Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Arī gavēt var garšīgi!

Kafejnīcas Muklājs īpašnieks un virtuves guru Visvaldis Dreiska sentēvu pavārgrāmatās atrod idejas receptēm, kurām piešķir mūsdienīgus akcentus. Arī gavēņa laikā Visvaldis piedāvā garšīgus un sātīgus ēdienus.

***

Grūbu krēmzupa ar ķīšiem un dārzeņiem

4 porcijām VAJADZĒS:

600 g svaigu ķīšu (pašlaik tirgū maksā 45 sant./kg),

200 g grūbu, dārzeņus (1 burkānu, ¼ selerijas saknes, 1 purava zaļo daļu), sāli pēc garšas, adžiku asumam

Grūbas mērcē 1 stundu. Tad tās ieber 1,5 l ūdens, pievieno dārzeņus, sāli un vāra, kamēr mīkstas. Kad gatavas, izmet puravus. Grūbas, dārzeņus un adžiku sablenderē. Var pievienot arī ķiplokus.

Ķīšus notīra, atbrīvo no asakām. Fileju sadala gabaliņos un saliek šķīvjos, virsū kārto sablenderētās grūbas ar dārzeņiem. Rotā ar veselu ķīsi.

***

Burkānkūka

VAJADZĒS:

1,5 kg svaigu burkānu, rozīnes,

valriekstus, 4 olas, 350 g brūnā cukura, 200 g sviesta

250-300 g miltu, ¼ tējk. cepamā pulvera, citronu,

ingvera sakni

Glazūrai:

1 kārbiņu maskarpones siera (250 g), 300 g pūdercukura, 150 g sviesta, šķipsniņu vanilīna

Burkānus notīra un smalki sarīvē. Blenderī uzputo brūno cukuru ar pakusušu sviestu un olām, pievieno sarīvētos burkānus, riekstus, rozīnes, cepamo pulveri, izspiestu citrona sulu, var pierīvēt ingveru, lēnām pievieno miltus. Visu kārtīgi sablenderē. Knifiņam šajā brīdī masā var iemaisīt, piemēram, dzērvenes.

Tortes formu ieziež ar sviestu, kārto tajā kūkas masu. Zem topošās kūkas paliek trauciņu ar ūdeni. Cep 160 grādos 20 -30 min. Gatavību pārbauda, kūkā iespraužot kociņu - ja masa nelīp klāt, kūka ir gatava.

Glazūrai sablenderē pūdercukuru ar pakusušu sviestu (tas ir diezgan ilgs process), tad pievieno maskarpones sieru, vanilīnu un citrona sulu. Pēc vēlēšanās var pierīvēt arī citrona miziņu. Turpina blenderēt, kamēr izveidojas viendabīga masa. Izņem no cepeškrāsns kūku un pēc 2 min., nenoņemot formai bortiņus, uzziež tai 1/3 glazūras masas. Kad kūka mazliet padzisusi, to uz 2 stundām ievieto ledusskapī. Tad kūku izņem, atbrīvo no formas un ar lāpstiņu apziež ar atlikušo glazūru. Kūku dala gabalos un pasniedz dekorētu pēc namamātes gaumes un izvēles.

***

Puķukāposts ar cepuri

VAJADZĒS:

1 puķkāpostu, rīvmaizi,

sviestu

Novāra puķkāposta galvu, ne gluži mīkstu. Paralēli gatavo cepuri - uz pannas sviestā karsē rīvmaizi, kamēr tā uzsit putiņas. Izņem no ūdens puķkāpostu, notecina, liek uz šķīvja, virsū kā cepuri uzliek sviestā apcepto rīvmaizi. Pasniedz karstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ziemassvētku dzērieni

Pagājušajā reizē stāstīju par populārāko Ziemassvētku sezonas dzērienu – karstvīnu –, taču Eiropas tautām ir vēl citi dzērieni. Dažas variācijas par karstvīna tēmu, citi – pilnīgi atšķirīgi dzērien...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko