Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Sestdiena, 16. novembris
Glorija, Banga

Ēdieni latviešiem bada laikā

Celsim galdā jauno kartupeļu, kāpostu, sīpolu ēdienus, bet desertā — gardu cukurkliņģeri

Pārlaižot mūsu pašu valdības sarūpēto krīzi, savilksim jostu un atcerēsimies sentēvu receptes. Un kādu vecāsmātes lēto gardumu mēģināsim pielāgot jaunajam laikam. "Nauda jātaupa, bet ēdiens, neskatoties uz kaloriju trūkumu, nedrīkst būt negaršīgs," saka kafejnīcas Osiriss šefpavāre Silvija Treiliha, kura šajā reizē gatavoja ēdienus mūsu laikrakstam blakus esošajā kafejnīcā Ticino.

***

Jaunie kartupeļi ar zaļo zirņu pākstīm


VAJADZĒS: kartupeļus, olīveļļu vai jebkuru citu, zirņus pākstīs, citronu, pētersīļus, lociņus, sāli un cukuru.

Jaunajiem kartupeļiem noberž mizu un tos novāra, sagriež ripās, samaisa ar sālsūdenī novārītām zirņu pākstīm, pārlej ar mērci.

Mērce: sajauc olīveļļu, sarīvēta citrona miziņu, citrona sulu, kapātus pētersīļus un sagrieztus lociņus. Pēc garšas pievieno sāli un cukuru.

*

Cukurkliņģeris

VAJADZĒS: 1 kg miltu, 200 g cukura, 100 g sviesta, 2 olas, 2 tējk. briežraga sāls, ½ glāzi piena, sarīvētu citrona miziņu.

Sviestam pievieno cukuru, olas, sarīvētu citrona miziņu un visu uzputo. Briežraga sāli, maigi sildot, izkausē pienā, tad pielej saputotajām izejvielām. Lēnām maisot, pievieno miltus, visu samīca un mīklu uz vienu stundu liek atpūsties vēsā vietā. Atdzesētu izrullē, sagriež tievās strēmelītēs un izveido kliņģerus. Katru apsmērē ar olas dzeltenumu un cep 180 grādos cepeškrāsnī. Noņem no pannas un pārkaisa ar cukuru.

*

Grilēti jaunie kartupeļi

VAJADZĒS: jaunos kartupeļus, jaunos sīpolus, lauru lapas, tomātus, eļļu, rupjo sāli.

Mērcei: skābo krējumu, majonēzi, dilles, mazsālītu smalki sagrieztu gurķi, sāli un piparus pēc garšas.

Jaunos kartupeļus nedaudz pavāra. Tad tos sprauž uz iesma, pamīšus liekot jaunos sīpolus, tomātus un lauru lapas. Visu apsmidzina ar eļļu un viegli apkaisa ar rupjo sāli. Grilē 10 min. Ēd ar mērci vai bez tās.

*

Guļbišņiki jeb kartupeļu pīrāgi

VAJADZĒS: kartupeļus, kāpostus, sīpolus, sviestu, olas, dilles, sāli un piparus pēc garšas.

Šī recepte nāk no Preiļu novada, kur pīrāgus sauc par guļbišņikiem. Tos ēda gavēņa un bada laikā. Novāra kartupeļus ar mizu, nomizo un ļauj atdzist. Tad tupeņus liek piestā, pievieno sāli un piparus un stampā, kamēr izveidojas mīklai līdzīga masa. To izrullē, sadala vēlama lieluma gabaliņos, uz katra liek kāpostu vai jebkuru citu pildījumu. Pīrāgu taisa ciet un cep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā. Gatavus var pārziest ar olas dzeltenumu.

Kāpostu pildījums: kāpostus smalki sagriež, sīpolu sakapā, pievieno sāli un piparus, visu apcep sviestā, tad pievieno nedaudz ūdens un sautē, līdz tie gatavi. Atdzesē, pievieno vārītu sakapātu olu un dilles, samaisa un pilda pīrāgos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko