Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Galdā - Jeruzalemes artišoks

Latvieši šo dīvaino dārzeni sauc par topinambūru, citviet to dēvē arī par Jeruzalemes artišoku. Popularitāti sakņaugs ieguvis ar savu dzīvības spēku, spēju augt ekstremālos apstākļos un dāsno ražu. Dārzenis ir ļoti viegli mizojams, bet to var ēst arī ar mizu. Topinambūrs ir lielisks veselīga uztura līdzeklis un īsts brīnumlīdzeklis tautas medicīnā.

Piemēram, topinambūri ieguvuši popularitāti kā kartupeļu aizstājēji diabētiķu ēdienkartē. Lai gan topinambūri pieejami visu gadu, ēdienkartē visaktīvāk tos izmanto vēlā rudenī, ziemā un agrā pavasarī. Sakņaugos ir augsts dzelzs saturs, tāpēc saskarē ar gaisu tie viegli oksidējas un kļūst tumši. Šīs īpašības dēļ svaigiem salātiem, kuros izmantoti topinambūri, jāpielej nedaudz citronu sulas, baltvīna, sarkanvīna u. c. etiķa, kas dod skābumu. Minot šos faktus par topinambūru, kafejnīcas Ladig's Cafe saimnieks Ingmārs Ladigs piedāvā dažas interesantas receptes.

 Topinambūru salāti arāboliem,riekstiem un granātābolu

4 personām vajadzēs: 400 g topinambūru, 2 vidējus ābolus, 1 burkānu, 100 g valriekstu, 1/2 granātābola, 120 g majonēzes
Topinambūra saknes nomazgā, pārlej ar ūdeni un vāra apmēram 10 minūtes, līdz mīkstas, nomizo un sagriež vienādos gabalos. Burkānu nomizo, saveido (man ir smukas bumbiņas) un apvāra pāris minūšu, lai nav stingrs. Ābolu nomizo un sagriež kubiciņos, izloba granātābola sēkliņas, sasmalcina riekstus, un visas sastāvdaļas iejauc majonēzes mērcē. Pasniedz ar svaigiem zaļumiem.

 Cepta zandarta fileja ar topinambūriem

4 personām vajadzēs: 600 g topinambūru, 75 g sviesta, 300 g zandarta filejas, garšvielas, 200 g spinātu, 150 g olīveļļas, 75 g saldā krējuma
Rezervē atstāj divus topinambūrus. Pārējos nomazgā un nomizo, sagriež vienādos kubiciņos un kopā ar sviestu liek katliņā sautēt, līdz tie mīksti. Pievieno saldo krējumu un izberž sautējumu caur sietu. Zandarta fileju apcep un kopā ar karstā ūdenī apbrucinātiem spinātiem liek uz topinambūru biezeņa.
Katliņā uzkarsē eļļu, liek tajā rezervētos plānās šķēlītēs sagrieztos topinambūrus un fritē, līdz šķēlītes kļūst zeltainas. Ar salveti nosusina lieko eļļu. Ēdienu dekorē ar fritētiem topinambūriem.

 Topinambūru drupačkūka ar dzērvenēm

4 personām vajadzēs: 400 g topinambūru, 60 g dzērveņu, 100 g saldā krējuma, 2 ēd. k. cukura. Drupačām: 50 g veikalā pirktu riekstu miltu (var arī riekstus sasmalcināt blenderī), 25 g miltu, 25 g sviesta, 25 g cukura
Topinambūrus nomazgā un novāra, līdz kļūst mīksti, nomizo, sagriež vienādās daļās un sajauc ar saldo krējumu, dzērvenēm, cukuru. Liek karstumizturīgos traukos un pārber ar drupačām. Tās veido, sajaucot kopā sastāvdaļas un kārtīgi izmaisot, lai veidojas viendabīga masa. Pasniedz ar ievārījumu vai kādu citu ziemai sagatavotu kārumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ķiršu laiks

Trīs receptes ar sulīgiem Latvijas dārzu ķiršiem.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko