Uz palodzes var izaudzēt stādus arī garšaugiem, salātiem, steidzināt lociņus un tikt pie gardiem mikrozaļumiem. Taču kādos traukos vislabāk diedzēt, lai būtu ērti izpiķēt un sadalīt stādus, tie neizstīdzētu un palodze izskatītos pēc mini dārziņa, nevis krāmu noliktavas? Dārzkopības preču veikalos ir iespējams iegādāties dažādus traukus dēstu audzēšanai – gan nelielus plastmasas un kartona podiņus, kūdras kasetes u. c., taču dēstu audzēšanas vajadzībām var pielāgot arī mājās jau esošus priekšmetus un pat tādus, no kuriem stādu neizņemot var ar visu trauku stādīt dobē.
Olu čaumalas
Nelielu stādiņu izaudzēšanai, kurus drīz dēstīsiet citur, un tādiem, kam nav dziļa sakņu sistēma, kā trauciņi noder olu čaumalu pusītes. Tajās ieber augsni un sēj pāris sēkliņas vai varbūt pat tikai vienu, taču jāņem vērā, ka ne visas sēkliņas izdīgst! Šādā veidā var audzēt salātus, spinātus, baziliku un citus garšaugus, arī lavandas stādiņus. Čaumalas var novietot olu kastītē vai kā dekoratīvu elementu nostiprināt, piemēram, sūnās. Laista, apsmidzinot augsnes virskārtu. Jāatceras, ka šādā traukā augiem nevajadzētu atrasties ilgāk par pāris nedēļām vai maksimums mēnesi, lai to saknēm būtu vieta, kur augt, un tie nenīkuļotu, neizstīdzētu. Augus pārstāda ar visu čaumalu, kas ir bagāta ar kalciju un noder augsnes bagātināšanai ar mikroelementiem. Lai saknēm būtu vieglāk izlauzties, čaumalas apakšējā daļā izveido atverīti.
Visu rakstu lasiet avīzes Diena trešdienas, 4. marta, numurā! Ja vēlaties laikraksta saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!