Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

No izmeklējumiem nav jābaidās

Mamogrāfija – metode, kas palīdz atšķirt labdabīgus krūšu veidojumus no ļaundabīgiem.

Lai veiksmīgi ārstētos, liela nozīme ir savlaicīgai audzēju diagnosticēšanai. Krūts vēža izmeklējumu programmu Latvijā veic reizi divos gados, sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem. Statistikas dati liecina, ka sievietēm šajā vecumā visbiežāk tiek diagnosticēts krūts vēzis. Taču savai veselībai jāseko līdzi jau daudz agrāk un regulāri jāpārbaudās, gan apmeklējot ginekologu, gan reizi gadā vai divos veicot krūšu ultrasonogrāfiju, stāsta Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas radioloģe diagnoste Justīne Deičmane.

 

Vai metode ir ātra un vienkārša? 

Mamogrāfija ir krūts audu rentgenoloģiska izmeklēšana ar zemas intensitātes rentgenstariem, lai diagnosticētu veidojumus, cistas un palīdzētu atšķirt labdabīgus audzējus no ļaundabīgajiem. To izmanto valsts apmaksātā krūts vēža skrīninga ietvaros, un šis izmeklējums ir samērā viegli pieejams un ātrs. Taču vārds "ātrs" nebūt nenozīmē to, ka šo attēldiagnostiku veic pāris minūšu laikā kā fotosalonā. Lai pēc iespējas labāk atklātu iespējamās izmaiņas, nepieciešams panākt kvalitatīvus attēlus. To ne tikai nodrošina tehnoloģijas, bet arī rūpīgi sagatavošanās darbi izmeklējuma veikšanai. Lai attēlā varētu ietvert visus krūts dziedzeraudus, katrai krūtij veic divus rentgenuzņēmumus –  vienu no augšas un vienu no sāniem. Šāds izmeklējums kopumā ilgst ne mazāk par 15 minūtēm, jo pacientei ir ne tikai jānoģērbjas, jāveic izmeklējums un jāsaģērbjas, bet arī jāvelta laiks īsai sarunai, jāizklāsta arī sūdzības, jāinformē par iepriekš veiktajām operācijām un ārstēšanu, lai varētu nolasīt attēlus pareizi un sniegt pēc iespējas precīzāku slēdzienu. (Vēlams līdzi paņemt arī visus iepriekšējos krūts dziedzeru izmeklējumu rezultātus, ja tādi ir.) Ļoti svarīgi ir izskaidrot pacientam izmeklējuma būtību, sevišķi, ja to veic pirmo reizi. Izmeklējuma laikā nepieciešama arī pacienta līdzdalība un ļaušanās procedūrai.

 

Vai visi mamogrāfi darbojas vienādi?

Jebkura aparāta plātnīte saspiež krūti automātiski tieši tik, cik nepieciešams, lai spiediens būtu pietiekams laba attēla iegūšanai. Krūti iespiežot starp divām plātnītēm, tiek samazināta ne tikai starojuma deva krūts audiem, bet nodrošināts arī krūts nekustīgums, līdz ar to novērsti kustību izraisīti artefakti, iegūts skaidrāks rentgenattēls un labāka izšķirtspēja. Izmeklējumu iespējams veikt gan medicīnas iestādēs (šobrīd pieejama arī mamogrāfija ar tomosintēzes funkciju), gan īpaši aprīkotos mobilās mamogrāfijas autobusos, kas pieejami izbraukumos pa Latviju. Izmeklējumu ar visiem šiem aparātiem veic vienādi, tikai tomosintēzes mamogrāfā ekspozīcija ir garāka un līdz ar to krūts tiek saspiesta mazliet ilgāk.

 

Vai mamogrāfiju var veikt visām sievietēm?

Izmeklējumu nevar veikt grūtniecēm. Jaunām sievietēm (līdz 40 g.) mamogrāfiju nozīmē diagnozes precizēšanai, ja ultrasonogrāfijā atrasta kāda patoloģija. Jāatzīst, ka šīs abas metodes viena otru papildina, bet ne aizstāj. Mamogrāfiju var veikt arī, ja ir ievietoti krūšu implanti, tikai pacientei par to būtu jābrīdina asistents, kas veic izmeklējumu. Svarīgi ir zināt un informēt asistentu, kad un kurā iestādē ir iepriekš veikta mamogrāfija, lai varētu salīdzināt attēlus dinamikā, kas var būt ļoti svarīgi, sākoties izmaiņām. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits