***
Grūbu krēmzupa ar ķīšiem un dārzeņiem
4 porcijām VAJADZĒS:
600 g svaigu ķīšu (pašlaik tirgū maksā 45 sant./kg),
200 g grūbu, dārzeņus (1 burkānu, ¼ selerijas saknes, 1 purava zaļo daļu), sāli pēc garšas, adžiku asumam
Grūbas mērcē 1 stundu. Tad tās ieber 1,5 l ūdens, pievieno dārzeņus, sāli un vāra, kamēr mīkstas. Kad gatavas, izmet puravus. Grūbas, dārzeņus un adžiku sablenderē. Var pievienot arī ķiplokus.
Ķīšus notīra, atbrīvo no asakām. Fileju sadala gabaliņos un saliek šķīvjos, virsū kārto sablenderētās grūbas ar dārzeņiem. Rotā ar veselu ķīsi.
***
Burkānkūka
VAJADZĒS:
1,5 kg svaigu burkānu, rozīnes,
valriekstus, 4 olas, 350 g brūnā cukura, 200 g sviesta
250-300 g miltu, ¼ tējk. cepamā pulvera, citronu,
ingvera sakni
Glazūrai:
1 kārbiņu maskarpones siera (250 g), 300 g pūdercukura, 150 g sviesta, šķipsniņu vanilīna
Burkānus notīra un smalki sarīvē. Blenderī uzputo brūno cukuru ar pakusušu sviestu un olām, pievieno sarīvētos burkānus, riekstus, rozīnes, cepamo pulveri, izspiestu citrona sulu, var pierīvēt ingveru, lēnām pievieno miltus. Visu kārtīgi sablenderē. Knifiņam šajā brīdī masā var iemaisīt, piemēram, dzērvenes.
Tortes formu ieziež ar sviestu, kārto tajā kūkas masu. Zem topošās kūkas paliek trauciņu ar ūdeni. Cep 160 grādos 20 -30 min. Gatavību pārbauda, kūkā iespraužot kociņu - ja masa nelīp klāt, kūka ir gatava.
Glazūrai sablenderē pūdercukuru ar pakusušu sviestu (tas ir diezgan ilgs process), tad pievieno maskarpones sieru, vanilīnu un citrona sulu. Pēc vēlēšanās var pierīvēt arī citrona miziņu. Turpina blenderēt, kamēr izveidojas viendabīga masa. Izņem no cepeškrāsns kūku un pēc 2 min., nenoņemot formai bortiņus, uzziež tai 1/3 glazūras masas. Kad kūka mazliet padzisusi, to uz 2 stundām ievieto ledusskapī. Tad kūku izņem, atbrīvo no formas un ar lāpstiņu apziež ar atlikušo glazūru. Kūku dala gabalos un pasniedz dekorētu pēc namamātes gaumes un izvēles.
***
Puķukāposts ar cepuri
VAJADZĒS:
1 puķkāpostu, rīvmaizi,
sviestu
Novāra puķkāposta galvu, ne gluži mīkstu. Paralēli gatavo cepuri - uz pannas sviestā karsē rīvmaizi, kamēr tā uzsit putiņas. Izņem no ūdens puķkāpostu, notecina, liek uz šķīvja, virsū kā cepuri uzliek sviestā apcepto rīvmaizi. Pasniedz karstu.