To krāsa un sastāvdaļu smalcinājums, salikts karotītēs, uz galda veidoja glītu ornamentu. Aiva sev nepiesavinājās nopelnus par skaisto servējumu un karotīšu saturu, bet iepazīstināja ar autori - Briselē dzīvojošu mākslinieci modelētāju Baibu Zulajevu, kura svētkos bija atbraukusi paciemoties Latvijā. Baibas vaļasprieks ir kulinārija. Reiz grāmatu veikalā Londonā viņa nopirka izdevumu Petites cuilleres (Mazās karotes - franču val.). Tajā viņa atrada receptes uzkodām, ko pasniedz karotītēs, bija arī daudzi krāsaini attēli. Baibas nākamais pirkums Briselē bija mazās karotītes. Māksliniece apgalvo, ka uzkodu gatavošana nav darbietilpīga un ēdieni nemaz nevar neizdoties. Kad pirmās receptes apgūtas, var droši eksperimentēt. Karotītes var nopirkt lielveikalā Stockmann.
***
Čili pipara tartars ar anšovu ar svaigu ingveru
VAJADZĒS:
vienu kārbiņu anšovu eļļā
pusi tomāta savā sulā
vienu apelsīnu
pusi tējk. cukura
10 g svaiga ingvera
vienu šalotes sīpolu
vienu svaigu aso čili (ja šķiet par asu, var mazāk)
2 ēd. k. olīveļļas
sāli un piparus pēc garšas
Sīki sagriež sīpolu, aso piparu (bez sēklām) un ingveru. Visu ieliek katliņā, pievieno olīveļļu, apcep, pievieno sīki sagrieztu tomātu bez mizas savā sulā. Vāra aptuveni 10 min. Pieliek gabaliņos sagrieztu apelsīnu un vāra uz nelielas liesmiņas vēl vienu minūti. Atdzesē un liek virumu karotītēs. Katrai virsū kārto nelielu anšova gabaliņu.
Uzmanību! Ar čili jārīkojas uzmanīgi, lai pēc uzkodas mutē nesākas ugunsgrēks!
***
Tex-mex ar sarkanajām pupiņām
VAJADZĒS:
vienu kārbu sarkano konservēto pupiņu
vienu apceptu vistas vai liellopa gaļas fileju
vienu kārbu tomātu savā sulā bez mizas
sīpolu
divas ķiploka daiviņas
nedaudz pūdercukura
aso čili
olīveļļu
piparus un sāli pēc garšas
Ļoti sīki sagriež sīpolu, ķiploka daiviņas, čili. Pievieno pūdercukuru, sāli, melnos piparus. Visu nedaudz apcep olīveļļā, tad pievieno tomātus un sarkanās pupiņas un vēl 10 minūtes maigi vāra. Gatavajam ēdienam ļauj atdzist, saliek karotītēs. Dekorē ar strēmelītēs sagrieztu vistas vai liellopa fileju.
***
Tartars ar sardīnēm un koriandru
VAJADZĒS:
vienu kārbu sardīņu filejas
50 g sviesta
½ citrona sulas
svaigu koriandru
vienu ēd. k. siera Filadelfija (to var aizvietot ar treknu biezpienu)
pāris pilienu Tabasco mērces (tās vietā var ņemt nedaudz čili)
Visu saputo vai samaisa viendabīgā masā, liek karotītēs un katru rotā ar koriandra lapiņu.