļ līdz pat Stučkas ielai, kur viņam ceļu nogrieza milicijas bobiks ar papildspēkiem. Puisi sita, karogu plēsa. Kāds privātā ģērbies palīgs entuziasts mēģināja izsist man no rokām fotoaparātu. Neizdevās. Puisi bobikā aizveda. Šīs fotosērijas noslēguma fotogrāfija ir milicijas automašīnas logam piespiestā puiša plauksta ar zīmi "V".

Bet laiks ritēja strauji. Jau pavisam drīz, folkloras festivāla Baltica 88 gājienā, sarkanbaltsarkano karogu iznesa cauri pilsētai. To neviens nesaplēsa, nesēju nesita. Drīz pie Brīvības pieminekļa stāvēja jau vairāki puiši ar karogiem.

Tāpēc šī fotogrāfija ar karogu Mežaparka estrādē. Man tā ir svarīga. Tam kopējam stāstam par mūsu karogu un mums.

Arī rīt visā Latvijā būs izkārti karogi. Vēlēšanas. 

P.S. Nesen noskatījos amerikāņu filmu, skarbu filmu. Tajā bija epizode ar karogu. Kāds pilsonis Amerikas mazpilsētiņā neuzmanības pēc pie savas mājas bija karogkātā pacēlis valsts karogu otrādi, tā teikt, kājām gaisā. Nepievērsa uzmanību. Viņa kaimiņš skaidroja – tas nozīmējot saucienu pēc palīdzības. Vai kaimiņam nelaime sētā? Vai tas kāds starptautiski pieņemts signāls vai tikai Amerikā, nezinu. Interesanti, ja arī Latvijā.


Laikraksta Diena 2018. gada kalendāru veidoja fotogrāfa Aivara Liepiņa melnbalto fotogrāfiju izlase. Visu 12 mēnešu fotogrāfijas kopā ar fotogrāfa veidotajiem stāstiem var apskatīt portāla Diena.lv veidotajā sadaļā - Mirklis pirms!

Top komentāri

Jānis Cielēns
Līdz IVANA BARGĀ IEBRUKUMAM LATVIJAS ZEMĒS, LATVIJA BIJA BRĪVA NO ZARAZĀM IEKAROTĀJIEM KRIEVIEM!
Taisnība
T
МЫ РУССКИЕ ВСЕГДА БЫЛИ ХОЗЯИВАМИ ЛАТВИИ ! Латвия до 1918 принадлежала России. 50% Риги построено до 1918 и 50% с 1940 по 1991. ЛАТВИЯ СЕГОДНЯ. Это 1,6 мил.чел. 800 тыс. говорящих на лат. , 800 тыс. русскоязычных (русские, белорусы, украинцы и их дети). Общество латышей представляет матриархальную, деклассированную массу. 70% госслужащих женщины. Общество латышей это пустое, а порою психически неадекватное создание.Фактически без своих национальных интересов.Русскоязычные на 60% рожденные после 91 года.Совершенно не похожи на людей живущих в славянских странах. Учеба в местной школьной по программе 40%лат.языка,60 родного.С этих людей 80% не когда не были в России, не учились по программе обучения Российских школ.60% этих людей не дня не где не работали.Как бы это печально не звучало! Поведение, лексика, мышление, мировоззрение очень низкого уровня. Они даже внешне, отличаются от жителей трех вышеупомянутых стран. Вот такое общество в этой маленькой стране. Фактически страна БОМЖ.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits