Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Annas stāsts: Par karošanu - ne vārda

Laikam jau tiesa, ka katram cilvēkam viņa liktenis ir šūpulī ielikts un kaut ko tajā mainīt gandrīz nav iespējams.

Sākās viss kādā jūnija pēcpusdienā. Piebraucu pie mūsu bankomāta Pāvilostā, kas atrodas informācijas centra telpās, un tur viņu satiku - mana vecuma pavisam nosirmojušu sieviņu. Pazīt viņu bija grūti, lai gan mūsu meitas savulaik mācījās kopā. Šodien neesot autobusa vai arī jau pusstundu kavējot, teica Anna. Piedāvājos viņu aizvest uz mājām. Pa ceļam sākām sarunu par bērniem, un tā uzzināju par Anniņas traģēdiju.

Ar sirdi juta 

Pēc zinību apgūšanas Pāvilostā mūsu meitas turpināja skoloties Liepājas Medicīnas skolā. Annas meita Rita kļuva par Liepājas Reģionālās slimnīcas ķirurģiskās nodaļas medmāsu. Reiz tur ārstējās kāds tumšmatains jauneklis, pēc tautības gruzīns. Jaunieši samīlējās un drīz ieradās Annas mājās, lai paziņotu, ka Liepājas Dzimtsarakstu nodaļā jau iesnieguši iesniegumu oficiālas kopdzīves uzsākšanai. Kas atlika Ritas vecākiem - viņi devuši savu svētību. Ar ko īsti nodarbojās Annas nākamais znots, to viņa tā arī neuzzināja. Arī Rita neko negribējusi stāstīt, parasti aizbildinoties - gan jau, vēlāk.

"Toreiz Ritai bija atvaļinājums, tādēļ viņa ar Ruslanu ciemojās pie mums ilgāk. Pēc tam abi bija iecerējuši braukt uz Pāvilostu apciemot Ritas draudzenes. Kādudien, kamēr mans vīrs ar Ruslanu vakarā cepa šašliku pagalmā, mēs ar Ritiņu birdinājām asaras manā istabā. Laikam ar mātes sirdi jutu - kaut kas nebūs labi," atceras Anna. Pienākusi diena, kad Rita un Ruslans posās uz Pāvilostu. "Kad atvadījāmies autobusa pieturā, man bija slikta nojauta, bet vai varēju iedomāties, ka savu bērnu redzu pēdējo reizi? Atvadu buča Ritai uz vaiga sanāca tāda garāka, pat vīrs Kārlis noteica, lai beidzu puņķoties, neatvadāmies jau uz mūžu," stāsta Anna. Pēc tam jaunie bija ieplānojuši braukt pie Ruslana vecākiem kaut kur uz Ziemeļkaukāzu, Anna vēl noprasījusi, vai tas nav tur, kur karo - Čečenijā? "Tiku mierināta, ka karš sen beidzies, bet patiesībā bija beidzies pirmais čečenu karš, taču otrais tikai uzņēma apgriezienus, vietējie aizgāja kalnos, un partizānu cīņas turpinājās."

Tikai divas vēstules 

No meitas Anna saņēmusi divas vēstules - klājoties labi, Ruslana mājās esot uzņemta mīļi. Lai nebūtu garlaicīgi, Rita mazliet piepelnoties vietējā slimnīcā. Par karošanu - ne vārda. "Par to mēs ar vīru gan no avīzēm, gan televīzijas uzzinājām. Pēc šīm divām vēstulēm iestājās klusums. Nu jau pagājuši gandrīz desmiti gadi," nopūšas Anna.

Lai meklētu meitu, vajadzīgi līdzekļi. Tad Anna atcerējusies par savas vecmāmiņas dāvanu - masīvu gredzenu ar palielu gaiši zaļu akmeni, esot vēl no baronu laikiem. Ja to varētu pārdot, būtu nauda, par ko noalgot cilvēku meitas meklēšanai. Atcerējos savu bijušo kolēģi - arī kuģa kapteini. Reiz viņš izteicās, ka viņa dēls esot beidzis Juridisko fakultāti Rīgā un trīs gadus stāžējies Anglijā, tagad strādājot prokuratūrā. Pēc pāris dienām mēs ar prokuratūras svarīgu lietu izmeklētāju Māri sēdējām Anniņas goda istabā un klausījāmies viņas stāstu par meitu. Vienīgais pieturas punkts bija pasta zīmogs uz pēdējās vēstules - Vedeno.

Izmeklētājam bija iespēja paņemt atvaļinājumu, lai dotos noskaidrot, kas noticis ar Ritu. Pazuda viņš labi ilgi, kādudien tikai piezvanīja no Maskavas, ka tūlīt izlidojot uz Adleru un klusums. Sazvanījos ar Annu trīs četras reizes dienā. Varat iedomāties, ko šajās dienās pārdzīvoja nelaimīgā māte! Nekāds krietnais mierinātājs arī es nebiju, pāris reizītes aizskrēju ciemos, pateicu kādu mierinošu vārdu.

Pēc oficiālās versijas

Bija piektdienas vakars, kad Māris piezvanīja jau no Rīgas - rīt būšot pie mums, tad visu pastāstīšot. Un tā - mēs atkal sēžam Anniņas istabā, malkojam kafiju un klausāmies Māra stāstījumu.

Kad jaunieši nokļuvuši pie Ruslana vecākiem, tur gājis vaļā viens no nežēlīgākajiem kariem cilvēces vēsturē, tikuši slepkavoti visi, gan sievietes, gan bērni un veci cilvēki. Ruslans esot kritis trešajā dienā pēc atbraukšanas. Rita pēc tam visu laiku ņēmusies ar ievainotajiem. Arī Ruslana māsa esot ievainota plecā un nogādāta uz pārsiešanu ar visu snaipera šauteni, uz kuras laides bijušas 12 zvaigznītes. Kad karavīri iebrukuši pārsiešanas telpā, arī šī šautene atradusies tur. Mūsu Ritiņa tikusi aizturēta nevis kā medicīnas darbiniece, bet kaujiniece. Ar sasietām rokām viņa kopā ar citiem gūstekņiem tikusi iestumta helikopterā, lai nogādātu kaut kādā štābā. Viens no sagūstītajiem kaujiniekiem pēc vairākiem gadiem esot atgriezies, viņš arī zinājis pastāstīt, ka apsardzes karavīri kaut kur kalnos Ritu izgrūduši no helikoptera. Oficiālā versija - ka izlekusi pati.

Tas arī viss par krietnas latviešu meitenes traģisko likteni tālās Čečenijas kalnos. Un tas viss - mīlestības vārdā.

Top komentāri

Maskavas svoloci..
M
riebigaki par fasistiem.. ja sagustija Latvijas meiteni Ritu tad vismaz vareja nenogalinat.. noladets tas Putins..
RK
R
Krievu laikos no tuvējā garnizona kaukāzietis bija ieskatījies manā pagastniecē. Meitene bija autobusā braukusi pie vecākiem,bet kaukāzietis,mīlas pārņemts ,skŗējis kājām pakaļ.Tā arī ienāca meitenes vecāku mājās.Karaspēka daļas komondieris uzzinājis par viņu sakaru,atbrauca pie meitenes vecākiem un teica vārdus : "darat visu,lai viņus izšķirtu...jūs,latvieši,nezinat šīs tautas,kur sievas ir verdzenes ! "Laikam jau bija atradis īstos vārdus,ja tagad sieviete saka,ka esot lielu pateicību parādā šim komandierim,jo nu viņa zin vairāk par viņu parašām,lai saprastu,ka no viņu kopdzīves nekas nevarēja labs sanākt ;)
Andrejs
A
Labs raksts, lai mūsu daiļavas VARBŪT padomās, pirms metīsies sveštautiešu apskāvienos un noticēs skaistām pasakām par laimīgo dzīvi. Ar čurkām savulaik krievos sanāca kopā dienēt. Tpu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Man nepatīk vārds "klients"

Par to, kas nepieciešams īpašo bērnu ģimenēm, nav lielāku ekspertu kā pašas ģimenes, saka sociālā darbiniece Dace Ikauniece

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits